İslamcı Dergiler Sempozyumu başladı

“1908’den Günümüze İslamcılık Düşüncesi ve Dergiler” konulu 3. İslamcı Dergiler Sempozyumu Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış programı ile başladı. Sempozyum açılış programında İslamcı Dergiler Projesi web sitesi idp.org.tr’nin altyapısı geliştirilen ve yenilenen tasarımıyla kamuoyunun ilgisine sunuldu. 3 gün sürecek sempozyumun 21 Nisan Cumartesi ve 22 Nisan Pazar günkü oturumlarına İLEM'de devam edilecek.

Google Haberlere Abone ol
İslamcı Dergiler Sempozyumu başladı

20 Nisan Cuma günü Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış programı İslamcı Dergiler dijital arşivi, Sözlü Tarih mülakatları, gelişmiş arama seçeneklerine sahip İDP Kataloğu’na sahip web sitesi ve Sıtkı Türkan Dergi Kütüphanesinin tanıtımıyla başladı. Aynı zamanda idp.org.tr’nin yenilenen yüzü ve içeriğiyle açılışına da ev sahipliği yapan Sempozyum açılışı yoğun ilgi gördü.

DİJİTAL ARŞİV ve İDP KATALOĞU

Araştırmacıların ve dergiseverlerin merakla beklediği İslamcı dergiler dijital arşivi ve dergi kataloğu kullanıcıların hizmetine açık. Altyapısı geliştirilen katalogda dergilerin PDF’lerine de erişilebilecek. İDP kataloğunda yer alan yazarlar ve müstear listeleri de sitede ilgiyle takip edilecek sayfalardan.

SÖZLÜ TARİH

İslamcı dergiciliğin yayın hayatında fikirleriyle, yazılarıyla ve çalışmalarıyla yer almış kişilerle gerçekleştirilen video röportajlar ile İslamcı düşüncenin serencamına ışık tutuluyor... Şule Yüksel Şenler’den Hayrettin Karaman’a, Rasim Özdenören’den Selahaddin Eş’e, Mustafa Yazgan’dan Atasoy Müftüoğlu’na kadar 50’ye yakın isimle gerçekleştirilen bu röportajlar site üzerinden izlenebiliyor.

AÇILIŞ PROGRAMINDA ÖNEMLİ İSİMLER YER ALDI

Açılış programında Proje tanıtım videosundan sonra konuşan Proje Koordinatörü Lütfi Sunar projenin gelişme süreci ve hedeflerinden bahsederken “İslamcılığın birikimini ortaya çıkararak biz Akiflerin, Elmalıların, Topçuların ve Karakoçların bıraktığı yerden tartışmaları devam ettirmek ve geleneğimizle bitişerek geleceğimize daha güvenle bakabilmenin imkanını aramaktayız.” şeklinde konuştu.

Sonrasında söz alan İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güder ise bu projenin “yeni bir düşüncenin inşası için hatasıyla savabıyla bize ait olanı yine bizim gözümüzle "ne ise o" olarak görme çabası” olduğunu dile getirerek “Tek derdimiz bugünü anlama, geleceği inşa etmektir.” dedi.
Lütfi Sunar ve Süleyman Güder’in ardından programa konuk olan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek selamlama konuşmalarını gerçekleştirdiler. Konuşmaların ardından yılların birikimi ile ortaya çıkan idp.org.tr yenilenen yüzü ve dijital dergi arşivi ile yayına açıldı. Kısa bir aranın ardından program Açılış paneliyle devam devam ederken, panel sonunda panelistelere ve projede emeği olanlara plaket takdimiyle sona erdi.

SEMPOZYUM 21 ve 22 NİSAN’DA İLEM’DE DEVAM EDİYOR!

Sempozyumda 1908’den günümüze İslamcılık düşüncesi ve İslamcı dergilerin ele alınacağı oturumlar düzenlenecek. Böylelikle İslamcılık düşüncesinin oluşumunda, gelişiminde ve aktarımında önemli işlevlere sahip olan meseleler, kişiler ve dergilerin ele alınması hedefleniyor.

TANIKLIKLAR OTURUMU

21 Nisan Cumartesi saat 16:00'da Ahmet Mercan, Ahmet Taşgetiren, Ali Haydar Haksal, Cevat Özkaya ve Hamza Türkmen'in katılacağı tanıklıklar oturumu gerçekleştirilecek. Bilal Kemikli'nin başkanlık edeceği oturumda İslamcı yayıncılığın gelişimi konuşulacak. Döneme dair hatıralar paylaşılacak. Tecrübeler üzerinden İslami yayıncılığın macerası konuşulacak. Tanıklıklıkar oturumu İlem’de düzenlenecek. 

BİLDİRİLER KİTAPLAŞACAK

Önceki sempozyumlarında olduğu gibi, 3. İslamcı Dergiler Sempozyumu bildirileri de genişlettirilerek kitap haline getirilecek. İDP sempozyum kitapları İslamcı dergilere dair ilk çalışma olma özelliğine sahiptirler.
 

Yorumlar