Yıldırım-Biden ortak basın toplantısı

- Başbakan Yıldırım: (1) - "Alçak darbe girişiminin başı olan ve bu darbenin yönlendiricisi, azmettirici olarak bildiğimiz, düşündüğümüz Feto'nun, Fetullah Gülen'in aramızdaki anlaşmalar tahtında gerekli işlemlerin yapılıp ve ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz" - "Bizim buradaki en büyük beklentimiz, bütün bu hukuki süreçlerin zaman kaybetmeden yürümesi ve burada milletimizin beklentisi olan sonucun ortaya çıkmasıdır" - "Bundan sonraki süreçte eğer bu terör başının cezalandırılmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse, buradaki işbirliğimiz artarak devam ederse, Türk milletinin bu konudaki üzüntüsü, bu konudaki hayal kırıklığı da çok hızlı bir şekilde müsbete dönecektir"

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım-Biden ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Alçak darbe girişiminin başı olan ve bu darbenin yönlendiricisi, azmettirici olarak bildiğimiz, düşündüğümüz Feto'nun, Fetullah Gülen'in aramızdaki anlaşmalar tahtında gerekli işlemlerin yapılıp ve ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz." dedi.

Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Çankaya Köşkündeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, görüşmede, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi başta olmak üzere bölgesel konularda, fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladıklarını söyledi.

ABD-Türkiye ilişkilerinin çok uzun tarihi bir geçmişi olduğunu ifade eden Yıldırım, zaman zaman yaşanan olaylarla bu köklü ilişkilerin yara alması ve olumsuza dönüşmesine asla müsaade etmemeleri gerektiğini vurguladı.

Silahlı kuvvetler içerisinde, askeri elbise giymiş terörist grupların gerçekleştirmeye çalıştığı 15 Temmuz darbe girişiminin, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayetli duruşu, hükümetin kararlılığı ve 79 milyon Türk vatandaşının ülkesine, demokrasine sahip çıkmasıyla etkisiz hale getirildiğini ve bu belanın defedildiğini dile getiren Yıldırım, "Bu vesileyle demokrasi uğruna hayatını kaybeden, seve seve veren şehitlerimize bugün de dahil bölücü terör örgütü ile mücadele ederken hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum, yaralılarımıza şifa ve esenlikler diliyorum." diye konuştu.

- "Fetullah Gülen'in iade sürecini başlatmış bulunuyoruz"

"Sayın Biden, sizin de ifade ettiğiniz gibi, bu alçak darbe girişiminin başı olan ve bu darbenin yönlendiricisi, azmettirici olarak bildiğimiz, düşündüğümüz Feto'nun, Fetullah Gülen'in aramızdaki anlaşmalar tahtında gerekli işlemlerin yapılıp ve ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz." görüşünü aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu konuda gerek hükümetimize gerekse Türk halkına yönelik samimi açıklamalarınız, sürecin sağlıklı işlemesi bakımından hayati önem sahip. Bunun için teşekkür ediyoruz. Şunu bilmenizi isteriz ki bu konuda teknik heyetin Türkiye'ye gelmesi ve bizim savcılarımızla hakimlerimizle bu konuyu enine boyuna değerlendirmesi, bu işin ne kadar ciddiye alındığını, sizin tarafınızdan ne kadar önemsendiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu hassasiyetinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Bizim buradaki en büyük beklentimiz, bütün bu hukuki süreçlerin zaman kaybetmeden yürümesi ve burada milletimizin beklentisi olan sonucun ortaya çıkmasıdır."

- "Terör başının ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse..."

Başbakan Yıldırım, Fetullah Gülen'in iade sürecine ilişkin şunları söyledi:

"Demokrasiye karşı girişilen bu hareketi, dost ve müttefikimiz olan Amerika'nın tabii hiçbir zaman tasvip etmeyeceğini biliyoruz. Sizin, Amerikan Hükümeti olarak, Sayın Başkan Obama ve sizin, diğer yetkililerin bu konudaki beyanatları esastır. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte, eğer bu terör başının cezalandırılmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse, buradaki işbirliğimiz artarak devam ederse, Türk milletinin bu konudaki üzüntüsü, bu konudaki hayal kırıklığı da çok hızlı bir şekilde müsbete dönecektir. Bunu da sizlerle bu vesileyle paylaşmak isterim."

Görüşmelerinde ayrıca terörle mücadele adına bugüne kadarki işbirliğini de değerlendirdiklerine işaret eden Yıldırım, bundan sonra başta Suriye olmak üzere DAEŞ, PKK ve diğer terör örgütleriyle mücadelede kararlılık vurgusu yaptıklarını kaydetti.

(Sürecek)

Yorumlar