AB Bakanı Çavuşoğlu: Özgürlükler sadece internet sağlayıcısının değildir

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter'in Türkiye'de kapatılmasını, "Özgürlük sadece bir internet sağlayıcının değildir.

Google Haberlere Abone ol
AB Bakanı Çavuşoğlu: Özgürlükler sadece internet sağlayıcısının değildir

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter'in Türkiye'de kapatılmasını, "Özgürlük sadece bir internet sağlayıcının değildir." diye savundu. Çavuşoğlu, Twitter'i kapatılmasının ardından hiç kullanmadığını da ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın merkez Konyaaltı ilçesinde partisinin seçim çalışmalarına katılarak esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Kendisini takip eden gazetecilerin tüm dünyada büyük yankı uyandıran ve tepkiyle karşılanan Twitter yasağı ile ilgili sorularına muhatap olan Bakan Çavuşoğlu, bu konuda AB'den bilgi talebi olmadığını iddia etti. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ile dün Yalova'da seçim konuşması yaptığı sırada aradığı için görüşemediğini, sonrasında ise kendisinin arayıp ulaşamadığını anlatan Çavuşoğlu, "Daha sonra da haberlerde çıktı, bilgi talep ettiğini söylemiş raportör. Sanırım bir yanlış anlama var, haberi yapan arkadaşlarda. Böyle bir bilgi talebi, gelmedi bana. Genelde raportörle olsun, Fülle ile olsun, her konuda, her zaman diyalogumuz vardır. Dün kendisine geri döndüğümde, ulaşamadım. Kendisiyle her hangi bir telefon konuşmamız olmadı. Benden de her hangi bir bilgi talep etmedi, haberde yazıldığı gibi." diye konuştu.

Twitter yasağının tüm dünyada yankı uyardığı ve Türkiye'nin karikatürlere konu olduğu hatırlatılan Çavuşoğlu, sosyal paylaşım sitesine tedbir amaçlı erişim engeli konulduğunu söyledi. Bunun Twitter'in tutumundan ve Türkiye'deki mahkeme kararlarını uygulamamasından kaynaklandığını ifade eden Çavuşoğlu, "Twitter'in ne hakkı var da 'Türkiye'deki mahkeme karalarını tanımıyorum' diyor. Böyle bir hakkı var mı? Yok. Bizim hukuk sistemimizin eksiği de olsa, neticede Türkiye bir hukuk devletidir. Bu eksikleri gidermek için de, sürekli reformlar yapıyoruz ama mahkemenin aldığı kararları 'ben tanımam' anlayışı, kimsede böyle bir hak olmamalı. Olayın özeti budur. Zaten şimdi görüşmeler devam ediyorTtwitter'da işin ciddiyetini anladı ve görüşmeler devam ediyor. İnşallah, kısa sürede çözülür ve bu yasak kalkar." şeklinde konuştu.

"YASAK, BİREYSEL ÖZGÜRLÜKLER İÇİN"

Özgürlükleri savunduğu iddiasında bulunan AKP döneminde Twitter yasağını nasıl değerlendirdiği sorulan Çavuşoğlu, yasağı bireysel özgürlükler ve özel hayatın gizliliği ile savunarak şunları söyledi: "Vatandaşlarımın bireysel özgürlüğüne de korumak durumundayım. Biz hukuk devletiysek bir vatandaşımın kişilik hakkını ya da özel hayatının gizliliğini de korumak hukuk devletinin de görevidir. Özgürlük sadece bir internet sağlayıcının değildir. Her bireyin özgürlüğü önemlidir. Kimse kimsenin özgürlüğüne müdahale etmemelidir ya da ihlal etmemelidir."

"YASAĞI İLK DELEN GÜL VE AKP'LİLER"

AB Bakanı, yasağı ilk delenlerin başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere Bülent Arınç gibi kabine üyeleri ve AKP'liler olduğunu aktaran bir gazetecinin "Bu bir ironi oluşturmuyor mu?" sorusuna ise şu cevabı verdi: "O konuda bilemiyorum nasıl oldu ama ben o kadar teknik bilgiye sahip olmadığım için Twitter'i kullanamadım, işin doğrusu. Sayın Cumhurbaşkanımız ya da sizin bahsettiğiniz bakan arkadaşlarımız, takip etti mi, etmedi mi onu da takip edemedim. Neticede hangi yolla takip ediliyor, onu da bilemiyorum. Kendilerine sormanız lazım onu."

Mevlüt Çavuşoğlu, yasaklandığından beri Twitter kullanmadığını da sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar