Sadakataşı Derneğinin yeni hizmet binası açıldı

Sadakataşı Derneği'nin yeni hizmet binası Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un katıldığı bir törenle hizmete açıldı

Google Haberlere Abone ol
Sadakataşı Derneğinin yeni hizmet binası açıldı
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Kulluktaki sadakatin önemli göstergelerinden birisi de sadakadır. Onun için ecdadımız sadakayı, sadaka taşını, sadaka vermeyi, insanlarla paylaşmayı, bir büyük sadakat nişanesi olarak görmüş ve bunu bu şekilde değerlendirmiştir." dedi.

Kurtulmuş, Sadakataşı Derneğinin yenilenen logosunun tanıtımı ve yeni hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, sadakataşının özellikle İstanbul’un her yerinde asırlar boyu varlığını sürdürmüş, yardım yapanla yardım alanın birbirini görmediği, ihtiyaç sahip olanların ihtiyaçlarının giderildiği, son derece basit ama o basitlik içerisinde büyük bir alçak gönüllülüğü barındıran önemli tarihsel eserlerden biri olduğunu anlattı.

Asırlar içinde sadakataşı ile birlikte yürütülmüş olan bu yardım faaliyetinin, bu çağda Sadakataşı Derneği ile modern bir dernek faaliyeti olarak yürütülmüş olmasının her türlü takdirin üstünde olduğunu belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sadaka, sıdk, sadık, sadakat, sıddık… Bunların hepsi aynı kökten geliyor. Bunların hepsi aslında hakikati bulmak, paylaşmak anlamına gelen kelimelerdir. Sıddık olmak, çokça doğru olmak, çokça doğruyu insanlarla paylaşmak, çokça insanlarla sadakat ilişkisi içinde olmak demektir. Sıddık olmak çokca doğru insanlarla sadakat ilişkisi içinde olmak demektir. Kulluktaki sadakatin önemli göstergelerinden birisi de sadakadır. Onun için ecdadımız sadakayı, sadaka taşını, sadaka vermeyi, insanlarla paylaşmayı, bir büyük sadakat nişanesi olarak görmüş ve bunu bu şekilde değerlendirmiştir. Kulluktaki sadakat, sadaka ile ortaya çıkar. Sadakataşı, Allah’a borç vermenin bir aracı olan sadakanın toplumsal hale geldiği önemli meselelerdendir. Veren görmez, alan görmez."

Sadakataşı gibi derneklerin çoğalmasıyla, sadakataşına ellerindekini, avuçlarındakini koyan insanların artmasıyla, toplumun yeniden güzel günlerine kavuşacağını ifade eden Kurtulmuş, konuşmasını şunları kaydetti:

"Böyle bir dernek içinde bu faaliyetlerin sürdürülmesi, aslında bunun yazılması demektir. Birbirimize şahit olarak bu güzel sadaka faaliyetinin içinde olacağımızı teyit ediyoruz. Bu anlamda hem bir araya gelerek ciddi bir şekilde bu yardımlaşmayı sürdürüyor hem de yoksullara, ihtiyacı olanlara sessiz sedasız ulaştırabilecek bir mekanizmayı kuruyoruz. Her sadakataşı aynı zamanda bir sadakat aşıdır. Bir sadakat aşı olarak, Rabbimize verdiğimiz borçların karşılığını, sadece öte dünyada almıyoruz, inşallah bu dünyada da alıyoruz. Hem onun bize vermiş olduğu rahmetiyle, merhametiyle, rızkıyla, bolluğuyla bize rezzaki alem oluşuyla genişlettiği rızkımızla görüyoruz hem Allah’ın bizi türlü sınamalarla imtihan ettiği bu dünyada bu sınamalardan geçmekle görüyoruz ve inşallah öte dünyada göreceğiz."

Sadakanın sadece maddi olarak vermek anlamına gelmediğini belirten Numan Kurtulmuş, “Sadaka vermek güler yüz göstermektir, ‘Benden emin olun’ diyerek toplumun içinde dolaşmaktır, ihtiyacı olanın ihtiyacını gidermek, Allah’a karşı olan kulluk bilincini göstermektir. Sadaka iyiliklerimizin en önemli adımlarından birisidir.” dedi.

Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal da sadakataşlarından ilham alarak 2010 yılında derneği kurduklarını söyledi.

Osmanlı'da, iffet ve utancından dolayı fakirliğini gizleyenlerin, onur ve vakarından dolayı ihtiyaçlarını kimseye açamayanlar için, onlara alan el olmanın mahcubiyetini yaşatmamak, şahsiyetlerini zedelememek ve onları istemek durumunda bırakmamak için böyle zarif bir yardımlaşma metodunun geliştirildiğini anlatan Özdal, "Sadakataşlarının geçmişte sahip olduğu misyonu, günümüze taşımayı asli vazifesi sayan derneğimiz, en yakınımızdan başlayarak dünyanın ucralarına kadar yardımlaşma ve sadakayı yaygınlaştırarak, yoksulluk ve sefaletin yok edilmesi, sosyal adaletin sağlanması için çalışmayı ilke edinmiştir." dedi.

Kurtulmuş, İstanbul Vali Yardımcısı Osman Ateş, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, milletvekilleri, Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal ile yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi.

Kurtulmuş ve beraberindekiler açılışın ardından dernek binasını gezdi.

Yorumlar