Yardım kuruluşları Arakan için seferber oldu

Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşanan insanlık dışı olaylarda yakınlarını kaybeden, evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce Arakanlının yardıma ihtiyacı var. Türkiye'de iki büyük yardım kuruluşu AFAD ve Kızılay bu vesileyle yardım kampanyası başlattı. Türkiye'den birçok sivil toplum kuruluşu da Arakan'a yardım ulaştırmaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Yardım kuruluşları Arakan için seferber oldu

Sonhaberler | Haber Merkezi

Myanmar'ın güneyindeki Arakan'da yaşanan zulme sivil toplum kuruluşları da sessiz kalmadı. Şu ana kadar birçok sivil toplum kuruluşu Arakan'daki yardıma ihtiyacı olan Müslümanlara ulaşmayı başardı. Türkiye'de birçok yardım kuruluşunun başlattığı yardım kampanyası devam ederken, yeni yeni yardım kampanyaları da başlatılıyor. 

Başbakan Yarımcısı Recep Akdağ çeşitli ziyaretler yapmak üzere geldiği Erzurum'dan Arakan'da yaşanan insani krize ilişkin açıklamalar yaptı. Akdağ Erzurum'da, Yakutiye ilçesindeki Tortum yolunda bulunan bir otomobil firmasının açılış törenine katıldı. Akdağ, burada yaptığı konuşmada, Arakan'da yaşananlara için üzüldüklerini ve onlara duacı olduklarını belirterek, "Bütün dünya ülkelerini vazifeye çağırıyoruz. Birleşmiş Milletleri toplantıya çağırdık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan onlarca devlet başkanıyla görüştü ama bunların ötesinde yapacaklarımız ve yapabileceklerimiz var." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, iki gün önce kendisine talimat verdiğini ifade eden Akdağ, "Biz Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay olarak kampanya başlatıyoruz. Diğer bazı sivil toplum kuruluşları da kampanya başlattılar. Arakanlı kardeşlerimize ve Bangladeş'e geçen ihtiyacı olan kardeşlerimize bir şekilde bu yardımları aktaracağız." diye konuştu.

AFAD'ın çalışmalarının sürdüğünü anlatan Akdağ, "İnşallah bütün gönlümüzden gelen duyguları fiiliyata doğrudan yardım olarak Arakanlı kardeşlerimize çok daha geniş şekilde ulaştıracağız. Bunun ilk numunesini Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendi bir ekiple yaptılar. Bundan şunun için bahsettim burada iş adamlarımız var, inşallah Erzurum'dan Arakan'a çok ciddi bir yardım bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

FETİH 1453 DERNEĞİ'NDEN YARDIM

Fetih 1453 İlim Eğitim Araştırma ve Yardımlaşma Derneği de, Arakanlı Müslümanlar'a yiyecek ve barınma yardımında bulundu. Myanmar ordusu ve Budist çetelerin saldırısına uğrayan Arakanlı Müslümanlar için Fetih 1453 İlim Eğitim Araştırma ve Yardımlaşma Derneği tarafından yardım kampanyası düzenlendi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Banglades-Arakan sınır kamplarına ulaşmayı başaran Müslümanlar için bölgedeki yardımcı kuruluşlar aracılığı ile günlük 700 kişilik sıcak yemek çıkarıldığı belirtildi. Bölgenin aşırı yağışlı olması sebebiyle baskı ve şiddete maruz kalan Müslümanlar için dernek tarafından “Bir Ev Bin Umut” projesi başlatıldı. Bin adet barınak yapılması hedeflenen proje kapsamında barınak inşaları sürerken gelenlerin aşırı yoğunluğundan dolayı insanların kendi barınaklarını inşa etmeleri içi branda ve bambu dağıtımına da başlandığı bildirildi.

İHH YARDIMLARINI ULAŞTIRDI

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Bangladeş'e sığınan 300 binden fazla Arakanlı Müslümandan 45 binine insani yardım ulaştırdı. Myanmar askerlerinin ve Budist milliyetçilerin 25 Ağustos'ta başlattığı saldırılar sonucu Arakanlı Müslümanların Bangladeş'e göçleri devam ediyor.

Saldırıların insani krize dönüştüğü ilk günden itibaren sahada insani yardımlarda bulunan İHH ekipleri, son olarak Thankhali Jamtholi Ukiya'daki kampta dağıtım gerçekleştirdi. Gıda yardımında 2 bin aileye ihtiyaç malzemeleri ulaştırıldı. Daha önce belirlenen ailelere yardımları almaları için kuponlar dağıtılırken, bu sayede karışıklığın ve izdihamın önüne geçildi. İHH yetkilileri yine aynı kampta 200 aileye Türkiye'den gönderilen nakit yardımları ulaştırdı.

Vakfın günlerdir yürüttüğü çalışmalar neticesinde 45 binden fazla mülteciye gıda, temizlik malzemeleri ve nakdi yardımlar dağıtıldı. İHH, mültecilerin Bangladeş'e ilk aya bastıkları anda başladığı sıcak yemek dağıtımı yapmaya devam ederken, her gün yaklaşık 2 bin kişiye de düzenli sıcak yemek servis ediyor. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bugüne kadar Bangladeş'e sığınan 300 bin Arakanlı Müslümanın en az 25 bini bebek.

Myanmar ve Bangladeş'i birbirinden ayıran Taf Nehri'den mülteci geçişleri devam ederken, sınıra yakın dağlık alanlarda binlerce Arakanlı'nın beklediği kaydedildi. Köyleri yakılan Arakanlılar özellikle Myanmar'ın Rathedaung ve Buthidaung bölgelerinde ormanlık alanda yaşam mücadelesi veriyor.

Son tespitlere göre 105'den fazla köy saldırı sonucu boşaltılırken, yakılan iş yeri, cami ve ev sayısı tespit edilemiyor. Naf Nehri'ni aşarak Bangladeş'e sığınan mülteciler, Teknaff bölgesinde yol kenarlarında kendilerine ulaştırılacak yardımları bekliyor. İHH ve devlet destekli yardımlar haricinde mültecilere hemen hemen düzenli yardım yapan kurum veya kuruluşun bulunmadığı bölgede, bireysel dağıtımlarda sık sık izdihamlar yaşanıyor.

Sağlık hizmetlerinin neredeyse yok denilecek kadar az olduğu mülteci kamplarında özellikle çocuklar yetersiz beslenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bangladeş'e gelen birçok aile ilk günleri sokaklarda ve yol kenarlarında yatarak tamamlarken, branda yardımlarını alanlar da gecelerini çamurun içinde geçirmek zorunda kalıyor.

Yorumlar

selim islam birliği nerde onların yardımı esas