Op. Dr. Çağlayan: “Göz tembelliğinde erken tanı önemli”

Küçük yaşlarda ortaya çıkan görme bozukluklarının, göz tembelliğine yol açtığını söyleyen Op. Dr. Murat Çağlayan, ebeveynlerin 1 yaşından itibaren her yıl çocuklarını düzenli olarak göz muayenesinden geçirmesi gerektiğini söyledi.Gözlerin...

Google Haberlere Abone ol
Op. Dr. Çağlayan: “Göz tembelliğinde erken tanı önemli”

Küçük yaşlarda ortaya çıkan görme bozukluklarının, göz tembelliğine yol açtığını söyleyen Op. Dr. Murat Çağlayan, ebeveynlerin 1 yaşından itibaren her yıl çocuklarını düzenli olarak göz muayenesinden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Gözlerin 7 - 8 yaşına kadar gelişimini tamamladığını belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Murat Çağlayan, şaşılık, yüksek bozukluktaki kırma kusurları, iki göz arasında bulunan 3 numaralık fark, doğuştan gelen katarakt ve aşırı göz kapağı düşüklüklerinin göz tembelliğini tetiklediğini kaydetti.

Çocukların 3 - 4 yaşlarında tam olarak görmeye başladığını hatırlatan Op. Dr. Murat Çağlayan, “Hastalıklar nedeniyle yeteri kadar kullanılmayan göz ise gelişimini tamamlayamaz. Küçük yaştaki çocuklar sağlam gözleriyle görebildikleri için diğer gözdeki bozukluğu da anlayamaz ve ifade edemez. Bu nedenle ebeveynlerin mutlaka 1 yaşından itibaren her yıl çocuklarını düzenli olarak göz muayenesinden geçirmesi gerekiyor. 10 yaşından sonra göz tembelliği hastalığı tedavi edilemez. Göz tembelliği ciddi bir hastalıktır ve % 90’a varan görme kaybına sebep olabilir” diye konuştu.

Tedavinin iki aşamalı uygulandığı bilgisini de veren Çağlayan, “Göz tembelliğine yol açan şaşılık veya kırma kusurlarının (miyop, hipermetrop, astigmat gibi) tedavisi, ameliyat ve gözlüklerle yapılır. Daha sonra da sağlam göz kapatılarak daha az gören gözün kullanılması ve çalışması sağlanır. Kapatma tedavisi ne kadar erken yapılırsa, başarı şansı da o kadar yükselir” ifadesini kullandı.

Yorumlar