"Hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine devam edilecek"

- Hükümetin 2018 yılı programında, çoğulcu ve özgürlükçü demokrasi anlayışıyla bireylerin ve toplumdaki farklı kesimlerin kendilerini özgürce ifade ettiği, insan hakları konusunda yeterli bilinç düzeyine ulaştığı, tüm inanç ve yaşam tarzlarına saygıyı ilke kabul eden toplumsal zeminin oluşturulması amaçlanıyor - Cinsiyet, yaş, ırk, dil, renk, felsefi inanç, din, mezhep, sağlık durumu, gelir, uyruk, etnik köken, göçmenlik, azınlık ve siyasi tercih ayrımı yapmayan, çoğulculuğu, adaleti, dayanışmayı, kadın-erkek eşitliğini ve bütün vatandaşların temel hak ile özgürlüklerini güvence altına alan anlayışın güçlendirilmesi hedefleniyor - Bu kapsamda, hak ile özgürlüklerin evrensel ölçüt ve uygulamalar ışığında geliştirilmesine devam edilecek, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu daha etkin ve işlevsel olması amacıyla güçlendirilecek

Google Haberlere Abone ol
"Hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine devam edilecek"

ANKARA (AA) - SARP ÖZER - Hükümetin, hak ile özgürlükleri evrensel ölçüt ve uygulamalar ışığında geliştirilmeye devam edeceği, bu kapsamda Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun daha etkin ve işlevsel kılınabilmesi amacıyla güçlendirilmesinin planlandığı belirtildi.

2018 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımladı.

Programda, temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilip geliştirilmesine yönelik önemli adımların atıldığı vurgulandı. Buna göre, halkoylamasıyla anayasanın ilgili hükümlerinde değişikliğe gidilerek temel hak ve özgürlükleri askıya alan veya oldukça sınırlandıran sıkıyönetim kaldırıldı.

Milletvekili seçilme yaşı 21'den 18'e düşürülerek seçilme hakkı bakımından temel hak ve özgürlükler güçlendirildi, gençliğe temsil edilme hakkı sağlandı.

Anayasa değişikliğiyle disiplin mahkemeleri dışındaki tüm askeri mahkemeler kaldırıldı.

Genel kolluk gücünü oluşturan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin disiplin işleri düzenlendi, işkence yapan personele devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesini sağlayacak yasal düzenlemeye gidildi.

Kanun hükmünde kararnameyle "soruşturma açılmasına yer olmadığı" müessesi getirilerek soyut ya da genel nitelikte ihbar ve şikayete dayalı soruşturma açılmaması sağlandı. Böylece bireylerin lekelenmeme hakkının korunması yolunda önemli adım atıldı.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yöntemiyle de ifade özgürlüğünün, mülkiyet ve adil yargılanma hakkının, suç ve cezada kanunilik ilkesinin korunması ve geliştirilmesi, haksız yere tutuklanmanın önlenmesi gibi temel hak ve özgürlüklerin korunması ile güçlendirilmesi doğrultusunda önemli kararlar alındı.

Yeni programla da çoğulcu ve özgürlükçü bir demokrasi anlayışıyla bireylerin ve toplumdaki farklı kesimlerin bütün yönleriyle kendilerini özgürce ifade ettiği, bireylerin insan hakları konusunda yeterli bilinç düzeyine ulaştığı, tüm inançlara ve yaşam tarzlarına saygıyı ilke kabul eden bir toplumsal zeminin oluşturulması amaçlanıyor.

Çalışmalarla cinsiyet, yaş, ırk, dil, renk, felsefi inanç, din, mezhep, sağlık durumu, gelir, uyruk, etnik köken, göçmenlik, azınlık ve siyasi tercih ayrımı yapmayan, çoğulculuğu, adaleti, dayanışmayı, kadın-erkek eşitliğini ve bütün vatandaşların temel hak ile özgürlüklerini güvence altına alan anlayışın güçlendirilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda, hak ile özgürlüklerin evrensel ölçüt ve uygulamalar ışığında geliştirilmesine devam edilecek. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun daha etkin ve işlevsel kılınabilmesi amacıyla kurumun personel, mali, teknik ve fiziki altyapısı güçlendirilecek.

Yorumlar