Abdi İbrahim'den sinüzit uyarısı

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü; hastaların yaşam kalitelerine direkt olarak olumsuz etki eden sinüzitten korunmak için alınması gereken önlemleri açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Abdi İbrahim'den sinüzit uyarısı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Sinüs; burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen addır. Bu boşlukların burun içine açıldıkları kanallardaki tıkanıklıklar nedeniyle iltihaplandığında ortaya çıkan enfeksiyona 'sinüzit' denir. Sinüzitin akut ve kronik (müzmin) olmak üzere iki tipi vardır.
Akut sinüzitte; burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, diş ağrısı ile karışabilen yanak ağrısı, yüzde basınç hissi, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı, kötü ağız kokusu belirtileri bulunabilir. Bazen de kuru öksürük, hafif ateş veya mide rahatsızlığı şikayetleri görülebilir. Kronik sinüzitte, belirtilerin süresi üç aydan uzundur. Gerginlik tipi baş ağrısı, migren, burundaki kıkırdak eğriliğine bağlı burun tıkanıklıkları ve mevsimsel alerji sinüzitle karışır. Hastalığın belirtileri koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve özellikle geceleri artan öksürük olabilir.

Sinüzit en sık olarak kasım ayından mart-nisan aylarına kadar olan dönemde görülür. Kış aylarında, özellikle kaloriferli evlerde iyice kuruyan hava, sinüzit gelişimine neden olacak ortama zemin hazırlayabilir. Öte yandan hafif nezle / grip hali varken uçak seyahati yapılması, su altı dalış yapılması, uzun süre soğuk havaya maruz kalınması ve nazal alerji durumunun devam etmesi sinüzite sebep olur veya var olan sinüzitin daha ağır seyretmesine yol açar.
Akut sinüzitin tedavisi, antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılır. Eğer sinüzit kronik hale gelmişse ve sinüslerin burun içine açılan deliklerinde açılmayacak tıkanıklıklar oluşmuşsa ameliyatla tedavi etmek gerekir. Beraberinde çok ağır bir nazal alerji varsa ve ameliyat sonrası hastanın ilaç tedavisi ile durumu iyi takip edilmezse sinüzit tekrarlayabilir.

Sinüzit; hastaların yaşam kalitelerini direkt olarak olumsuz etkiler. Akut sinüzitte; ateş, baş ağrısı ve burun akıntısı tıkanıklığı vardır. Hasta, koku almakta dahi güçlük çeker. Kronik sinüzitte ise bütün bunlarla beraber başta bir ağırlık, doluluk hissi vardır. Hastanın konuşması, ses tınısı dahi değişir.

Yorumlar