Museviler Edirne'de sokak iftarı düzenledi

Edirne Büyük Sinagogu’nun bulunduğu sokakta düzenlenen iftarda, üç semavi dinin temsilcisi iftarda buluştu

Google Haberlere Abone ol
Museviler Edirne'de sokak iftarı düzenledi
Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ve Türk Musevi Cemaatince, Edirne'de "Kardeşlik sokağa taşıyor" temasıyla düzenlenen sokak iftarında, üç semavi dinin temsilcisi bir araya geldi.

İftar, Avrupa’nın en büyük sinagogları arasında sayılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu geçen yıl tamamlanan Edirne Büyük Sinagogu’nun bulunduğu sokakta düzenlendi.
İftara, Edirne Valisi Gökay Özdemir, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Bulgaristan Ortodoks Edirne Sv Georgi Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık ile protokol üyeleri katıldı.

Edirne Valisi Özdemir, iftarda yaptığı konuşmada, bugün bir araya gelmenin bir nostalji olmadığını, Osmanlı'nın Edirne'yi fethinden sonra aslında bütün inançların, bütün anlayış, kültürlerin bu sokaklarda ortak yaşadığı bu heyecanı paylaştığı alanlar olduğunu söyledi.

Edirne'nin yıllardır Selimiye Camisi, sinagogu, kilisesi ve her fikre saygı duymasıyla bütün dünyaya örnek olduğunu ifade eden Özdemir, "Hep beraber bundan sonra da yine bu kültürü yaşatmaya, sizlerle bütün dünyaya tanıtmaya, bilimsel, bölgesel, uluslararası anlamda bunun çalışmasını yapmaya, hep beraber hazırız." dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Yeneroğlu da bugünkü iftarla tarihin yeniden vücut bulduğuna şahitlik edildiğini belirtti.

Türkiyeli Musevi topluluğun, hangi inançları kabullendiklerine, nasıl yaşadıklarına bakılmaksızın, dünyanın herhangi bir ülkesinde uygulanan politikalardan bağımsız olarak Türkiye'nin asli unsurlarının başında geldiklerini vurgulayan Yeneroğlu, "Birlikte yaşadığımız bu coğrafyada farklılıkları bir zenginlik olarak gören bir anlayışla ötekileştirmeye, kin ve nefrete, düşmanlık üreten tüm söylemlere karşı ortak mücadelemiz, bugün olduğu gibi bundan sonra da devam etmek durumundadır. Bu yalnızca insan hakları başta olmak üzere çağdaş değerler açısından değil tarihi birikimimizin de bize yüklediği bir sorumluluktur." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva da Mardin Midyat'ta şehit düşen polis memurlarından birisinin Edirneli olduğunu üzülerek öğrendiğini aktararak, şehitlere rahmet, ailelerine başsağlığı diledi. "Bu son şehidimiz olsun' diyen Haleva, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

İstanbul'da doğmasına rağmen, kütüğünün bir dönem Edirne'de bulunduğunu, anne babasının da Edirneli olduğunu ifade ederek sözlerine "Edirneli hemşehrilerim" diye devam eden Haleva, şunları kaydetti:
"Edirnemiz hiç şüphe yoktur ki Osmanlı'nın başkenti olduğu dönemlerde, çok kültürlülüğün en güzel örneklerinden biriydi. Birlikte olmak, barış ve huzur içinde yaşamanın geçmişte olduğu gibi günümüzde de müstesna zeminlerinden birini oluşturmuştur. Bunun en güzel kanıtı, bu güzel ilimizdeki çeşitli inanç ve kültürlerle ilgili anıtsal değerdeki varlıklarımız. En güzel güncel kanıtı da bu ramazan akşamında ekmeğimizi ve tuzumuzu paylaşmadaki beraberliğimizdir."

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Edirne'de birlikte yaşamanın en güzel örneklerinin anısını yaşatmak adına belediye olarak 3 Yahudi evini restore ederek, Yahudi evi müzesi olarak ziyarete açacaklarını belirtti.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren de terör saldırılarını kınayarak, şehitlere rahmet, ailelerine ve Türk milletine başsağlığı diledi. Güneren, dostluğa, samimiyete ve hoşgörüye her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının da okunduğu iftar, Edirne Büyük Sinagog duahanı Hazan Nesim Beruhiel ile Müftü Üzüm'ün ettiği şükür duasıyla son buldu.
Sinagogda "Çanakkale Savaşları ve Osmanlı Yahudileri" sergisi açıldı.

Yorumlar