30 öğrenciye ayakkabı alarak cezadan kurtuldu

Çorum’da aralarında anlaşmazlık bulunduğu kişiye hakaret ve tehdit ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan kadın şahıs, ihtiyaç sahibi 30 öğrenciye ayakkabı aldı.

Google Haberlere Abone ol
30 öğrenciye ayakkabı alarak cezadan kurtuldu

Çorum’da aralarında anlaşmazlık bulunduğu kişiye hakaret ve tehdit ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan kadın şahıs, ihtiyaç sahibi 30 öğrenciye ayakkabı aldı.

Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu tarafından uzlaşmaları sağlanan taraflarca bağışlanan botlar sayesinde ihtiyaç sahibi öğrencilerin yüzü gülerken, şüpheli şahısta yargılanmaktan ve yargılama sonucunda ceza almaktan kurtuldu.

Edinilen bilgilere göre, S.G.A., şüpheli A.K.’nın kendisine hakaret ve tehditte bulunduğu gerekçesiyle şikayetçi oldu. Bunun üzerine konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Soruşturma konusu suçun uzlaşma kapsamında olması nedeniyle Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği hükümlerine göre uzlaştırmacı görevlendirildi. Uzlaştırmacı tarafından yürütülen müzakereler sonunda, ihtiyaç sahibi çocuklara şüpheli tarafından bin TL tutarında kıyafet alınması şartına bağlandı ve bu talep müşteki A.K. tarafından kabul edildi. Uzlaştırmacı tarafından yapılan çalışma neticesinde, Çorum Bahçelievler İlkokulu Rehberlik Servisi tarafından tespit edilen ihtiyaç sahibi 30 öğrenciye kışlık bot alınarak uzlaştırmacı tarafından A.K. adına okul yönetimine teslim edildi. Uzlaşma sayesinde şüpheli, yargılanmaktan ve yargılama sonucunda ceza alma ihtimalinden kurtulurken, sosyal bir sorumluluk yerine getirilerek mağdur açısından “onarıcı adalet” ilkesi hayat buldu.

Bin 274 dosyada uzlaşma sağlandı

Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, 2017 yılında 2 bin 604 dosyanın uzlaştırmacılara verildiği belirtilerek, bu dosyaların bin 274’ü olumlu sonuçlandığı, halen 350 dosya bakımından uzlaştırma işlemlerinin sürdürüldüğü ifade edildi.

Uzlaşmanın suçtan mağdur olan kişinin, suç şüphelisi ile anlaşması sonucunda ceza yargılamasını sona erdiren hızlı, etkin ve çabuk sonuç almayı sağlayan alternatif bir çözüm yöntemi olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Uzlaşma onarıcı adalet sistemi çerçevesinde suç dolayısıyla oluşan zararın giderilmesini sağlamaya çalışmakta ve failin cezalandırılmasına rağmen, mağdurun hala mağdur durumda olmasının ve faile husumet beslemesinin önüne geçmeyi de amaçlamaktadır. Uyuşmazlıkların uzlaşma ile sonuçlandırılması sayesinde mahkemelerin iş yükü azalmakta, mağdurun zararının kısa sürede giderilmesi nedeniyle adalete olan güven artmaktadır. Suçun faili açısında ise ceza ve tazminat davaları uğraşmamak, hapis ya da para cezası ile karşı karşıya kalmamak ve sabıkasızlık durumunun devamını sağlamak gibi yararları olduğu gözlemlenmiştir.Tarafların anlaşması halinde, uyuşmazlıklar sosyal sorumluluk projelerinde yer alınması suretiyle de sonuçlandırılabilmektedir. Bu durumun mağdur ve fail üzerinde psikolojik açıdan olumlu etkileri olduğu görülmüştür.”

Yorumlar