Yaş ilerledikçe yön bulma becerisi azalıyor

ANKARA (AA) - İngiltere'de yürütülen bir araştırma gençlik yıllarından itibaren kişilerdeki yön bulma becerisinin azaldığını ortaya koydu. University College...

Google Haberlere Abone ol
Yaş ilerledikçe yön bulma becerisi azalıyor

ANKARA (AA) - İngiltere'de yürütülen bir araştırma gençlik yıllarından itibaren kişilerdeki yön bulma becerisinin azaldığını ortaya koydu.

University College London'dan araştırmacılar, geliştirdikleri bilgisayar oyunuyla dünya genelinden 2,4 milyon kişinin yön bulma yeteneğine ilişkin ilginç veriler elde etti.

Araştırmacılar, bunama ile ilgili çalışmalarda kullanılmak üzere Deutsche Telekom ve Glitchers ortaklığı ile hazırlanan Sea Hero Quest adlı mobil oyun ile oyuncuların yön bulma verilerini inceledi.

Oyunu indiren ve yaşlı bir balıkçının kaybolan hafızasını geri getirmek için sanal deniz macerasına atılan milyonlarca kişiyi inceleyen araştırmacılar, yaş ilerledikçe yön bulma kabiliyetinin azaldığını belirtti.

Çöl adalarında ve buzlu okyanuslarda yönünü arayan oyuncuların geçtikleri aşamalardaki sonuçlara göre, gençlerdeki yön duygusunun daha kuvvetli olduğu görüldü. Sonuçları, Neuroscience 2016 konferansında sunulan çalışmaya göre, 19 yaşındaki oyuncular yüzde 74 başarı sağlarken, 75 yaşındaki oyuncularda başarı yüzde 46'ya kadar geriledi.

Araştırma sonuçlarına göre, yön bulma kabiliyetinin İskandinav ve sahil ülkelerinde yaşayan kişilerde daha fazla olduğu ifade edildi.

Oyuncuların beyinlerini kullanmasına yardımcı olan oyunun bunama testi için kullanılabileceği kaydedildi.




Yorumlar