Chia tohumu kullanırken sağlığınızdan olmayın

Zayıflatıcı etkisi ile bilinen chia tohumunu günlük 48 gr. dan fazla tüketmek yan etkilere sebep oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Chia tohumu kullanırken sağlığınızdan olmayın

Geçtiğimiz günlerde ünlü şarkıcılardan birinin chia tohumu kullanrak zayıfladığını söylemesi üzerine chia tohumu satışları artış gösterdi. Ancak uzmanlar chia tohumunun günlük 48 gr. dana fazlasının zararlı olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

Chia tohumunun sağlığa yararlı etkilerinin olmasının yanı sıra zararlı etkileri olduğunu da söyleyen uzmanlar zayıflamak isteyenleri tohumun kullanımı konusunda uyardı.

Chia tohumu, Azteklerin ve Mayaların milattan önce 3500'li yıllardan beri kullanmaya başladığı besin değeri yüksek, bir ada çayı türünün tohumudur. Chia tohumunun içeriğinin büyük kısmını omega-3 oluşturuyor. Doymuş yağ oranı düşük olan tohum,ortalama 2 yemek kaşığı chia 137-139 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gram karbonhidrat ve 11 gram lif içeriyor. 100 gramı kalsiyum, demir ve magnezyum ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor. Salatalara ve soslara eklenerek kullanılabilir. 

Yüksek omega 3 içeriğinden dolayı kan sulandırıcı etkisi olan chia tohumu, kan basıncında düşüş ve kanamalara, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara, gastrointestinal problemlere neden olabilir. Ancak uzmanların önerdiği dozlarda günlük diyetlere eklendiğinde vücuda faydalı olabilir.

Yorumlar