Ucuz eti vatandaşın boğazına dizme girişimleri

Et piyasası tekelini elinde bulunduranların vatandaşa yediremediği ucuz eti devlet yedirmeye başlayınca asılsız iddialar havalarda uçuşmaya başladı. Uzun yıllar sonra ilk kez ucuz et yemeye başlayan vatandaş, asılsız iddialar nedeniyle huzursuz edilmek isteniyor. Et ve Süt Kurumu, bir internet sitesinde yer alan 'hastalıklı et ithal edildi' iddiasının 'tamamen asılsız haber' dedi

Google Haberlere Abone ol
Ucuz eti vatandaşın boğazına dizme girişimleri

Sonhaberler | Haber Merkezi

İç piyasadaki dengesizlikler üzerine yurt dışından ithal edilmesine karar verilen etle ilgili her geçen yeni bir iddia ortaya atılıyor. Bilinçli olduğu belirtilen iddiaların neredeyse tamamı asılsız çıkıyor. Bugün de Odatv isimli sitenin ortaya attığı hastalıklı et iddiası asılsız çıktı. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, vatandaşa hastalıklı et yedirildiği iddialarının asılsız olduğunu açıkladı. İddiaların Bosna Hersek ile yürütülen faaliyetleri sekteye uğratmaya yönelik olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu haberde yer alan, vatandaşa hastalıklı et yedirildiği iddiası kesinlikle asılsızdır. Bu tamamen kurumumuzu karalamaya, Bosna Hersek ile yürütülen faaliyetleri sekteye uğratmaya yöneliktir. Bilindiği üzere Bakanlar Kurulu tarafından Kurumumuza verilen tarife kontenjanları kapsamında sığır eti ithalatı gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda Bosna Hersek'ten de sığır eti ithal edilmektedir. Nitekim 2014 yılından bu yana ilgili ülkeden ithalat programı kapsamında bugüne kadar yaklaşık 20 bin ton et ithalatı gerçekleştirilmiştir. İthal edilen etlerin gerekli analiz ve kontrol işlemleri, Veteriner Sınır Kontrol Noktası tarafından yapılmaktadır. Yapılan bu kontrollerde Bosna Hersek'ten getirilen etlerin sadece bir partisinde sağlık sorunu olduğu tespit edilmiştir. Bu etler, analiz sonuçları çıkana kadar 24.08.2017 tarihinde depolarımızda muhafaza altına alınmıştır. Bu partideki etler, iddia edildiği gibi piyasaya sürülmemiş olup depolarımızda muhafaza altında tutulmuştur. Analiz sonuçlarının olumsuz çıkması üzerine imha işlemlerine, Gıda Ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 20. maddesine göre 05.01.2018 tarihi itibarı ile Erzincan Kombinamız rendering tesislerinde başlanılmıştır. Kurumumuzun piyasaya sağlıksız et sunması asla söz konusu değildir. Tüm ithalat faaliyetlerinde, işlemlerin sağlık ve teknik kurallara uygunluğu konusunda büyük hassasiyet gösterilmektedir."

İDDİA NEYDİ?

Sitede yer alan iddiaya göre Bosna Hersek'ten ithal edilen etlerde hastalık tespit edildi. Kapıkule Sınır Kapısı'ndan giriş yapan 20 ton sığır karkas etindeki hastalık, kapıdan giriş yaptıktan sonra tespit edildi. 24 Ağustos 2017 tarihinde incelemeye alınan hayvanların tahlil sonuçları, 29 Ağustos’ta belli oldu. Tahlil sonuçlarına göre raporda, insan sağlığına zararlı, 'E.coli O157' hastalığı tespit edildi.

Bu hastalık tıp dünyasında bilinen en tehlikeli gıda kaynaklı patojen bakteriler arasında değerlendiriliyor.

Yorumlar