İHAK'tan Suriyeli tutsak kadınlara özgürlük kampanyası

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi iHAK, Suriye hapishanelerindeki tutsak kadınların özgürlüğü için imza kampanyası başlattı

Google Haberlere Abone ol
İHAK'tan Suriyeli tutsak kadınlara özgürlük kampanyası

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi iHAK, Suriye hapishanelerindeki tutsak kadınların özgürlüğü için uluslararası kurumlara ve barış sürecindeki taraf devletlere sunulmak üzere www.tutsakkadinlar.org sitesi üzerinden imza kampanyası başlattı. 

İmza kampanyasının ilan edildiği sitedeki açıklamada şöyle denildi: 

Suriye’de Mart 2011’den bu yana devam eden Suriye Savaşı sırasında, 1 Milyona yakın insan hayatını kaybetmiş ve on binlerce insan hapishanelere girmiş çıkmış, bir kısmı ise halen hapishanelerdedir. Tespit edilebilen tutuklu sayısı Mart 2011'den 2017 sonuna kadar 13.581'dir

Mart 2011’den bu yana Suriye Savaşı sırasında Suriye rejim güçleri tarafından tutulan ve halen hapishanelerde olan 417’si kız çocuğu olmak üzere kadın sayısı 6.736’dır. Bunlar sadece resmi cezaevlerinde tutulanlardır. Hapishane gibi kullanılan diğer türlü boş fabrika vb. binalarda tutulanların sayısı ise bilinmemektedir.

Suriye'deki savaş sırasında kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence, hukuksuz tutulmalar uluslararası hukuka göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğindedir.

Savaş ve çatışma ortamlarında genelde sivillere özelde çocuk ve kadınlara yönelik saldırı ve ihlallerin önlenmesi ve etkili tedbirler alınması için, Suriye’de hukuksuzca tutulan ve işkence yapılan kadınların serbest bırakılması ve suçluların yargı önüne çıkarılması için çağrı yapıyoruz.

Yorumlar