4 bakan hakkında Meclis soruşturması açılmasına bir ay içinde karar verilecek

TBMM Genel Kurulu'nun 73. birleşimi saat 15.00'te yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiyor.

Google Haberlere Abone ol
4 bakan hakkında Meclis soruşturması açılmasına bir ay içinde karar verilecek

TBMM Genel Kurulu'nun 73. birleşimi saat 15.00'te yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiyor. TBMM Genel Kurulunda, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında isimleri geçen eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler için Meclis soruşturması açılmasına dair önergeler okundu.

CHP, AK Parti'nin Meclis araştırması açılmasına dair önergesinin okutulmamasını talep etti. Akşener, birleşime ara verdi ve Meclis Grup Başkanvekilleri ile görüştü. Daha sonra Akşener, Meclis soruşturması önergesinin okutulmaması yönündeki başvuru sebebiyle usul tartışması açacağını ifade etti.

BDP Grup Başkanvekili ve Bingil Milletvekili İdris Baluken, AK Parti'nin verdiği soruşturma önergesinde iddiaların belirtilmediğini kaydetti. Pek çok dile getirilen ifadelerin olduğunu dile getiren Baluken, CHP'nin önergesinde ise bunların belirtildiğini ve Meclis Başkanlığının bunu kabul etmemesi gerektiğini vurguladı. "Neredeyse uzun bir süredir hukuku rafa kaldırdık." diyen Baluken, "Bu kadar çok seçim şaibesinden bahsedildiği bir dönem yaşanmadı. Hala sonuçları açıklanmayan yerler var." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Meclis Başkanı'nın hukuka aykırı bir önergeyi gönderdiğini söyledi. Bu önergenin baştan itibaren Meclis Başkanı'nın yaptığı bir yanlışın devamı olduğuna dikkat çeken Vural, Meclis Başkanının yetkilerini gasp ettiğini vurguladı. "Böyle bir önerge nasıl işleme alınır? Hukuk kokmuştur." diyen Vural, "Rıza Zarrab nasıl Türkiye'yi parmağında oynatıyor?" diye sordu. Meclis Başkanını dava ettiğini dile getiren Vural, Meclis Başkanının Meclisin hakkını, hukukunu koruması gerektiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de hiçbir iddianın üstünün örtülmesi ve kapatılmasının mümkün olmadığını belirtti. 4 bakana isnat edilen fiillerin önemli bir kısmını menfaat teminin oluşturduğunu anlatan Canikli, bakanlara yönelik isnat edilen suçların TCK 250. maddede belirtilen fiiler olduğunu savundu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, vatandaşa sorsan birinci sırada rüşvetin yer alacağını ancak AK Parti'nin buna yer vermediğine dikkat çekti. Önergenin 265 kelimeden oluştuğunu dile getiren Hamzaçebi, bakanlara ait bir suçlama bulunmadığını ifade etti. Bir suç işleniyorsa kimsenin haberleşmenin gizliliğine sığınamayacağının altını çizen Hamzaçebi, konunun özel hayat olmadığını kaydetti. Bunun bir aklama önergesi olduğunu vurguladı. Meclis Başkanının bu suça ortak olduğunu belirten Hamzaçebi, iç tüzüğe aykırı bir önergeyi Meclis Genel Kurulunda okutarak Cemil Çiçek'in ikinci suçu işlediğini söyledi. AK Parti önergesinin okutulmaması gerektiğini ifade eden Hamzaçebi, parmak hesabıyla suçun kapatılmak istendiğini kaydetti.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, AK Parti önergesinin soruşturma öngergesi değil, araştırma önergesi olabileceğini belirtti.

Soruşturma önergelerini Meclis, bir ay içinde görüşüp karara bağlayacak. CİHAN

Yorumlar