Güney Afrika'daki Uluslararası Nüfus Konferansı

- Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eryurt: - "'Suriye’de savaş bitip siyasi istikrar sağlanırsa ülkeme dönerim' diyenlerin sayısı azımsanmayacak düzeyde fakat daha önceki göç hareketlerinden edindiğimiz deneyimler bu tarz radikal bir göç hareketinde insanların geri dönme eğiliminin az olduğu yönünde. Dolayısıyla ülke olarak bizim buna hazırlıklı olmamız ve planlarımızı buna göre yapmamız gerekiyor”

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika'daki Uluslararası Nüfus Konferansı

CAPE TOWN (AA) - Güney Afrika Cumhuriyeti’nin yasama başkenti Cape Town’da Uluslararası Nüfus Konferansı düzenleniyor.

Bu yıl 28'incisi düzenlenen, 131 ülkeden 2 binin üzerinde politikacı ve bilim adamının katıldığı konferansta, doğum oranları, boşanma oranları, göç, yoksulluk, istihdam ve gelir dağılımı gibi nüfusu ilgilendiren konular ele alınıyor.

Konferansa Türkiye'den katılan Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Eryurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığınmacı ve mülteci meselesinin konferansa damgasını vuran en önemli konulardan biri olduğunu söyledi.

Sığınmacılar konusunda konferansta çok sayıda oturum gerçekleştirildiğini belirten Eryurt, oturumların çoğunda Türkiye'den bahsedildiğini söyledi.

Eryurt, "Suriyelilerin yanı sıra uluslararası koruma kapsamında olan diğer yabancıları da ele alacak olursak ülkemizdeki sığınmacı sayısının 5 milyona yaklaştığını söyleyebiliriz. Bu sayı birçok ülkenin nüfusundan bile fazla" dedi.

Türkiye'deki sığınmacıların geleceğine dair değerlendirmede bulunan Eryurt, "Türkiye’de eğitim ve gelir düzeyleri farklı olan dolayısıyla farklı hedeflere sahip heterojen bir sığınmacı topluluğu var. 'Suriye’de savaş bitip siyasi istikrar sağlanırsa ülkeme dönerim' diyenlerin sayısı azımsanmayacak düzeyde fakat daha önceki göç hareketlerinden edindiğimiz deneyimler bu tarz radikal bir göç hareketinde insanların geri dönme eğiliminin az olduğu yönünde. Dolayısıyla ülke olarak bizim buna hazırlıklı olmamız ve planlarımızı buna göre yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Konferans, 4 Kasım'da sona erecek.

Yorumlar