Kadavra üzerinde video cerrahi kursu

Türkiye’de kadın doğum uzmanlarına Amerika’dan getirilen özel kadavra üzerinde ve video cerrahi ile ‘doğum sonrası kanama kursu’ verildi.

Google Haberlere Abone ol
Kadavra üzerinde video cerrahi kursu

Türkiye’de kadın doğum uzmanlarına Amerika’dan getirilen özel kadavra üzerinde ve video cerrahi ile ‘doğum sonrası kanama kursu’ verildi.

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eray Çalışkan’ın başkanlığında İstanbul’da düzenlenen ve 3 gün süren kursa Türkiye’nin dört bir yanından gelen 200 kadın doğum uzmanı katıldı. Katılımcılara kadavra ve maket üzerinde 24 eğitici hoca tarafından güncel ameliyat teknikleri anlatıldı.

Prof. Dr. Çalışkan, eğitimin uzmanlıktan sonra sürekli olması gerektiğini, uzmanlık eğitimi sırasında genellikle temel bilgilerin verilebildiğini, bu bilgiler de zamanla değişmesi nedeniyle güncellenmesi ve yeni yöntem ve tekniklerin öğrenilmesi için bu tür cerrahi kursların çok önemli olduğunu vurguladı. Prof. Çalışkan, geçen sene bu kadavra kursunun ilkini düzenlediğini ve yoğun ilgi üzerine ikincisini düzenlediklerini ve artık her yıl düzenli olarak bu kursu düzenleyeceklerinin müjdesini verdi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde görev yapan Video-Cerrahi Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İsmail Özdemir ise anne ölümlerinin en sık nedeninin rahmin yeterince kasılmaması ya da plasentanın (eş) rahme yapışmasına bağlı kanamalar olduğunu belirterek, konuyla ilgili kendi yaptığı ameliyatlardan örnekler sundu, cerrahi teknikleri anlattı ve dakikalar hatta saniyeler içinde çok ciddi kanama olabileceğine dikkat çekerek zamanında müdahalenin önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Özdemir, kadın doğum uzmanının kanayan hastayı başka bir merkeze sevk etmeden önce hastanın ameliyata alınarak kanamasının durdurulması gerektiğini aksi takdirde bu hastaların ambulansta giderken yani yolda kaybedildiğini ya da hastanın çok kritik duruma düştüğünü ve gittiği yerde artık geç kalındığını ve maalesef bu annelerin yaşamlarını kaybettiklerini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı ve kadın doğum hekimlerinin başarılı ve özverili çalışmalarıyla ülkemizdeki anne ölümlerinin yüz binde 15’lere kadar gerilemesinin büyük bir başarı olduğunu söyledi ve “bu tür kursların yaygınlaşması ve sürekli eğitimlerin katkısıyla umarım anne ölümleri daha da düşer” dedi.

Prof. Dr. İsmail Özdemir, kurstan hemen sonra görev yerlerine dönen kadın doğum hekimlerden çok olumlu geri dönüşler aldıklarını ve hatta kanamalı gebelere bazı ameliyat tekniklerinin uygulanmaya başlanmış olmasından çok mutlu olduklarını söyledi.

Yorumlar