Stres, şeker hastalığı riskini artırıyor

Uzmanlar, Uzun süreli stresin şeker hastalığı riskini yüksek oranda arttırdığı konusunda uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Stres, şeker hastalığı riskini artırıyor

İnsanların sayısız kaynaklardan gelen uyaranlar yüzünden sürekli stres altında kaldığını ifade eden uzmanlar, yapılan değişik çalışmalarda uzun süreli stresin şeker hastalığı riskini yüzde 45 oranında artırdığı, immün sistemimize zarar vererek sık enfeksiyon ve kansere yol açtığı, sindirim sistemi ve kalp damar hastalığına sebep olabileceği kanıtladığını berlirtti.

2012 yılında Türkiye'de en çok tüketilen ilaç grubu olarak mide ve sindirim sistemi ile kalp ve damar hastalığı ilaçlarının birinci, antibiyotiklerin ikinci sıralarda yer aldığı ve adrenal bezler adı verilen böbreküstü bezinin adrenalin, kortizol, DHEA, testesteron gibi onlarca hormonun salgılanmasında sorumlu olduğu ispatlanmıştır.

Salgılanan bu hormonların sağlıklı ve huzurlu bir hayat için çok önemli. Bu hormonlardan kortizol ve adrenalin hormonu stresle çok yakından ilgilidir. Kortizol hormonu kan şekerini dengeler, kan basıncını ayarlar, immün sistemin effektif çalışmasını sağlar. Az olması otoimmün hastalıklara yol açarken fazlalığı hastalık sıklığında artış ve kansere sebep olabilir. Uzun süreli yüksek kortizol, kan şekerinde artış, insülin miktarında yükselme ve neticede obezite ve metobolik sendroma yol açıyor.

Stres nedeniyle sürekli salgılanan adrenalin hormonunun ise böbreküstü bezini yorarak tükenmişlik adı verilen burnout sendromuna sebep oluyor. Günlük hayattaki kronik uykusuzluk, sigara, aşırı kahve tüketimi, fastfood, aspartam, monosodyum glutamat (msg) gibi zararlı alışkanlıkları da işin içine katıldığında oluşan tablo daha da dramatik hale gelmektedir.

Her iki hormonun katkısıyla oluşan tablonun hayattan alınan keyfi sınırladığı ve hasta ettiği kanıtşanmıştır.

Tükenmişlik sendromu ve kronik stresin hayatı çekilmez hale getirdiğinde karanlık odada yeterli uyku alınması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, sendromdan kurtulmak için egzersiz yapmanın, gülümsemenin, negatif insanları hayattan çıkarmanın, düzenli beslenmenin, organik ürünler tüketmenin, deniz tuzu veya Himalaya tuzu kullanmanın, yeterli D vitamini ve magnezyum desteği almanın, çay ve özellikle kahve tüketimini azaltmanın, B kompleks vitaminler almanın, tiroit hormonlarını kontrol ettirmenin, meditasyon, yoga, masaj tedavisi yaptırmanın, bol sebze tüketmenin ve solunum egzersizi yapmanın fayda getireceği konusunda hemfikir.

Yorumlar