Beşiktaş'taki terör saldırısı davası

- İstanbul'da geçen yıl oynanan Beşiktaş-Bursaspor karşılaşmasının ardından Vodafone Park çevresinde gerçekleştirilen ve 39'u emniyet mensubu 46 kişinin şehit edildiği, 243 kişinin de yaralandığı terör saldırısına ilişkin 10 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı​ - Müşteki polis memuru Karakullukçu: - "Beleştepe tarafındaydık. Karşıya geçeceğimiz sırada trafik açıldı. 60-70 polis memuru karşıdan karşıya geçmeden 1 dakika önce trafik açıldı. Karşıya geçemedik. Biz geçeceğimiz anda patlama oldu"

Google Haberlere Abone ol
Beşiktaş'taki terör saldırısı davası

İSTANBUL (AA) - İstanbul'da geçen yıl oynanan Beşiktaş-Bursaspor karşılaşmasının ardından Vodafone Park çevresinde gerçekleştirilen ve 39'u emniyet mensubu 46 kişinin şehit edildiği, 243 kişinin de yaralandığı terör saldırısına ilişkin ikisi tutuksuz 10 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, sanıklar katılmadı.

- Müştekiler olay anında yaşananları anlattı

Duruşmada müştekilerin dinlenilmesine devam edildi.

Müştekilerden polis memuru Emrah Karakullukçu, maç çıkışında Bursaspor taraftarının tahliyesinin ardından yolun trafiğe açıldığını ve 2-3 dakika sonra bomba yüklü aracın infilak ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Biz Beleştepe tarafındaydık. Karşıya geçeceğimiz sırada trafik açıldı. Bizim de dağılmamız beklenip trafik sonra açılabilirdi. Çelişkili görüyorum, art niyet arıyorum. 60-70 polis memuru karşıdan karşıya geçmeden 1 dakika önce trafik açıldı. Karşıya geçemedik. Biz geçeceğimiz anda patlama oldu."

Komiser Yardımcısı Miraç Kutlu da bölgenin sivillerden arındırıldığını anlatarak, "Trafik açıldıktan sonra ilk sıra araçlar geçti. Patlama oldu. Kendime geldiğimde çok kötüydü. Malum örgütün istediği gibi sivilin az, görevli memurun çok zarar gördüğü bir ortam vardı." ifadelerini kullandı.

Polis Mehmet Akbalık, ilk patlama olduktan sonra görevli polislere yardım etmek için 20 kişilik ekiple bölgeye koşmaya başladıklarını ifade ederek, "Ben ekibin ortasında koşuyordum. Berem düştü, onu almak için 15-20 saniye kadar oyalandım. Ayağa kalkarken arkadaşlarımın durup bir kişinin etrafını çevirdiklerini gördüm. Canlı bomba olduğundan şüphelendikleri için etrafını çevirmişler. Bir anda patlama oldu. Geriye doğru savruldum. Arkadaşlarım da bana doğru uçtu, tabii parçalar halinde. 7 arkadaşım şehit odu." şeklinde konuştu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü avukatları da duruşmaya katılma talebinde bulundu.

Buna ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, tutuksuz iki sanığın da tutuklanmasını talep ederek, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve müştekilerin davaya katılma taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 114 sayfalık iddianamede, tutuklu sanıklar Tufan Beyhan, Zeki Yılmaz ve Sercan Bingöl hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Bu sanıklar hakkında ayrı ayrı "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay ile 15 yıl, 7 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle öldürmeye yardım etme" suçundan 157 yıl 6 ay ile 210 yıl, 39 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle adam öldürmeye yardım etme" suçundan bin 315 yıl 9 ay ile bin 755 yıl, 35 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüse yardım etme" suçundan 340 yıl 9 ay ile 420 yıl, 208 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle adam öldürmeye teşebbüse yardım etme" suçundan 2 bin 28 yıl ile 2 bin 496 yıl, zincirleme olarak "patlayıcı madde kullanarak kamu malına zarar vermeye yardım etme" suçundan 3 yıl 6 ay ile 16 yıl 6 ay ve zincirleme şekilde "patlayıcı madde kullanmak suretiyle özel şahsa ait mala zarar vermeye yardım etme" suçundan da 3 yıl 6 ay ile 16 yıl 6 ay olmak üzere toplam ayrı ayrı 3 bin 856 yıl 6 aydan 4 bin 929 yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor.

Sanıklardan Rıdvan Döner, Fırat Kise ve Necip Yılmaz'ın, "suç örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 aydan 15'er yıla, iki kez "terör örgütü propagandası yapma" suçundan 2 yıldan 10 yıla olmak üzere 9 yıl altışar aydan 25'er yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, sanıklar Hikmet Ölçer ve Zemirhan Yılmaz'ın, "suç örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla, Nazim Beyhan'ın, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla, Sercan Bingöl ve Zeki Yılmaz'ın da iki kez "terör örgütü propagandası yapma" suçundan 2 yıldan 10'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

İddianamede, 10 Aralık 2016'da saat 19.00 sıralarında Beşiktaş'taki Vodafone Park'ta oynanan ve 20.45 sıralarında biten Beşiktaş-Bursaspor maçındaki taraftarların saat 22.10 sıralarında stadyumdan dağıldıkları belirtilerek, akabinde stadyumun arka kısmında, "eski Beleştepe" tabir edilen noktada TOMA aracının yanında, yaklaşık 40-45 kişilik taraftar grubunun güvenliğini sağlayan çevik kuvvet polislerinin beklediği, saat 22.29 sıralarında yolda seyir halindeki bomba yüklü otomobilin patlatıldığı anlatılıyor.

- 46 şehit, 243 yaralı

Patlama sonucu grup halinde bekleyen 39 emniyet mensubu ile oradan geçen araçlardaki 7 sivil olmak üzere toplam 46 kişinin şehit olduğu ve 208 polis memuru ile 35 sivilin yaralandığı vurgulanan iddianamede, terör örgütünün internet sitesinde 11 Aralık 2016'da yapılan açıklamayla bu saldırının sahiplenildiği belirtiliyor.

İddianamede, yine terör örgütünün 20 Aralık 2016'daki açıklamasıyla saldırıda ölen terör örgütü mensuplarının Kadri Kılınç ve Burak Yavuz olduklarının beyan edildiği anlatılarak, eylemi gerçekleştirdiği belirtilen şahısların birinci derece yakınlarından elde edilen DNA örnekleri üzerinde yapılan moleküler genetik inceleme sonucunda teröristler Kılınç ve Yavuz'un eylemi gerçekleştirdiklerinin kesinleştiği vurgulanıyor.​

Yorumlar