Semih Terzi’nin askeri tutuklu Binbaşı Çevik’ten çarpıcı iddia

15 Temmuz hain darbe girişiminde Astsubay Ömer Halisdemir’in silahla vurarak öldürdüğü Tuğgeneral Semih Terzi’ye bağlı Şırnak’ın Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssünde görev yapan 15’i tutuklu 19 askerin yargılanmasına...

Google Haberlere Abone ol
Semih Terzi’nin askeri tutuklu Binbaşı Çevik’ten çarpıcı iddia

15 Temmuz hain darbe girişiminde Astsubay Ömer Halisdemir’in silahla vurarak öldürdüğü Tuğgeneral Semih Terzi’ye bağlı Şırnak’ın Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssünde görev yapan 15’i tutuklu 19 askerin yargılanmasına Gaziantep Adliyesinde bugün de devam edildi.

Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada sanıklar, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçunun beraberinde başka suç işleme", "Kasten öldürmeye teşebbüs", "TBMM’yi ortadan kaldırma veya görevini engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "Terör örgütüne üye olmak" suçlarından hakim karşısına çıktı.

Duruşmanın ikinci gününde savunma yapan Eski Binbaşı İsmail Çevik hakkındaki suçlamaları redderek, iddianamede yer alan “15 Temmuz gecesi Semih Terzi’nin emri doğrultusunda Van Asayiş Kolordu Komutanı İsmail Metin Temel’i gözaltına alma girişimi’’ eylemini gerçekleştirmediğini, kendisine verilen bilginin bir generalin PKK’ya bilgi sızdırdığı gerekçesiyle gizli bir operasyonla gözaltına alınmasına refakat edecekleri olduğunu söyledi.

“Semih Terzi personelin telefonlarını yanlarına almamalarını emretmişti’’

Van Asayiş Kolordu Komutanı İsmail Metin Temel’i gözaltına almak amaçlı gerçekleştirilen operasyon sırasında askeri personelin telefonlarını yanlarına almamaları yönünde Semih Terzi’den emir aldığını belirten Çevik savunmasında , “ 15 Temmuz gecesi saat 22.30 sıralarında Semih Terzi’nin emri, Celal Koca’nın talimatıyla timle birlikte Siirt’e gitmek üzere Silopi’den helikopterle ayrıldık. Havadayken Tugay komutanının bana verdiği numarayı aradım ancak ulaşamadım. Daha sonra Celal Koca’nın mesajıyla rotamızı Van’a çevirdik. Daha sonra havadayken personelin cep telefonlarının yanlarında olduğunu görünce tim komutanına toplattırdım’’ dedi.

“Darbe girişimini havadayken öğrendim’’

Saat 22:40’ta Silopi’deki birliğinden ayrıldıktan sonra şebekesinin çekmediğini belirten Çevik, Van’a yaklaştığı sırada darbe girişimi olduğunu öğrendiğini söyledi. Çevik savunmasının devamında , “Şebekenin çekmesiyle birlikte WhatsApp grubundan gelen mesajlarda köprünün tanklar tarafından kapatıldığını ve jetlerin havada uçuş yaptığı yönünde mesajları gördüm. Daha sonra baktığım internet haber sitelerinde de bu bilgi pekişti’’ ifadelerini kullandı.

“Darbeye alet olabileceğimi düşünerek timi yeniden Silopi’ye çevirdim’’

16 Temmuz saat 00.20 sıralarında Van Asayiş Kolordu Komutanlığı pistine indikten sonra Semih Terzi’nin kendisine verdiği numarayı tekrar aradığını ve bu kez ulaştığını söyleyen Çevik “Telefondaki kişiye ‘ben Binbaşı İsmail Çevik, Van’a geldik, pistte bekliyoruz, ancak bizi karşılamaya kimse gelmedi ’dedim. Telefondaki kişiden anlamsız cevaplar duyunca, o an darbeye alet olabileceğimi düşünerek, beraberimdeki personele yeniden helikoptere binerek Silopi’ye dönüyoruz şeklinde emir verdim’’ şeklinde konuştu.

“Semih Terzi, ‘Özel Kuvvetler Komutanı benim bana inan’ dedi’’

Havadayken Silopi’de bulunan Eski Kurmay Albay Celal Koca’yı arayarak Silopi’ye dönüş yaptığını söylediğini belirten Çevik, “Celal Koca yeniden dönüş yapacağını havada beklememizi söyledi. Daha sonra ise Semih Terzi’den telefonuma mesaj geldi. Terzi mesajında ‘Van’a tekrar dönün’ dedi. Ben hayır deyince, ikinci mesajda ‘Ben Özel Kuvvetler Komutanı olarak görevlendirildim, bana inan ve Van’a geri dön’’ dedi. Ben de bu mesajına cevap yazmayarak beraberimdeki timi Silopi’deki birliğe indirdim’’ ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı sordu

Tutuklu sanık Eski Binbaşı Celal Çevik, savunması sırasında Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Akkaya’nın kendisine yönelttiği, “Operasyonla bir generali gözaltına alacaktınız, bu konuyu daha üst birine sormayı düşünmedin mi?’’ sorusuna “Operasyonun çok gizli olduğunu düşünerek başka kimseye sorma gereği duymadım’’ şeklinde cevap verdi.

Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki 15’i tutuklu 19 askerin yargılanmasına devam ediliyor.

Yorumlar