Gıda federasyonundan 'palm yağı' açıklaması

Türkiye Gıda Federasyonu, Palm yağıyla ilgili tartışmalarla alakalı açıklamasında, ülkede böyle bir sorunun bulunmadığını bildirdi

Google Haberlere Abone ol
Gıda federasyonundan 'palm yağı' açıklaması

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türk Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, kamuoyundaki palm yağı tartışmalarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'de palm yağının uzun yıllar önce terk edildiği belirterek, şu an böyle bir sorunun olmadığı savunuldu.

Açıklamada şöyle denildi: Palm yağına ilişkin kamuoyu gündemine gelen 2016 tarihli EFSA çalışması sektörümüzün gündeminde yer işgal etmemektedir.

Zira ülkemiz gıda sanayindeki endüstriyel yağ üretiminde eski teknolojiler yaklaşık 10 yıl önce tamamen terk edilmiş ve dünya standartlarının üzerinde üretim yapılmaya başlanmıştır.

Nitekim bilimsel çalışmalar da bunu net olarak ortaya koymaktadır.

Örneği; Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu ve ekibi tarafından, Türkiye’de palm yağı ve ürünlerinin işlenerek üretildiği ürünlere ilişkin 2 yüksek lisans, 1 doktora, 1 TAGEM ve 2 TUBİTAK Projesi yapılmıştır.

Tüm bu araştırmalar göstermektedir ki, Türkiye’de 3 MCPD denilen kontaminant riski bulunmamaktadır.

Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da bilimsel gelişmelere ve tüketici sağlığına büyük bir hassasiyetle yaklaşan gıda sektörü, bu çalışmaların artarak devam etmesini destekleyecektir.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), bugün 26 üye derneği ve bu derneklere üye gıda ve içecek sanayinin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren 2.000’i aşkın şirket ile Türkiye gıda ve içecek sanayinin üretim, istihdam, ihracat ve ithalatının %95’ini temsil eden, sektörün ülkemizdeki en büyük ve en yetkin sivil toplum örgütü olarak faaliyet göstermektedir.

TGDF, 2006 yılından bu yana Avrupa Gıda ve İçecek Sanayicileri Konfederasyonu’nun (FoodDrinkEurope) üyesidir.

Türk Gıda Sanayi’nde kaliteli, güvenli, ulusal ve uluslararası standartlara uygun üretimi teşvik eden; gıda sanayini ilgilendiren mevzuat düzenlemeleri konusunda Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapan TGDF; halkımızın güvenli gıda tüketimi için gıda ve içecek ürünleri konusundaki bilimsel araştırmaları da desteklemektedir.

Yorumlar