30 günlük orucun vücuda ilginç etkileri

Oruç, 30 gün boyunca insan vücudunda yüksek oranda değişiklikler meydana getirir.

Google Haberlere Abone ol
30 günlük orucun vücuda ilginç etkileri

Sonhaberler Haber Merkezi

Ramazan ayında imsak vaktinden akşam vaktine kadar tutulan orucun vücuda ilginç etkileri;

1. Aşama (1. Gün ile 2. Gün)

Açlığın ilk gününde kan şekeri seviyesi düşer. Kalp yavaşlar ve tansiyon düşer. Glikojen bazı zayıflığa neden olan kaslardan çekilir. İlk temizlik dalgası genellikle en kötü dalgadır. Baş ağrısı, baş dönmesi, kötü nefes ve yoğun bir şekilde kaplanmış dil vücutta başlayan temizliğin ilk aşamasının işaretidir. Açlık bu dönemde en yoğun şekilde hissedilebilir.

2. Aşama (3. Gün ile 7. Gün)

Yağ asitleri içeren yağlar, gliserol moleküllerinden gliserol salınmak üzere parçalanır ve glikoza dönüştürülür. Kötü kokulu yağlar vücuttan atıldığı için cilt yağlı hale gelebilir. Sorunsuz cildi olan insanların yüzleri sivilcelenebilir. Sindirim sistemi tüm enerjisini temizlik ve iyileşmeye odaklar. Beyaz kan hücresi ve bağışıklık sistemi aktivitesi artar. Akciğerlerinizde acı hissedebilirsiniz. Organlar ve akciğer onarılma aşamasında geçmiştir. Nefes hâlâ faul ve dil kaplıdır. Bağırsakta, kolon tamir edilir ve bağırsak duvarındaki dışkı etkilenmeye başlar.

3. Aşama (8. Gün ila 15. Gün)

Daha enerjik, açık zihinli ve dinç hissedecersiniz. Vücuttaki eski yaralar ve hasarlı bölgeler tamir edilebilmek için en yüksek enerjiye sahiptir. Vücut ölü ve hasar görmüş dokulardan kurtulur.Vücut iyileşme sürecini tamamladığı için ağrı iyidir. 

4. Aşama (Gün 16'dan Gün 30'a kadar)

Vücut oruç tutma sürecine tamamen uyar. Aklın daha fazla enerjiye ve berraklığa sahiptir. Dil pembeleşir ve nefestazelenir. Organların iyileşme çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Vücut doku hasar görmüş dokuların yerini yeni dokuların alması için maksimum kapasitede çalışır. 20. günden sonra yüksek netlik ve duygusal denge maksimum düzeye erişir. Bellek ve konsantrasyon iyileşir.

Vücutta olan bu olumlu etkiler Allah'ın bize bahşettiği bir lütuftan bütün bunların ötesinde orucun asıl amacı tabiki Allah'ın rızasına erişmektir. Peygamber efendimiz (s.a.v) , oruç tutun sıhhat bulun. hadisi herşeyin özetidir.

Yorumlar