AK Parti TBMM Grup Toplantısı

- Genel Başkan Vekili ve Başbakan Yıldırım: (5) - "(FETÖ'ye idam istemi) Bunlar her gün idam oluyor haberin yok mu senin? 30 sefer, 20 sefer ağırlaştırılmış müebbet. İdam ettin, bir sefer astın gitti, bunlar her gün asılıyor. Daha nasıl ceza gelecek? Çek çek bitmez. Merak etmeyin, hukuk devleti içerisinde bunlar en ağır cezayı alacak"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti TBMM Grup Toplantısı

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, "(FETÖ'ye idam istemi) Bunlar her gün idam oluyor haberin yok mu senin? 30 sefer, 20 sefer ağırlaştırılmış müebbet. İdam ettin, bir sefer astın gitti, bunlar her gün asılıyor. Daha nasıl ceza gelecek? Çek çek bitmez. Merak etmeyin, hukuk devleti içerisinde bunlar en ağır cezayı alacak." dedi.

Yıldırım, Partisinin Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, dün Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin açıldığını anımsattı.

"Çok gururlandık, heyecanlandık. Bu tarihi bir proje. Bu projenin başından beri içinde olan bir kardeşiniz olarak söylüyorum; yaşadığım duygular, yaşadığım gururun tarifi imkansız." diyen Yıldırım, 2004 yılında projeyi fikir olarak Gürcistan ve Azerbaycan'daki muhataplarına açtığında, hiç birisinin böyle bir projenin gerçekleştirilebileceğine ihtimal vermediklerini bildirdi.

"Bölgede büyük devletler var, bunu biz nasıl yaparız?" dediklerini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

"Halbuki bu projenin yapılması demek, Çin, Orta Asya, Kafkaslar, Anadolu coğrafyasının Avrupa’yla birleşmesi demek. Orta koridor da dediğimiz tarihi ipek yolunun tekrar canlandırılması demek. Bu bir bölgesel işbirliği projesinin ötesinde Avrasya coğrafyasında medeniyetleri buluşturan doğuyla batı ticaretinin gerçekleştiği çok önemli bir koridordur. Bunun önemli bir halkası Marmaray'dı. Marmaray'ı, geçtiğimiz yıllarda açtık. Şimdi de Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun açılışını gerçekleştirdik. Bu proje Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi olmadan gerçekleştirilemezdi. Huzurlarınızda başından beri projeye büyük destek veren sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum.

Projenin gerçekleştirilmesinde ikinci en büyük katkı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev'e ait. İlhan Aliyev, ciddi bir şekilde Gürcistan'daki bölümün finansmanına da kaynak temin etmek suretiyle projenin bugünkü haline gelmesine büyük katkı sağlamıştır. 'Tek millet iki devlet' olduğumuz Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde bu proje yeni bir dönüm noktası oluşturacak."

Başbakan Yıldırım, projenin üç bölümden oluştuğunu; toplam 850 kilometre uzunluğunun bulunduğunu, bunun 510 kilometresinin Azerbaycan topraklarından, 79 kilometrelik bölümünün Türk topraklarından, geri kalanın da Gürcistan topraklarından geçtiğini hatırlattı. Yıldırım, üç ülkenin birlikte çalışmasının hem zorluklarının bulunduğunu hem de bazı yeni tecrübelere kazandırdığını söyledi.

Proje kapsamında Gürcistan ile Türkiye arasında bir tünel bulunduğunu belirten Yıldırım, "Tünelin yarısı Gürcistan'da yarısı da Türkiye tarafında kalıyor. 9 ay dışişleri diplomatları, bu tünelden çıkacak toprağın kime ait olduğunu tartıştılar. Şaka değil. Yüzlerce sayfa yazışma, sonunda çözümü bulduk ve yolumuza devam ettik. Böyle farklı kültürler, farklı ülkelerle iş yapmanın zorluklarını da bu geçtiğimiz 8 yıl içerisinde yaşadık. Allah'a şükür mutlu sona erdik. Bu hatla beraber Çin'den kalkan tren Hamburg'a kadar 12 günde gidebilecek." ifadesini kullandı.

Alternatifinin deniz yolu olduğunu ve bunun 45 gün sürdüğüne dikkati çeken Yıldırım, "45 gün nerede, 12 gün nerede?" diye sordu.

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin, ister Avrupa'dan Uzak Doğu'ya, ister Uzak Doğu'dan Avrupa'ya gidişler gelişler olsun, vazgeçilmez bir güzergahın üzerinde bulunduğunu bildirdi. Yıldırım, "Türkiye'yi farklı yapan bu. Niye Türkiye üzerinde çok konuşuluyor? Türkiye, kendi stratejisini, kendi düşüncelerini etki altında kalarak değil bağımsız bir şekilde belirleyen ülke haline geldi. Eğer edilgen bir politika izleseniz size hiç kimse bir şey demez ama' öyle değil, burada durun bakalım. Burayla ilgili plan proje yapıyorsunuz, bir takım hesaplar içindesiniz, yağma yok, burada yaşayan biziz, zorlukları biz görüyoruz, bu işleri yaparken gelin bakalım bir anlatın' dediğimiz zaman alışık olmadıkları bir durumla karşı karşı kalıyorlar. Bu sefer de tabi tutumları farklı bir noktaya gidiyor. Ne yaparlarsa yapsınlar. Biz hancıyız onlar yolcu. Biz buradayız, kim gelirse gelsin." dedi.

-"Haklıyla haksızı birbirinden ayırt edeceğiz"

Konuşmasını tamamlamak üzereyken salondaki partililerin "FETÖ'ye idam istiyoruz" diye seslenilmesi üzerine Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yahu birader bunlar her gün idam oluyor haberin yok mu senin? 30 sefer, 20 sefer ağırlaştırılmış müebbet. İdam ettin, bir sefer astın gitti, bunlar her gün asılıyor. Daha nasıl ceza gelecek? Çek çek bitmez. Merak etmeyin, hukuk devleti içerisinde bunlar en ağır cezayı alacak. Türkiye, bir hukuk devleti. Hiçbir şehidimizin kanı yerde kalmayacak hiçbir gazimizin ahı yerde kalmayacak. Bu mücadelede asla ve asla gevşeme yok ama haklıyla haksızı da birbirinden ayırt edeceğiz. İhanet içinde olanların asla ve asla suçları karşılıksız kalmayacak ama ola ki kazaya kurban giden olur, yanlışlıkla suçlanmış olanlar olur, bunlar da zamanla yargının titiz çalışması sonucu ortaya çıkacak ve böylece sapla ve saman birbirinden ayrılmış olacak. Amacımız, masum, vatanını, milletini, ülkesini seven vatandaşlarımızla uğraşmak değil. Amacımız, dışardan güdümlü bu alçak terör örgütünün elebaşlarına hak ettiklerini cezayı vermek."

Yıldırım'ın sözlerinin ardından kapalı grup toplantısına geçildi. Bu bölümde AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM çalışmaları hakkında; Maliye Bakanı Naci Ağbal da "torba tasarı" hakkında milletvekillerine bilgilendirme yaptı.

(Bitti)

Yorumlar