Taksim Kazancı Yokuşu'nda 1 Mayıs anması yapıldı

Taksim Kazancı Yokuşu'na DİSK öncülüğünde gelen bir grup sendikacı 1 Mayıs 1977 tarihinde buradaki olaylarda hayatını kaybedenler için karanfil bıraktı

Google Haberlere Abone ol
Taksim Kazancı Yokuşu'nda 1 Mayıs anması yapıldı
Her yıl büyük tartışmalar ve olaylarla geçen 1 Mayıs'ta bu yıl farklı gelişmeler yaşanıyor. Kutlamaların Taksim Meydanı'nda yapılmasına izin verilmeyeceğini açıklayan hükümete sendikalar da olumlu cevap vererek kutlamaları başka bir yere taşıdı. Ancak heyetler seviyesinde anma törenlerine ise müsaade edildi. Bu kapsamda bugün bazı sendikalar 1 Mayıs 1977'de ölen işçiler için Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. 

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları bu yıl Taksim Meydanı'nda yapılmayacak, sendiklar adres olarak Bakırköy Pazar Meydanı'nı seçti. DİSK, 1977'de hayatını kaybedenleri anmak için Kazancı Yokuşu'na geldi. 1 Mayıs 1977'de Taksim'de hayatını kaybeden işçiler için temsili bir anma töreni düzenlendi. TESK, DİSK, TMMOB, TTB sendikaları, STK'lar, Türkiye Yazarlar Sendikası ve bazı milletvvekilleri anmaya katıldı. DİSK Başkanı Kani Beko yaptığı açıklamada, daha önce verdikleri kararı burada bir kez daha açıkladı. Beko, son 9 ayda yaşananlara dikkat çekerek, "Bunları görmezlikten gelemezdik" dedi. Bu yıla mahsus olmak üzere Bakırköy'de kutlama kararı aldıklarını söyledi.

AKM yakınında toplanan grup, kısa bir yürüyüşle Kazancı Yokuşu'nun başına karanfiller bıraktı. Kısa bir açıklamanın ardından grup dağıldı. Kadıköy'de 1996 yılındaki 1 Mayıs kutlamaları sırasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden 3 kişi anıldı. Kadıköy belediyesi önünde toplanan çeşitli sendikalara bağlı yaklaşık 100 kişilik grup, sloganlar atarak 3 kişinin öldüğü yere geldi. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından grup adına basın açıklaması yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “ 1 Mayıs'ın ve Taksim'in özgürleştirilmesi mücadelesinde yitirdiğimiz tüm arkadaşlarımızı, yoldaşlarımızı anmak üzere alanlardayız. 1996'da burada, Kadıköy'de gerçekleştirdiğimiz kitlesel 1 Mayıs'ın öncesinde, daha sabahın seherinde, işçiler, emekçiler Kadıköy Meydanı'nda toplanmak üzere yürürken 3 genç işçi arkadaşımız burada katledildiler. Burada katledilen Hasan Albayrak, Yalçın Levent ve Dursun Odabaşı'yı vuruldukları yerde bir kez daha saygıyla anıyoruz" dedi. 

Çerkezoğlu, "Yıllardır verdiğimiz mücadele sonrasında en kitlesel biçimde mevcut siyasi iktidara karşı kendi taleplerini kendi itirazlarını politik ve tarihsel açıdan Taksim Meydanı gibi güçlü bir meydanda ifade edilmesinden rahatsız olan siyasi iktidar 4 senedir Taksim Meydanı'nı bize kapattı. Bir kez olması şartıyla 1 Mayıs mitingimizi Bakırköy Meydanı'nda gerçekleştireceğiz.İstanbul'da 1 mayıs meydanı Taksim meydanıdır" diye konuştu.
Grup, basın açıklamasının ardından, 3 kişinin hayatını kaybettiği yere karanfil bırakarak dağıldı.

Yorumlar