İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü işgal girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimi ile Esenler Birlik Köprüsü'ndeki olaylarda 5 kişinin şehit olmasıyla ilgili 23'ü tutuklu 67 sanığın yargılandığı davada sanıkların savunmaları alınıyor - Mahkeme Heyeti Başkanı Özcan'ın "Bulunduğun tank onlarca insanı yaraladı, araçları sürükledi. Eze eze gitti, hiçbir şey görmedin mi?" diye sorduğu tutuklu sanık eski Astsubay Keleşoğlu, "Tankın içindeydim, ne olduğunu algılayamadım. Şoktaydım." yanıtını verdi - Mahkeme Heyeti Başkanı Özcan: - "Öncesini, sonrasını hatırlıyorsun ama ortası yok"

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü işgal girişimi davası

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimi ile Esenler Birlik Köprüsü'ndeki olaylarda 5 kişinin şehit olmasıyla ilgili aralarında tankın içinden çıkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 23'ü tutuklu 67 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada yer alan büyük salonda yapılan duruşmada, tutuklu sanıkların savunmaları alınıyor.

Söz alan tutuklu sanık eski Astsubay Maksut Keleşoğlu, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde kışlada silah kaybolduğu gerekçesiyle mesaide tutulduğunu öne sürdü.

Akşam saatlerinde terör saldırısı olduğu bilgisini kendisine eski Üsteğmen Burak Uluçınar'ın verdiğini belirten Keleşoğlu, "15 Temmuz günü rutin mesaimize devam ediyorduk. Silah kayboldu denilerek ikinci bir emre kadar mesaide tutulduk. 3. Kolordu'dan terör saldırısı yönünde mesaj gelmişti. Terör saldırısı denildiği için kışlada yaşananları yadırgamadım." dedi.

Keleşoğlu, 66. Mekanize Tugay Komutanlığı'ndan çıkmadan önce bulunduğu tankta emir komutayı eski yüzbaşı Serdar Değirmendere'nin aldığını iddia etti.

- Tutuklu yarbay, "Ateş et" emrini vermiş

Vatan Caddesi'ne geldiklerinde halkın tepkisiyle karşılaştıklarını anlatan Keleşoğlu, bulunduğu tankın üzerine vatandaşların çıkmaya çalıştıklarını anlatı.

Keleşoğlu, bulunduğu tanka eski Yarbay Fatih Sönmez'in bindiğini ve halkla ilk temasa onun geçtiğini ifade ederek, şunları anlattı:

"İdris Yeter, telefonundan haberlere baktı. TSK'nın yönetime el koyduğunu söyledi. Halka terör gerekçesiyle geldiğimizi anlatmaya çalışıyordum. Vatandaşlar tankın üzerine çıkmaya başladı. Kışlamıza dönmek istedik, fakat trafikte sıkıştığımız için geri dönmemiz uzun sürdü. Yarbay Fatih Sönmez'in bulunduğumuz tanka gelmesiyle ben tankın içinde geçtim. Bir vatandaşın, Fatih Yarbay'ın silahını almaya çalıştığını, bu sırada da Fatih Yarbay'ın bıçaklandığını gördüm. Fatih Sönmez, bana 'ateş et' diye emir verdi. Ben ateş etmeyeceğimi söyledim. Birkaç el silah sesi duydum. Birliğimize geri döndük ve silahımı teslim ettim."

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ali Özcan, "Halkın, Yarbayın silahını aldığını söylüyorsun, silahı size karşı kullandılar mı?" sorusuna Keleşoğlu, "Hayır kullanmadılar." yanıtını verdi.

Özcan'ın, "Bulunduğun tank onlarca insanı yaraladı, araçları sürükledi. Eze eze gitti, hiçbir şey görmedin mi?" şeklindeki sorusuna ise sanık Keleşoğlu, "Tankın içindeydim, ne olduğunu algılayamadım. Şoktaydım." diye cevapladı.

Bu cevap karşısında Heyet Başkanı Özcan, "Öncesini, sonrasını hatırlıyorsun ama ortası yok." diye tepkisini dile getirdi.

Duruşmada, sanıkların savunmaları sürüyor.​

Yorumlar