Orucu bozan şeyler, kaza veya kefaret gerektiren durumlar, orucu bozmayan haller nelerdir?

Orucu bozan şeyler, kaza veya kefaret gerektiren durumlar, orucu bozmayan haller nelerdir? Orucu bozan durumlar diş fırçalamak, kusmak, diyaliz makinesi, kan vermek, diş çektirmek orucu bozar mı sorularının cevapları Diyanet tarafından açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Orucu bozan şeyler, kaza veya kefaret gerektiren?

Orucu bozan şeyler, kaza veya kefaret gerektiren durumlar, orucu bozmayan haller nelerdir? Ramazan ayı ile birlikte en çok merak edilen şey Orucu bozan durumlar, haller, şeyler hangileri? Orucu bozan durumlar diş fırçalamak, kusmak, diyaliz makinesi, kan vermek, diş çektirmek orucu bozar mı sorularının cevapları Diyanet Fetva makamı tarafından tarafından açıklandı. Peki, Orucu bozan durumlar, haller neler? Orucu bozan durumlarla ilgili bütün merak edilen konular bu haberimizde.

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Diş fırçalamak, kusmak, diyaliz makinesi, kan vermek, diş çektirmek orucu bozar mı soruları tekrar gündeme geldi. Orucu bozucu şeyler ikiye ayrılır. Birincisi bilerek yapılan ikincisi ise istemeden yapılan hareketler. Bilerek ve isteyerek yapılan hareketlerle orucun bozulması halinde kefaret gerektiren durum ortaya çıkar. 

İşte kefaret gerektiren orucu bozan haller:

1. Cinsî münasebette bulunmak.

2. Yemek, içmek veya ilâç yutmak.

3. Ağzına ihtiyarsız giren yağmur, dolu ve kar suyunu isteyerek yutmak.

4. Tütün içmek, tütün veya benzeri bir tütsü maddesini yakıp dumanını içine çekmek.

5. Enfiye çekmek.

6. İçyağı, pastırma veya çiğ et yemek.

7. Susam tanesi kadar bir şeyi ağzına alıp yutmak veya çiğneyerek yemek.

8. Azıcık tuz yemek. (Çok tuz yemek ise, sadece kazâyı gerektirir.)

9. Zevcesinin veya sevdiği bir kimsenin tükrüğünü, ağız suyunu yutmak. Bu saydığımız şeylerde, bedenin tedâvisi veya tegaddîsi (gıdalanması ve beslenmesi) veyahut telezzüzü (zevk ve lezzet alması) vardır. Bu sebeble kazâ ile beraber keffâreti de gerektirir.

İstemeden orucun bozulmasına neden olan hallerde ise orucun kazası gerekir.

Peki o haller hangileridir.

İşte kaza orucu gerektiren haller:

1. Çiğ pirinç yemek.

2. Sade un veya sade hamur yemek. (Hamurun içinde yağ ve şeker katılmışsa keffaret de gerekir.)

3. Bir anda çok miktarda tuz yemek. (Az miktarda tuz yemek ise, keffareti de gerektirir.)

4. Taş, toprak, çakıl taşı, demir, bakır, altın gümüş gibi madenleri yutmak.

5. Zeytin veya kiraz çekirdeği yemek. Kayısı çekirdeğinin içi yenirse, keffaret de gerekir.

6. Ayva gibi olgunlaşmadan yenmeyen bir meyveyi, ham iken, tuzlamadan ve pişirmeden yemek. (Olmuş, pişmiş, tuzlanmış olursa keffaret de gerekir.)

7. Henüz içi olmamış yeşil cevizi yemek. Veya bademi, fındığı ve kuru fıstığı kabuğuyla birlikte çiğnemeden yutmak.

8. Boğaza huni ile bir şey akıtmak.

9. Boğaza kaçan yağmur, kar veya doluyu istemeyerek yutmak.

10. Abdest alırken boğazına veya burna su çekerken genzine hatâ ile suyun kaçması.

11. İsteyerek boğazına veya burnuna duman çekmek. Sigara, anber gibi lezzet ve keyif verici bir duman olursa, keffaret de gerekir.

12. Başkasının zorlaması sebebiyle oruç bozmak.

13. Uyurken boğazına birisi tarafından su dökülmek.

14. Unutarak yiyip içtikten sonra, orucum bozuldu zannıyla bilerek yiyip içmek.

15. Dişleri arasında kalan nohut tanesi kadar şeyi yemek.

16. Kendi isteğiyle dışarı kusmak. Bu kusma ağız dolusundan az da olsa orucu bozar.

17. Ağız dolusu kendiliğinden gelen veya isteyerek getirilen kusmuğu mideye çevirmek.

18. Sahur vakti geçtiği halde, geçmedi zannıyla sahur yemek.

19. Güneş battı, iftar oldu zannıyla oruç bozmak.

20. Ramazan orucundan başka bir orucu bozmak. İsterse kasden olsun…

21. Hanımını öpmek, okşamak, sarılma, v.s. sebebiyle erkekten ve kadından meninin gelmesi. Şehvetlenip sadece mezinin gelmesi ile oruç bozulmaz.

22. Ramazan orucunu tutmaya niyet etmeden gündüz yeyip içmek de sadece kazâyı gerektirir. Keffaret icab etmez. Çünkü keffaret oruç tutmamanın değil, tutulan orucu bozmanın cezasıdır.

23. Başkasının tükürüğünü veya ağzından çıkan lokmasını yutmak veyahut kendisinin ağzından çıkarıp dışarda biraz beklettiği lokmasını yemek… İnsan tabiatı bu gibi hallerden iğreneceği için, sadece kazâ gerekir: Ancak insanın, sevdiklerinin tükrüğünü yutması keffareti de icab ettirir. Çünkü insan bundan lezzet alır.

24. Makattan tedavi amaçlı kullanılan fitiller, her ne kadar sindirim sistemine dahil olmakta ise de, sindirim ince bağırsaklarda tamamlandığı, fitillerde gıda verme özelliği bulunmadığı için orucu bozmaz. Aynı şekilde kadınların da tedavi amaçlı vajina/fercinden kullanılan fitiller de orucu bozmaz.

Kalın bağırsaklarda su, glikoz ve bazı tuzlar emildiği için, gıda içeren sıvının bağırsaklara verilmesi veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması durumunda oruç bozulur. Ancak, suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmeyip bağırsakların hemen temizlenmesi durumunda, verilen su ile birlikte bağırsaklarda bulunan dışkının dışarıya çıkarıldığı ve bu esnada emilen su da, çok az olduğu için oruç bozulmaz.

Böyle bir istinca nerdeyse imkansızdır. Zaten bunun yapılması sağlığa zararlıdır. Bu nedenle normal şartlarda istinca yapmakla oruç bozulmaz.

25. El ile meni getirmek (istimna` – mastürbasyon).

26. Kan yutmak. Çoğunluğunu tükrük teşkil eden ağızdaki az kanı yutmak orucu bozmaz.

Orucu bozup bozmadığı merak edilen bazı konular da mevcut.

Örneğin diş fırçalamanın orucu bozup bozmadığı da merak edilir. Buna benzer birçok konuda merak edilenlerin cevapları ise şu şekilde:

1. Hangi Şeyler Orucu Bozup Sadece Kazayı Gerektirir?

Yolculuk, hastalık, ileri derecede yaşlılık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kaza edilmesi gerekir. Ayrıca, kasıt olmaksızın yemek-içmek; beslenme amacı ve anlamı taşımayan, yenilip içilmesi mutat olmayan veya insan tabiatının meyletmediği şeylerin yenilip içilmesi orucu bozar ve sadece kazasını gerektirir.

Ramazanda bir mazeret olmaksızın tutulmayan oruçlar, gününe gün kaza edilir. Ancak Peygamber Efendimiz (s.a.s), Ramazan ayında kaçırılan bir gün orucun sevabına yetişmek için kişinin bir sene boyunca oruç tutsa yine de bu sevaba nail olamayacağını söylemiştir. Bunun için Ramazan ayında özürsüz olarak orucu terk etmek, büyük bir günah olduğu gibi, hem Ramazan ayına hürmetsizlik hem de bütün Müslümanlara karşı bir saygısızlıktır.

Mazeretsiz olarak Ramazan orucunu tutmamak büyük günah olup ayrıca bundan dolayı tövbe ve istiğfarda bulunmak gerekir. Ramazan ayı günahların affı için bir fırsattır. Diğer günlerde tutulan oruç kıymet itibariyle Ramazanda tutulan orucun yerini tutamaz.

2. Oruç Kefareti Ne Demektir ve Nasıl Ödenir?

Ramazan orucunun, mazeretsiz olarak bozulması durumunda hem kefaret, hem de bozulan orucun kaza edilmesi gerekir.

Oruç kefareti iki kameri ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna gücü yetmeyen, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur.

Âdet halinde bulunan kadınlar, bu günlerinde kefaret oruçlarına ara verirler. Bu durumlarından çıkar çıkmaz ara vermeden kefaret orucuna devam ederek 60 günü tamamlarlar.

Şafii mezhebine göre mazaretsiz olarak Ramazan orucunun yeme-içme ile bozulması durumunda kefaret değil sadece kaza gerekir.

3. Unutarak Yemek, İçmek Orucu Bozar mı?

Unutarak yemek, içmek orucu bozmaz. Peygamber Efendimiz, “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir.” buyurmuştur (Buhari, Savm, 26; Müslim, Sıyâm, 17). Unutarak yiyen içen kişi, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder. Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra yeme-içmeye devam eden kişinin orucu bozulur.

4. Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?

Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

5. Kusmakla Oruç Bozulur mu?

Kendiliğinden kusmakla oruç bozulmaz. Ancak kişinin kendi isteği ve müdahalesiyle meydana gelen kusma, “ağız dolusu” olması halinde, orucu bozar

Yorumlar

Hatice Şener Adet bittikten 10 gün sonra kahverengi ve turuncu akıntı geldi orucu bozar mı?