AB Bakanı Çavuşoğlu: Yeni yargı paketinin AB ile müzakereye önemli katkısı var

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, yeni yargı paketi olarak bilinen "TCK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’ için AB ile açılmasını çok istedikleri fasılların gayri resmi açılış...

Google Haberlere Abone ol
AB Bakanı Çavuşoğlu: Yeni yargı paketinin AB ile müzakereye önemli katkısı var

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, yeni yargı paketi olarak bilinen "TCK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’ için AB ile açılmasını çok istedikleri fasılların gayri resmi açılış ve müzakere kriterlerinin yerine getirilmesinde önemli katkısı olduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu makamında Kuzey Kıbrıs Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ve Oda Yönetimini kabul etti. Kabul sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, konuşmasında, Yeni yargı paketiyle Türkiye ile AB ilişkilerini nasıl etkileyecek fasılların açılmasına katkı sağlayacak mı?’’ sorusu üzerine, TBMM tarafından kabul edilen her yargı paketi bireysel hak ve özgürlüğünü, hukukun üstünlüğünü genişlettiğini belirtti.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Son yargı paketinin içeriği ile ilgili zaten hem sayın AB Komisyonu’nun Genişleme Komiseri Stefan Füle’ nin Ankara ziyareti sırasında kendisi Adalet Bakanımız ile de bir araya geldi, üçümüzde bir araya geldik. Bizimle yaptığı görüşme ile de gündeme geldi. Daha sonra Lüksemburg’ta ki ortaklık konseyi toplantısı sırasında da bunu vurguladık. Dolayısıyla bu konuda attığımız her adım bizim özellikle açılmasını çok istediğimiz fasılların gayri resmi açılış ve müzakere kriterlerini yerine getirmemizde önemli katkısı oluyor. Bu son 6. paketinde bu anlamada önemli katkısı var. Önümüzdeki süreçte buna benzer reform paketlerini, yargı paketlerini Meclis'e getirmemiz lazım, bakanlığımızın şu anda çalışmaları var. 23 ya da 24 Temmuzda Erzurum’da reform izleme toplantısını tekrar yapacağız. 9 Mayıs'ta aldığımız kararlar çerçevesinde yeni reformların ne olacağı konusunda arkadaşlarımız çalışıyor. 4 bakan bir araya gelerek bu sürecin değerlendirmesini yapacağız. Dolayısıyla 6. yargı paketi de Avrupa Birliği (AB) sürecinde önemli bir adımdır. AB tarafından da bu anlamda olumlu tepkiler aldık.’’

‘’KIBRIS’TAKİ GAZ REZEVRLERİNİN AVRUPA ÜLKELERİNE GİTMESİ İÇİN EN UYGUN YOL TÜRKİYE’DİR’’

"KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin basına verdiği demeçte Kıbrıs etrafında çıkarılacak olan doğalgazın Türkiye üzerinden boru hattı ile Avrupa Birliği’ne götürülmesini herkesin çıkarına olacağını ve her iki tarafta bundan faydalanmak istiyorlarsa çözüme odaklanması gerektiğini belirtti. Ayrıca AB ve ABD’nin de Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne (GKRK) yaptığı çözüm için baskıyı da göz önünde bulundurursak bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ sorusuna ise Çavuşoğlu, Türkiye olarak tüm bu kaygıları bir kenara bırakarak Kıbrıs’ta kalıcı barış ve çözüm istediklerini karşılığını verdi.

Türkiye olarak hem süreci desteklediklerini hem de KKTC yetkilileriyle bir araya gelerek birlikte hareket etiklerine işaret eden Çavuşoğlu, "

"Kuzey Kıbrıs Ticaret Odası da bunlardan biridir ve önemli katkıları var. Diğer taraftan ada etrafındaki gaz rezervleri konusunda henüz netleşmiş bir rakam yok. Miktarı bakımından rezervin büyüklüğü konusunda. Eğer Kıbrıs Adası etrafındaki gaz rezervlerinin ihracata değecek miktarda ise o zaman bunun Avrupa ülkelerine gitmesi için en uygun yol Türkiye’dir. Dolayısıyla bu konuda herkes hem fikir ama önemli olan bu rezervlerin ihraç etmeye değip değmeyeceğini görmek lazım. Bu konuda Türkiye zaten diğer güneyden gelen doğudan gelen projelerle şu anda ki Azerbaycan ve Türkiye arasındaki TANAP projesi ile doğalgaz akışında bir dağıtım merkezi olmuştur. O anlamda Türkiye’den Kıbrıs’a yakın süre içerisinde açılışını yapacağımız Barış Suyu Projesi aynı şekilde doğalgaz yeterli ise Türkiye üzerinden Avrupa’ya pazarlanması ve diğer ticari potansiyellere baktığımız zaman çözüm olursa aslında önümüze çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Bundan da en çok faydalanacak olan Kıbrıs Adası’ndaki iki taraftır. Dolayısıyla Türkiye ile işbirliğinin Ada’ya siyasi stratejik ve ekonomik katkıları çok olacaktır.’’ açıklamasında bulundu.

CİHAN

Yorumlar