Sevdiklerimize "canımız" feda

- Organ nakli oranları, Türk halkının ihtiyaç duyulması halinde sevdiklerine "canından can vermekten kaçınmadığı"nı göz önüne seriyor - Buna karşın vatandaşlar, hayatını kaybetmesi halinde sevdiklerinin organlarını bağışlamaktan ise kaçınıyor - Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2002-2015 yıllarında "canlıdan canlıya" toplam 27 bin 158 organ nakli yapılırken, aynı tarihlerde "kadavradan" organ nakli sayısı ise 10 bin 71'de kaldı - Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Kapuağası: "Türkiye'de kadavradan bağış yeterli olmadığından, nakillerin yüzde 70-75'i canlı vericiden yapılıyor. Oysa ABD ve AB ülkelerinde bu oran tam tersidir"

Google Haberlere Abone ol
Sevdiklerimize "canımız" feda

ANKARA (AA) - DUYGU YENER / YEŞİM SERT KARAASLAN - Organ bağışı oranları, Türk halkının ihtiyaç halinde sevdiklerine "canından can vermekten kaçınmadığı"nı göz önüne sererken, yaşamını yitiren yakınlarının organlarını bağışlamakta ise gerekli hassasiyeti göstermediğini ortaya koyuyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2002-2015 yıllarında "canlıdan canlıya" toplam 27 bin 158 organ nakli yapılırken, aynı tarihlerde "kadavradan" organ nakli sayısı ise 10 bin 71'de kaldı.

AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, Türkiye'de gerçekleştirilen organ nakli sayılarının artırılması için yürütülen çalışmalar sonrasında, ruhsatlandırılmış organ nakli merkezi 149'a ulaştı. "Beyin ölümü kriterlerini tespit edebilecek donanım ve personele sahip hastaneler" olarak tanımlanan donör hastanesi 858, toplam kadavra ve canlıdan yapılan organ nakil sayısı 4 bin 552 oldu.

Yurt genelinde, 2002-2015 yıllarında organ nakli sayılarında da önemli artış yaşandı. 2002 yılında 745 olan kadavra ve canlıdan yapılan nakil sayısı, 2015 yılına gelindiğinde 4 bin 552'ye ulaştı. Yıllar içerisinde canlıdan nakil oranı da yüzde 75'e yükseldi. 2002'de 307 olan "kadavradan" nakil sayısı 2015'te bin 147'ye ve 2002'de 438 olan "canlıdan" yapılan nakil sayısı ise geçen yıl 3 bin 405'e çıktı.

- En çok Yalovalılar bağışçı oldu

Organ nakli oranları, Türk halkının ihtiyaç duyulması halinde sevdiklerine "canından can vermekten kaçınmadığı"nı gözler önüne seriyor.

Son 13 yılda toplam 27 bin 158 kişi yakınları için organ nakli bağışında bulundu. Buna karşın "kadavradan" organ nakli bağışının 10 bin 71'de kalması, vatandaşların hayatını kaybetmesi halinde sevdiklerinin organlarını bağışlamaktan kaçındığını ortaya koydu.

Son 4 yıldır organ bağışındaki artışa paralel "kadavradan" nakil sayısı her yıl ortalama yüzde 10 oranında artış gösterdi. 2015 yılında her bir kadavra donörden 2,4 oranında organ kullanıldı.

2012 yılında yüzde 3 olan donör sayısı, 2015'te yüzde 16'ya yükseldi. Türkiye genelinde il bazında Yalova donör sayısında yüzde 36,3 ile ilk sırada yer alırken, yüzde 23,9 oranıyla Balıkesir 2'nci, yüzde 15,4 ile Rize 3'üncü sırada yer aldı.

- "Kadavradan organ bağışı 2 kat arttı"

Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiye'nin yıllar içerisinde nakil sayısı ve başarısı açısından dünyada söz sahibi bir duruma geldiğini belirterek, "Bu alanda tek sıkıntımız, kadavradan yani tıbben ölmüş olan insanların organlarının bağışındaki yetersizliktir." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl yoğun bakımlarda tıbben öldüğü tespit edilen kişilerin ancak yüzde 24'ünün organlarının bağışlandığını ifade eden Kapuağası, şunları kaydetti:

"Türkiye'de kadavradan bağış yeterli olmadığından, nakillerin yüzde 70-75'ini canlı vericiden yapılan nakiller oluşturuyor. Oysa kadavradan bağışın yüksek olduğu ABD ve AB ülkelerinde bu oran tam tersidir. Bu nedenle kadavra nakilleri de toplam nakillerin yüzde 70-80'ini oluşturuyor.

Bakanlığımız tarafından kamu kurum ve kuruluşları, medya ve sivil toplum kuruluşları ve din adamlarıyla kadavradan organ bağışını artırmaya ve toplumu organ bağışı konusunda bilinçlendirmeye yönelik yapılan çalışmalar yapılıyor. Son 6 yılda kadavradan organ bağışı milyon nüfus başına 3,8'den yaklaşık 2 kat artışla 7,3'lere çıktı. AB ülkelerinde bu oran 20'nin üzerindedir. 2015 yılında bağışlanan her bir kadavra donörün 2,4 organı nakil için kullanıldı."

Yorumlar