Libyalı mühendis Hadad, organ nakliyle şifayı Türkiye'de buldu

- Nakil yapılmaması halinde kısa süre içinde hayatını kaybedeceği belirtilen Libyalı Khaled El Hadad, Türkiye'de, kardeşinden yapılan karaciğer nakliyle şifa buldu - Sağlığına kavuşan Hadad, Türkiye'de başladığı bilgiyasar mühendisliği doktorasını tamamlamak, Libya'daki kardeşi ise hekimlik mesleğine burada devam etmek istiyor - AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Balcı: - "Çok başarılı bir ameliyat geçti. Hastamız, operasyondan iki hafta sonra taburcu olacak bir noktaya geldi. Her iki hastamızın da sağlık durumu çok iyi"

Google Haberlere Abone ol
Libyalı mühendis Hadad, organ nakliyle şifayı Türkiye'de buldu

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Nakil yapılmaması halinde kısa süre içinde hayatını kaybedeceği belirtilen mühendis Libyalı Khaled El Hadad, Türk doktorlarınca kardeşinden yapılan karaciğer nakliyle Türkiye'de şifa buldu.

Elektrik Elektronik Mühendisi olan 49 yaşındaki, evli ve 5 çocuk babası Khaled El Hadad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Kastamonu Üniversitesinde bilgisayar mühendisliğinde doktorasını sürdürdüğünü belirtti.

Bir süre önce rahatsızlanarak özel bir hastaneye başvurduğunu, yapılan inceleme sonrasında Hepatit B tanısı konulduğunu ve tedaviye alındığını söyleyen Hadad, sağlık durumunun çok iyi olmadığını ve bir süre sonra nakil gerekebileceğinin iletildiğini anlattı. Hadad, "Birkaç ay önce durum ağırlaştı ve karaciğer yetmezliğine kadar gitti. Acil nakil yapılması gerektiği belirtildi." dedi.

Tedavi planlaması yapıldığında kendisine verilen ilacı tam kullanmadığının ve bu durumun da hastalığın ilerlemesine yol açtığının altını çizen Hadad, "Bir süre ilacı kullanmadım. İlaç kullanmadığım için, hızlı bir şekilde hastalığım nüksetti. Maalesef, yaşamam için karaciğer nakli olmam gerekti. Ani gelişen atak sonrasında Aralık 2016'da bu karar alındı. Doktorlar, nakil olmazsam yaşam süresinin en fazla bir ay olabileceğini iletti." diye konuştu.

Durumu, Libya'daki ailesi ile paylaşan Hahad, yapılan tetkikler sonucunda ortopedi doktoru olan erkek kardeşinin karaciğerinin uyumlu olduğunun tespit edildiğini söyledi. Hahad, "Doktor olan kardeşim, nakil yapılabilmesi için Türkiye'ye geldi. Kardeşime, bir can borçluyum." sözleriyle duygularını dile getirdi.

-"Türkiye'de kendimi güvende hissettim"

Vatan toprakları dışında böylesine ağır bir ameliyat geçirdiğini, ancak hiçbir şekilde kaygılanmadığını ifade eden Hahad, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin bu konuda çok iyi ve karaciğer ameliyatlarında başarı oranlarının çok yüksek olduğunu biliyordum. Daha önce de birkaç Libyalı arkadaşım karaciğer ve böbrek ameliyatını Türkiye'de yaptırmıştı. Türkiye'de kendimi güvende hissettim. Tüm hekimlere teşekkür ediyorum. Önemli ve tehlikeli bir operasyon geçirdim. Benim için ellerinden geleni yaptılar, herkese müteşekkirim."

Hadad'ın donör olan kardeşi 30 yaşındaki Musbah El Hadad da hekim olduğu için operasyonun risklerini bildiğini anlattı.

Ağabeyinin durumunun aciliyetini öğrendiğinde ameliyatın Türkiye'de olmasının uygun olduğu yönünde görüş bildirdiğini aktaran Musbah El Hadad, "Çünkü Türk doktorların çok başarılı ameliyatlara imza attığını biliyordum. Ben de gönül rahatlığıyla kardeşime karaciğerimden nakil yapılması için Türkiye'ye geldim." diye konuştu.

Musbah El Hadad, ameliyatın çok başarılı geçtiğini, ağabeyinin ve kendisinin sağlık durumunun çok iyi olduğunu söyleyerek, Türk hekimlerine teşekkür etti.

Türkiye'yi çok sevdiğini vurgulayan Musbah El Hadad, "Burada tıp çok gelişmiş bir seviyede. Eğer mümkün olursa burada ileri düzeyde eğitim almak ve Türkiye'de ortopedi uzmanı olarak hekimlik yapmayı arzu ediyorum." dedi.

- "Nakil olmasaydı büyük ihtimalle hayatını kaybedecekti"

Nakil ameliyatını yapan ekipte yer alan hekimlerden Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Gastroentroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Yurdaydın, nakil gerçekleştirilen hastanın durumunun verilen ilaçları zamanında ve doğru bir şekilde kullanmaması sonucunda ilerlediğine dikkati çekti.

Hastanın durumunun ancak nakil yapılması halinde düzelebileceğinin tespit edildiğini aktaran Yurdaydın, "Bu durumda hastamıza nakil yapıldı ve hayatı kurtarıldı." dedi.

AÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Karaciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Deniz Balcı ise Libya Elçiliği aracılığıyla hastalarla ilgili kendilerine bilgi verildiğini söyledi. Organ nakli ünitesine yapılan başvuru sonrasında hastanın operasyon için hazırlıklarının yapıldığını ve acil karaciğer nakline alındığını anlatan Balcı, şöyle konuştu:

"Hastamız, eğer nakil olmasaydı önümüzdeki haftalar içinde büyük ihtimalle hayatını kaybedecekti. Aileden verici olup olmadığına bakıldı ve verici bizim meslektaşımız çıktı. Alıcı ve vericiyi bilgilendirdikten sonra ameliyata aldık. Çok başarılı bir ameliyat geçti. Hastamız, operasyondan iki hafta sonra taburcu olacak bir noktaya geldi. Her iki hastamızın da sağlık durumu çok iyi.

Verici olan ortopedi uzmanı arkadaşımız da Türkiye'yi çok sevdi ve burada mesleğini icra etmek, hatta daha ileri düzeyde eğitim alabilmeyi istiyor."

Yorumlar