GÜNCELLEME - Adana'daki kuduz vakası

- Hastanede tedavi gören kişi hayatını kaybetti - ÇÜ Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taşova: - " (Kuduzun bulaşması) Önce yarasa deniliyordu ama sonra ayrıntılı sorguladığımızda bu bir gelincik ya da tilki yavrusu gibi bir şey olabileceğini kanaat getiriyoruz. Bu grubu kuduzda riskli kısım olarak görüyoruz" - "Cenaze özel olarak yıkanacak ve ondan sonra defni yapılacak. Eskisi gibi kireç gibi uygulamalar yok" - "Bu süre zarfı içerisinde hasta ile temas etmiş kişilere belirli periyotlarda 5 doz aşılama yapılıyor" HASTANE BAŞHEKİMİNİN AÇIKLAMASI EKLENDİ

Google Haberlere Abone ol
GÜNCELLEME - Adana'daki kuduz vakası

ADANA (AA) - Adana'da kuduz hastalığı nedeniyle hastanede tedavi gören kişi yaşamını yitirdi.

Alınan bilgiye göre, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan V.A. (32), bir süre önce geldiği Adana'da rahatsızlanması üzerine Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'ne başvurdu.

V.A, buradaki tetkiklerin ardından sevk edildiği Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesi Hastanesinde kuduz şüphesiyle bir süre önce tedaviye alındı.

Yapılan tetkiklerde kuduz olduğu belirlenen V.A, hayatını kaybetti.

Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, kuduz nedeniyle yaşamını yitiren V.A'ya hastalığın nasıl bulaştığına yönelik net bilgi olmadığını bildirdi.

Tarım işçisi çalıştıran V.A'nın, "Karaman'da bulunduğu sırada tarlada bir çadırda uyuduğu, bu sırada kendisini bir hayvanın ısırdığı" bilgisini verdiği öğrenildi.

- "Aşı olmamış"

ÇÜ Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova, hastane başmüdürü Ali Önal ile düzenlediği basın toplantısında, hayatını kaybeden V.A'nın Karaman'da tarım işinde çalıştığını söyledi.

Yaklaşık 45 gün önce, arkadaşlarıyla otururken açık pencereden gelen bir hayvanın, V.A'nın başını ısırıp kaçtığını anlatan Taşova, "Önce yarasa deniliyor ama sonra ayrıntılı sorguladığımızda bu bir gelincik ya da tilki yavrusu gibi bir şey olabileceğine kanaat getiriyoruz. Bu grubu kuduzda riskli kısım olarak görüyoruz." diye konuştu.

V.A'nın, kendisini hayvan ısırdıktan sonra aşı olması gerektiğini düşündüğünü ancak başka sebeplerden dolayı bunu uzattığını dile getiren Taşova, şunları kaydetti:

"Bundan 12-13 gün kadar öncesinde bize gelen hasta, bize gelmeden 4-5 gün önce, vücudunda şiddetli kaşıntı nedeniyle Karaman Devlet Hastanesi'ne gidiyor. Orada takip edilirken, 112 Acil Servis Adana Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'ne getiriliyor. Burada hasta, enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından görülüyor. Görüldüğü andan itibaren özellikle solunum borusunda veya yutma borusundaki ağrılı spazmlar, sudan korkma görülüyor ve hemen kuduzdan şüphe ediliyor. Sıkı sorguda da daha önce vermedikleri, hayvan ısırma öyküsünü alıyor. O nedenle kuduz ön tanısıyla, oradaki enfeksiyon hastalıkları uzmanı bizle irtibat kuruyor ve bizim servisimizde yatıyor. Her 5-10 dakikada bir hem hava hem de suya karşı ağrılı bir spazm oluyordu ve hastanın buna tahammülsüzlüğü görülüyordu."

- "Vaka hemen aşılamaya gelmiş olsaydı kurtulacaktı"

Sonraki aşamada hastanın uyutulduğunu aktaran Taşova, "Hastaya, gerek beyin omurilik sıvısı, gerekse tükürüğünden aldığımız materyalde, genetik olarak kuduz tanısı konuyor. Hasta, bu süre zarfında destek tedavisi ve uyutularak takip edildi ancak hastamızı ne yazık ki sabaha karşı kaybettik." ifadesini kullandı.

Başhekim Taşova, İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürlükleriyle iletişim halinde olduklarına işaret ederek şunları kaydetti:

"Cenaze özel olarak yıkanacak ve ondan sonra defni yapılacak. Eskisi gibi kireç gibi uygulamalar yok. Kuduz talimatı var zaten, bu şekilde de defin işlemi yapılacak. Bu süre zarfı içerisinde hasta ile temas etmiş kişilere belirli periyotlarda 5 doz aşılama yapılıyor. Bu konu da bizde. İl Sağlık Müdürlüğü ile hastaya temas edenlere aşıyı yaptırıyoruz. Eğer bu vaka hemen aşılamaya gelmiş olsaydı kurtulacaktı. En önemli verilmesi gereken mesaj da bu."

Yorumlar