Kanseri tespit eden kalem geliştirildi

Araştırmacılar, icat ettikleri MasSpec isimli 'mucize' kalemle kanserli dokuyu 10 saniye gibi kısa bir sürede tespit etmeyi başardı.

Google Haberlere Abone ol
Kanseri tespit eden kalem geliştirildi

Çağımızın en büyük sağlık sorununun kanser olduğu birçok kişi tarafından biliniyor. Her yıl 8 milyonun üzerinde insan bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor ve 2030 yılına gelindiğinde, dünyada yıllık kansere yakalanma sayısının 22 milyonu aşacağı öngörülüyor.

Gelgelelim kanserle mücadelede her geçen gün yeni yöntemler geliştiriliyor. İşte o gelişmelerden bir tanesi de MasSpec adı verilen ‘mucize’ kalem. Austin Teksas Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, icat ettikleri MasSpec isimli kalemle kanserli dokuyu 10 saniye gibi kısa bir sürede tespit etmeyi başardı.

Bilindiği üzere kanserle mücadelede erken teşhis büyük önem taşıyor. MasSpec de kanserli dokunun tanısını hızlı ve kolay bir şekilde yaptığı için, erken teşhis için sağlık uzmanlarına yardımcı oluyor.

Ayrıca kalemin teşhisi yapabilmesi için hastaya değil, sadece dokuya ihtiyaç duyuyor. 10 saniyelik süre içinde dokunun analizini yapan kalem, ameliyat esnasında da kanserli dokunun tamamının tespit edilmesinde ve temizlenmesinde büyük rol oynayacak.

Normal şartlar altında kanserli dokunun tespitinin 30 dakika, bazı durumlarda ise daha uzun sürebildiği belirtiliyor.

Yorumlar