Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı

- Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: - "Halen uluslararası akredite olmuş sağlık kuruluşları ve hastane sayısı 48 olup bu sayının ülkemizdeki sağlık sektörünün gelişmişliğine paralel olarak artırılması gerekmektedir. Bu konuda gerek ilgili kamu kuruluşları gerekse sektörle birlikte yoğun bir iş birliği içerisine girilecektir" - "Dünya sağlık turizmi açısından çok önemli bir bölge olan ülkemizin, bölge ülkeleriyle gerçekleştireceği ortak projelerle bilgi ve uzmanlık paylaşımı yoluyla hak ettiği turizm potansiyeline ulaşacağına inanıyoruz" - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş: - "Yıl sonu itibarıyla fiyatları belli olan, kamunun ve özel sektörün mevzuatı ve yol haritası belli olan bir sağlık turizmi yol haritasını ortaya koyacağız. 2017 yılında da bazı merkezlerin önünü açacağız"

Google Haberlere Abone ol
Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Halen uluslararası akredite olmuş sağlık kuruluşları ve hastane sayısı 48 olup bu sayının ülkemizdeki sağlık sektörünün gelişmişliğine paralel olarak artırılması gerekmektedir. Bu konuda, gerek ilgili kamu kuruluşları gerekse sektörle birlikte yoğun bir iş birliği içerisine girilecektir." dedi.

Avcı, bir otelde gerçekleştirilen Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı'nın açılış töreninde, Türkiye'nin destinasyon olarak, farklı tarihi, kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile kültür, inanç, kış ve gastronomi gibi pek alanın yanı sıra sağlık turizmi bakımından da büyük bir turizm potansiyeli taşıdığını belirtti.

En önemli alternatif turizm türlerinden sağlık ve termal turizm konusunda, öncelikli olarak ülke genelindeki potansiyel yatırım alanlarının tespit edildiğini bildiren Avcı, Termal Turizm Master Planı'nda kısa dönem için 50 bin yatak kapasitesi hedeflendiğini dile getirdi.

Bakan Avcı, Termal Turizm Master Planı'nın 2007-2013 yıllarını kapsayan kısa dönem hedeflerinin gerçekleşme durumu ele alındığında, 2006'da 78 olan termal konaklama tesis sayısının 2012 sonu itibarıyla 148, 2006'da 17 bin 767 olan yatak kapasitesinin 2013'te 42 bin 357, 2014'te ise 55 bin 140'a ulaştığını aktardı. Yatak kapasitesinde 5 yılda yaklaşık 2 kat artış sağlandığını bildiren Avcı, Termal Turizm Master Planı'nın birinci etabı çerçevesinde, 4 bölge oluşturulduğunu ve bugüne kadar Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca da 73 termal turizm merkezi ve 3 kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildiğini kaydetti.

Tedavi amaçlı turizm kapsamında, yüksek kalitede sağlık hizmeti veren ve teknolojik altyapıya sahip sağlık kurumlarının artması nedeniyle ülkeler arası hasta hareketliliğinden alınan payın yükseltilmesinin hedeflediğini vurgulayan Avcı, "Halen uluslararası akredite olmuş sağlık kuruluşları ve hastane sayısı 48 olup bu sayının ülkemizdeki sağlık sektörünün gelişmişliğine paralel olarak artırılması gerekmektedir. Bu konuda gerek ilgili kamu kuruluşları gerekse sektörle birlikte yoğun bir iş birliği içerisine girilecektir." diye konuştu.

Bakan Avcı, Sağlık ve Termal Turizmi Geliştirme çalışmalarının devlet politikası olarak belirlendiğini ve 10'uncu Kalkınma Planı'nın Öncelikli Dönüşüm Programı içerisine alındığını anlattı.

Bakanlığın "Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı" kapsamında, öncelikleri arasında altyapının iyileştirilmesi, hastane, turizm otel, klinik otel, ileri yaş ve engelli turizm altyapısı envanterlerinin hazırlanması, yatırım ve planlama desteği sağlanması, arazi temini ve işletme için yeni modellerinin oluşturulmasının yer aldığına işaret eden Avcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere ilgili bütün kurumlarla iş birliği halinde bütün bu çalışmalar tamamlandığında termal turizm merkezlerindeki onaylı imar planları ile yatak kapasitesinin 2014-2018 Onuncu Kalkınma Planı döneminde 100 bine ulaşması, 1,5 milyon yabancı ziyaretçi ve 3 milyar dolar gelir elde edilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca önümüzdeki orta ve uzun vadede termal turizmde ülkemizin öncelikli olarak Avrupa'nın, sonrasında ise dünyanın en önemli destinasyonlarından biri olması hedeflenmektedir. Dünya sağlık turizmi açısından çok önemli bir bölge olan ülkemizin, bölge ülkeleriyle gerçekleştireceği ortak projelerle bilgi ve uzmanlık paylaşımı yoluyla hak ettiği turizm potansiyeline ulaşacağına inanıyoruz."

- "Sağlık turizminde yol haritasını ortaya koyacağız"

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş ise, dünyada 30 milyon kişinin sağlık hizmeti almak için ülkesinin dışına çıktığını belirterek, bu alanda çok büyük bir bütçeden söz etmenin mümkün olduğunu söyledi. Gümüş, Sağlık Bakanlığının, "Sağlık Turizmi", "Sağlık Endüstrilerinde Yerelleşme" ve "Sağlıklı Yaşam Kültürünün Teşviki" gibi üç eylem planı olduğunu bildirdi.

Sağlık turizminde bakanlığın çalışmalarına da değinen Gümüş, fiyatlandırma komisyonu kurduklarını, akreditasyon, pazarlama, mevzuat geliştirme ve hekimlerin akreditasyon konularında çalıştıklarını belirterek, "Önümüzdeki hafta toplantı yapacağız ve yıl sonuna kadar bu konulara son noktayı koyacağız. Yıl sonu itibarıyla fiyatları belli olan, kamunun ve özel sektörün mevzuatı ve yol haritası belli olan bir sağlık turizmi yol haritasını ortaya koyacağız. 2017 yılında da bazı merkezlerin önünü açacağız." dedi.

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, sağlık turizminde ülke olarak somut adımlar atıp gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirterek, "Bunun sonuçlarını da almaya başladık. Anavatan Türkiye ile turizmde dünyayı kucaklamaya hazır olduğumuzu bildirmek isterim." dedi.

KKTC Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da, Türkiye'nin mazlum halkların yanında olduğunun en büyük göstergelerinden birisinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve daha önce Kıbrıs'ta yaşayan halklar olduğunu ifade ederek, ambargolar nedeniyle büyük sıkıntı çektiklerini anımsattı. Sağlık turizminde son yıllarda büyük gelişme kaydettiklerini anlatan Sucuoğlu, "Yeni açılacak tıp fakültesi hastanelerimizle birlikte sağlık alanında daha iyi bir konuma geleceğiz. 22 bin yatak kapasitesini önümüzdeki birkaç yıl içinde 30 binlere çıkaracağız. Sağlık turizminde Kuzey Kıbrıs'ın tüp bebek alanında öne çıktığını görüyoruz. Artık tüp bebek merkezleri Sağlık Bakanlığının kontrolünde olacak." diye konuştu.

- Açılış "15 Temmuz" fotoğrafıyla yapıldı

Global Sağlık Turizmi Zirvesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası "15 Temmuz Şehitler Köprüsü" adını alan köprüde AA foto muhabiri Elif Öztürk'ün objektifinden, darbecilere karşı koyan vatandaşların fotoğraflarından oluşan görüntüler eşliğinde, Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehitler anısına İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşu ile başladı.

Törenin ardından Bakan Avcı, Müsteşar Gümüş ve beraberindekiler 21 Ekim'e kadar açık kalacak fuar alanını gezdi.


Yorumlar