SETA'dan Uluslararası 15 Temmuz Sempozyumu

Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen 15 Temmuz'un yıl dönümü arefesinde SETA tarafından anlamlı bir sempozyum düzenleniyor

Google Haberlere Abone ol
SETA'dan Uluslararası 15 Temmuz Sempozyumu

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye tarihinde bir dönüm noktası olarak değerlendirilen FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçti. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), darbe girişiminin yıl dönümü vesilesiyle konuya ilişkin sempozyum düzenliyor. 

SETA tarafından 12 Temmuz 2017 Çarşamba günü İstanbul'da düzenlenecek “Uluslararası 15 Temmuz Sempozyumu”nun açılış konuşmasını Başbakan Binali Yıldırım yapacak. Sempozyum, 15 Temmuz darbe girişiminin Türk siyaseti, demokrasisi ve Türkiye’nin terörle mücadelesi açısından anlamı ile söz konusu girişimin ulusal ve uluslararası düzeydeki güncel ve muhtemel etkilerini analiz etmeyi amaçlıyor. 

Konuya ilgişkin SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş yaptığı yazılı basın açıklamasında 15 Temmuz gecesi'nin Türkiye tarihindeki en hayati dönemeçlerinden birisini oluşturduğu belirtilerek şunları söyledi: Devletin çeşitli kademelerine uzun yıllar boyunca sızmış olan bir terör örgütünün yönetimi ele geçirme girişimi, siyasilerin ve halkın gösterdiği direnişle  başarısızlığa uğratıldı. Darbe girişimi gecesinde FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri içine yerleştirdiği elemanları darbeye karşı direnen halkın üzerine ateş açmış; köprüleri ve havaalanlarını zapt etmiş; başta Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere birçok devlet kurumuna saldırmış; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a suikast girişiminde bulunmuş; Cumhurbaşkanlığı Külliyesini bombalamış; Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanlarını rehin almıştır.  Türkiye Büyük Milet Meclisi ise F-16 savaş uçakları ile bombalanmıştır. Bu gecede 249 vatandaşımız şehit ve binlerce vatandaşımız gazi olmuştur. FETÖ’nün askeri darbe girişimi Türk milletinin büyük feraseti ve fedakarlığı sonucu engellenmiştir. 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın demokratik iradeye sahip çıkması yönünde yaptığı çağrı yankı bulmuş ve darbe girişimi başarısızlığa uğratılmıştır.  Darbe girişimin başarısızlığa uğratılması, 15 Temmuz’un dünya demokrasi tarihi açısından da önemli bir dönüm noktası olmasını sağlamıştır.

OTUMLAR VE KATILIMCILAR

Sempozyumda, “15 Temmuz Darbe Girişiminin Anlamı”, “15 Temmuz Darbe Girişiminin Uluslararası Etkileri” ve “15 Temmuz Darbe Girişiminin Ardından Türkiye" başlıklı üç oturum düzenlenecek. Bu oturumlarda yerli ve yabancı önemli akademisyenler, siyasetçiler ve bürokratlar 15 Temmuz’u çeşitli yönleriyle tartışacak.

Cem Öğretir’in moderatörlüğünü yapacağı ve “15 Temmuz Darbe Girişiminin Anlamı” başlığını taşıyan ilk oturumda, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Doç. Dr. İbrahim Kalın, SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla ve Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsamettin Arslan konuşmacı olarak katılacak.

SETA Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman’ın moderatörlüğünü yapacağı ve “15 Temmuz Darbe Girişiminin Uluslararası Etkileri” başlıklı ikinci oturumda, Portekiz Avrupa Eski Bakanı Bruno Maçaes, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Diplomat Bernd Mützelburg ve Katar Hamad bin Khalifa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emad Shahin konuşacak.

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş’in moderatörlüğünü yapacağı üçüncü oturumun başlığı ise “15 Temmuz Darbe Girişiminin Ardından Türkiye". Bu oturumda SETA İstanbul Genel Koordinatörü Doç. Dr. Fahrettin Altun, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Sayar ve Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür konuşmacı olarak yer alacak. 




 

Yorumlar