1915 Olayları Siyasetin Öznesi Haline Getirilmemeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, 1915 olaylarının bağımsız tarihçiler tarafından araştırılması gerektiğini belirterek, bu sürecin siyasetin malzemesi olmaması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
1915 Olayları Siyasetin Öznesi Haline Getirilmemeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, 1915 olaylarının bağımsız tarihçiler tarafından araştırılması gerektiğini belirterek, bu sürecin siyasetin malzemesi olmaması gerektiğini söyledi. , tarihsel sürecin siyasetin öznesi haline getirilmemesi
Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Koç, anlaşılan özel yetkili mahkemelerin kalkmadığını belirterek özel yetkili seçim kurulu olarak görev yapan üst yargı organlarının mevcut olduğunu kaydetti. YSK'nın 'AK Parti kazanana kadar seçimler yenilenir' hükmünü sürekli hale getirmesi gerektiğini dile getiren Koç, AK Parti'nin seçimde kısıtlı olanları kasıtlı olarak kullandığını vurguladı. Hatay'da seçimlerin iptali için AK Parti'nin özel yetkili seçim kuruluna başvurulduğunu dile getiren Koç, Türkiye'nin en hassas yerinde AK Parti'nin ateşle oynadığının altını çizdi. 4 bine yakın oy farkı bulunduğunu hatırlatan Koç, YSK'nın Ankara'daki 2 bin 300 küsür sandıktaki mühürsüz oyları kabul edebildiğine dikkat çekti. AK Parti'nin kazanamadığı yerlerin, masa başında, zaman içinde sindirerek alınmak istendiğini belirten Koç, demokrasinin içinin boşaltıldığını söyledi.

Uğur Mumcu'nun "Korkaklar hergün ölür; cesurlar birgün ölür" sözünü hatırlatan Koç, onun için bu işin sonunun bulunmadığını kaydetti. Başbakanın Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı hakkında kasetler bulunduğunu söylediğini hatırlatan Koç, "Sen nerden biliyorsun?" diye sordu. Başbakanın kaset kolleksiyoncu olduğunu savunan Koç, ailesiyle yaptığı konuşmalar için Başbakanın ilk önce montaj dediğini ancak grup konuşmasında bunların montaj olmadığını söylediğini açıkladı.

Kirli siyaset dönemi ve bunun baş aktörünün ise Recep Tayyip Erdoğan olduğunu dile getiren Koç, Başbakanın kaset havuzuyla şantaj yaptığını ileri sürdü. Başbakanın 23 Nisan konuşmasının da 23 Nisan'ın ruhuna uymadığına dikkat çeken Koç, sandığı aklanma olarak gördüğünü kaydetti. Yolsuzluğun hesabının yargıda verileceğini vurguladı.

''AK PARTİ'NİN 2 MİLYON CİVARINDA OY KAYBI VAR, DAR VEYA DARALTILMIŞ SEÇİM MODELİNİN TEMELİNDE BU VAR''

AK Parti'nin 2 milyon civarında oy kaybına uğradığını belirten Koç, dar veya daraltılmış seçim modelinin temelinde bu kaybın yattığını ifade etti. Az oyla çok milletvekili çıkaracak yeni bir seçim sistemi arayışı olduğunu dile getiren Koç, "Gücün yetiyorsa yüzde 10 seçim barajını kaldır. Temsil adaleti de yüzde 10 barajı kaldırılarak sağlanabilir." diye konuştu. Kata kulleye hiç gerek yok. Yüreğin yetiyorsa yüzde 10 barajını kaldır görelim." diyen Koç, Başbakanın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasını değerlendirdi. Konunun bağımsız tarihçiler tarafından araştırılması gerektiğini hep söylediklerini hatırlatan Koç, acılar yaşandığını söyledi ve taziyelerini iletti.

Soruları cevaplayan Koç, Başbakan'ın itibarını yitirmeye başladığını belirterek bu tür açıklamalarla itibar kazanmaya çalıştığını savundu. Meseleyi siyasetin öznesine oturtulmaması gerektiğini vurguladı. 4 bakan hakkındaki yolsuzluk soruşturması komisyonu kurulmasıyla ilgili bir soruya Koç, "Sandıkta alınan yüzde 43 küsür oyu, aklanma olarak algılayan bir mantık var karşımızda. Temel sorun, Ortadoğu'daki bazı ülkelerde biriken, oradaki liderlikte kara paranın Türkiye üzerinden finansa sokulma gayreti. Sandık aklanma yeri, mahkeme yeri değil. Bunu anlamaları gerekiyor. Ulusal ve uluslararası mahkemelerce bu konu ele alınacaktır. Bundan kaçış yoktur. Birtakım sözlerle ve geçiştirmelerle mümkün değil." şeklinde konuştu.

1915 olaylarıyla ilgili bir soruya ise Koç, tezlerin belli olduğunu ve Ermenistan'ın kendi tezlerinden vazgeçmediğini kaydetti. Bu sürecin siyasetin malzemesi olmaması gerektiğini belirten Koç, tarihsel sürecin siyasetin öznesi haline getirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

13 Nisan 2005 tarihinde ortak bir deklarasyon yayınladıklarını hatırlatan Koç, AK Pari ve CHP grubunun bu deklarasyonu beraber yaptığını söyledi. Bir başka soru üzerine de Koç, "Türkiye güçlü bir ülkedir. Tarihin sorgulanmasından korkan bir ülke değildir. Bireysel davranışlarla değil dünya üzerinde yaratılmak istenen algıya karşı konumunu sürdürecektir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar