Eklemlerde iltihap sakatlığa yol açabiliyor

- Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertenli: - "Eklemde uzun süren iltihap eklemin harabiyetine, eklem fonksiyonun kaybına, şekil bozukluklarına ve sakatlığa yol açar. Eklemdeki iltihap ortadan kaldırılırsa bu kötü sonuçlar oluşmaz"

Google Haberlere Abone ol
Eklemlerde iltihap sakatlığa yol açabiliyor

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Eklemlerde görülen iltihabın uzun süre devam etmesi, eklem fonksiyonlarının bozulmasına, şekil bozukluklarına ve sakatlığa yol açabiliyor.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artritin eklem ya da eklemlerde iltihap ile kendini gösteren romatizmal bir hastalık olduğunu ve kişinin yaşam standardını düşürdüğünü söyledi.

Hastalığın çocuklar dahil her yaş grubunda görülebildiğini ifade eden Ertenli, yaşla birlikte görülme sıklığının arttığını, her 5 hastadan 3'ünün 65 yaşın altında olduğunu belirtti.

Romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucu ortaya çıktığını anlatan Ertenli, "Normalde vücudumuzu mikroplara karşı savunan bağışıklık sistemi bu hastalıklarda yanlış çalışarak kendi vücudumuza zarar vermeye başlar." bilgisini aktardı.

Ertenli, artritin, genellikle dirsek, diz, parmak, ayak bileği gibi hareketli eklemlerde görüldüğüne dikkati çekerek, hastalığın eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, sıcaklık ve eklemin normal hareketlerini yapamaması ile kendini gösterdiğini vurguladı. Ağrının, eklemin hareket etmesiyle istirahatte ve bazen de gece ortaya çıktığını anlatan Ertenli, "Hasta eklem bölgesinde, özellikle sabahları ve istirahat sonrası tutukluk, eklemi oynatmakta güçlük, hissedebilir. Bu hastalıklarda sadece eklemler değil eklemin çevresindeki kaslar, yumuşak dokular ve bağlar da etkilenebilir." diye konuştu.

- "Eklemlerde şekil bozukluğuna yol açabilir"

Uzun süren artritin, kalıcı hasar bırakabildiği uyarısında bulunan Ertenli, halsizlik ve yorgunluğun artritli hastalarda diğer belirtilere eşlik ettiğini bildirdi.

Prof. Dr. Ertenli, eklemlerin yapısının, özellikle kıkırdağın bozulması ile seyreden ve halk arasında kireçlenme olarak adlandırılan osteoartritin (artroz) en sık görülen eklem hastalığı olduğunu söyledi. En çok diz ve kalça eklemlerinin etkilendiğini dile getiren Ertenli, şunları kaydetti:

"Eklemlerde bulunan zarın ve daha sonra eklemin iltihaplanmasının ön planda görüldüğü romatoid artrit, yıllar içinde eklemlerin tahrip olmasına yol açabilen, sık görülen, müzmin bir hastalıktır. Çok sayıda eklemde iltihap görülür. Tüm vücudu etkileyen ve iç organları da tutabilen bir hastalıktır.

Eklemde uzun süren iltihap eklemin harabiyetine, eklem fonksiyonun kaybına, şekil bozukluklarına ve sakatlığa yol açar. Bu nedenle erken teşhis ve erken tedavi çok önemlidir. Eklemdeki iltihap ortadan kaldırılırsa bu kötü sonuçlar oluşmaz."

Yorumlar