Şeker ölçüm cihazlarında "güvenilirlik" denetimleri artacak

- Sağlık Bakanlığınca, diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm cihazlarına ilişkin güvenlik analizleri artırılacak - Bu yıl da düzenli yapılacak çalışmalarla cihazların uygunlukları mercek altına alınacak, piyasada satılan bütün cihazlar güvenilirlik açısından denetlenecek

Google Haberlere Abone ol
Şeker ölçüm cihazlarında "güvenilirlik" denetimleri artacak

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlık Bakanlığınca, diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm cihazlarına (glukometre) ilişkin güvenlik analizleri artırılarak, piyasadaki tüm cihazlar güvenilirlik açısından denetlenecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin sağlık politikalarında önemli yer tutan diyabetle mücadele kapsamında "Türkiye Diyabet Programı 2015-2020" hazırlandı.

Bu çerçevede, diyabetin önlenmesi ve erken tanı konulması, hastalığa bağlı komplikasyonların erken tedavisinin sağlanabilmesi, çocukluk çağında diyabet, bakım ve tedavinin geliştirilmesi, özelikle Tip-2 diyabet ile obezitenin önlenmesi ve programın etkin şekilde değerlendirilmesi amaçlandı.

Hastalığın önlenmesinde özellikle çevresel etkenlerin ortadan kaldırılabilmesi, erken tanı konulabilmesi için toplumsal farkındalık kazandırılması amacıyla çalışmalar yürüten bakanlık, kamu spotları ve bilgilendirme çalışmalarına imza attı. Diyabetliler için eğitici rehberler hazırlandı, sağlık çalışanlarına hizmet içi eğitimler verildi.

Hastanelerde diyabetlilere yönelik eğitimler kapsamında, 2016'nın 8 ayında 8 bin 641 kişi diyabet okulu diploması aldı. İllerde görev yapan aile sağlığı elemanları ve aile hekimlerinin danışmanlık hizmeti verebilmeleri için obezite ve diyabetle ilgili Danışmanlık Rehberi ve Kontrol Listesi oluşturuldu.

Birinci basamakta görev yapan hekimler için rehber hazırlandı. Evde bakım hizmetleri kapsamına diyabetliler de alındı. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği iş birliğinde "Okulda Diyabet" programı uygulanmaya başlandı. Bu kapsamda, öğretmenlerde Tip-1 diyabet hakkında farkındalık yaratılmaya çalışıldı. Konuyla ilgili resim yarışmaları düzenlendi.

- Şeker ölüm cihaz sistemlerinin denetimi

Program kapsamında, sonuçları diyabetliler için hayati önem taşıyan şeker ölçüm cihazlarının güvenilirliğine yönelik çalışmalar da yürütüldü.

Tıbbi Cihaz Piyasa Gözetim ve Denetimi kapsamında piyasadan numune toplanarak, şeker ölçüm cihazlarının analitik performansları değerlendirildi.

Yıl içinde düzenli yapılan çalışmalarda, şeker ölçüm cihaz sistemlerinin analizi gerçekleştirildi, uygunluğu mercek altına alındı. Yeni yılda da devam edecek çalışmalarla, piyasada satılan bütün cihazlar denetlenecek, güvenlik analizleri artırılacak.

- Şeker ölçüm cihazları ne işe yarar?

Şeker ölçüm cihazı, "kişinin hastanede olması gerekmeksizin kendi kendine istediği yerde kan şeker düzeyini ölçmek için kullanılan cihaz" olarak tanımlanıyor.

Şeker düşürücü tedaviye cevabı kontrol etmek, insülin tedavisinin doz ayarlamasını yapabilmek, uzun dönemde hastalığa bağlı gelişebilecek istenmeyen rahatsızlıkların önüne geçebilmek amacıyla belirli aralıklarla "kan şeker düzeyi" ölçümünün yapılması önem taşıyor. Bu cihazlar aracılığıyla, sağlık kuruluşunda tahlil yapılmadan, evde ya da iş yerinde rahatlıkla ölçüm gerçekleştiriliyor.

Yorumlar