Hastalıklardan kurtulmanın altın anahtarı: Farkındalık!

Günümüzde kanser ve anemi başta olmak üzere 80'den fazla kan hastalığının tedavisinde kullanılan kordon kanı, tedavi seçeneklerini geleceğe taşıyor

Google Haberlere Abone ol
Hastalıklardan kurtulmanın altın anahtarı: Farkındalık!

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Doğum sonrasında saklanarak muhafaza edilen kordon kanı, pek çok hastalığın tedavisinde rol oynuyor. İlk olarak 1988 yılında Fransa’da Dr. Eliane Gluckman tarafından nakledilen kordon kanı, tıp dünyasında bir devrim olarak nitelendirildi. Kök hücre ihtiyacına ve bu alandaki tüm başarılı gelişmelere rağmen, yeni doğan bebeklerden elde edilen kordon kanı maalesef çoğunlukla tıbbi atık olarak görülüyor. En saf kök hücre kaynağı olduğu ispatlanmış kordon kanının önemini anlatmak ve farkındalık yaratmak için birçok ülkede 15 Kasım günü ‘Dünya Kordon Kanı Günü’ olarak etkinliklerle kutlanıyor.  
Kordon kanının önemini anlatmak ve farkındalık yaratmak için Türkiye’nin dört bir yanında eğitimler düzenleyen Yaşam Bankası, 15 Kasım Dünya Kordon Kanı Günü’nde düzenleyecekleri çeşitli etkinliklerle bilinçlendirme çalışmaları yapacak. Save the Cord Foundation Türkiye bağlantılı tek yetkili firması olan Yaşam Bankası FamiCord Group Yetkilisi Serdar Burku, şunları söyledi: “Bu önemli günde biz de eğitime verdiğimiz sınırsız destek ve bilinçlendirme alanında ülke çapında yapmış olduğumuz toplantılarla ‘Dünya Kordon Kanı Günü’nü çeşitli etkinliklerle gündeme getiriyor olacağız. Ülkemizdeki anne baba adaylarının kordon kanı ile ilgili yeterli araştırmayı yapıp, bu konuda doğru bilgiyi toplayıp, doğum öncesi mutlaka kordon kanlarını saklatıp, saklatmama konusunda kararlarını kendilerinin vermiş olmalarını tavsiye ediyoruz.”

15 Kasım’ın dünyada Save the Cord Foundation öncülüğünde oluşturulan bir kampanya ile ‘Dünya Kordon Kanı Günü’ olarak kutlandığını söyleyen Serdar Burku, günün önemine değindi. Vakfın kurucusunun sözünü hatırlatan Burku, şunları kaydetti: “Bu kapsamda vakfın kurucusu ve kordon kanı ile ilgili çalışmaların dünya çapında öncülüğünü yapan Prof. Dr. Joanne Kurtzberg ‘Bebek bekleyen ailelerin doğumdan önce vermeleri gereken birçok önemli karar bulunuyor. Kordon Kanı bankalamak veya bağışlamak ailelerin verebileceği kararların en önemli ve hayati olanlardan biridir.’ şeklinde net bir yorumla kordon kanının önemine vurgu yapmaktadır.”

Bu yılın Ocak ayından bu yana yaptıkları toplantılarda 9 ayda 90’dan fazla yurt çapında etkinlik yaptıklarını kaydeden Serdar Burku, bu sayede birçok aileye ulaştıklarını dile getirdi. Kordon kanı hakkında bilinçlendirme çalışmalarında ulaştıkları aileler hakkında bilgi veren Burku, “Yaklaşık bin civarı toplam yüz yüze görüşme ile 2 bin 500 aileye ulaştık. Yıl sonuna kadar bu rakamın 3 bin 500’e çıkmasını bekliyoruz” dedi. Burku ayrıca, Ocak ayı başından bu yana yaklaşık 10 hekim toplantısında 300’e yakın hekime bilgilendirme amaçlı ulaştıklarını, bu rakamı yıl sonunda 400 civarına taşımayı hedeflediklerini kaydetti.

Kordan kanının çok önemli olduğunun altını çizen Serdar Burku şunları kaydetti: “Erişilebilir kök hücre içeriği açısından kordon kanı en verimli kaynak. Ailelere en büyük tavsiyem; doğumdan önce mutlaka kordon kanı ile ilgili doktorunuzdan bilgi alın. ‘Evet’ veya ‘Hayır’ kararını, karı koca olarak siz verin. Çocuğunuzun sağlığı için sizin yerinize başkaları karar vermesin. En önemlisi de bilgi eksikliği yüzünden kordon kanını saklatmadığınız takdirde, çocuğunuz ve kardeşlerinin, ileride oluşabilecek hastalıkların tedavisinden yoksun kalma riski oluşmasın.”
 

Yorumlar