Uygur lider Tohti'ye insan hakları ödülü verilmesi

- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu: - "Bu ödül, Çin'in Tohti'yi nefret ve ölümü destekleyen bir ayrılıkçı olarak göstermeye çalışmasına verilebilecek en güzel cevaptır"

Google Haberlere Abone ol
Uygur lider Tohti'ye insan hakları ödülü verilmesi

TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Uygur lider İlham Tohti'ye, insan hakları ödülü verilmesine ilişkin, "Bu ödül, Çin'in Tohti'yi nefret ve ölümü destekleyen bir ayrılıkçı olarak göstermeye çalışmasına verilebilecek en güzel cevaptır." dedi.

Yeneroğlu, Çin tarafından müebbet hapse mahkum edilen Uygur lider İlham Tohti'ye, İsviçre'de insan hakları ödülü verilmesi üzerine yazılı açıklama yaptı.

Mustafa Yeneroğlu, büyük kişisel risklerle karşı karşıya kalarak insan haklarına bağlılık gösteren insan hakları savunucularına verilen ve uluslararası arenada İnsan Hakları Nobel'i olarak görülen "İnsan Hakları Savunucuları için Martin Ennals Ödülü"ne, bu yıl Tohti'nin layık görüldüğünü anımsattı.

Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Uluslararası takdir ile koruma sağlamayı amaçlayan bu ödülün Çin'in Nelson Mandela'sı olarak görülen İlham Tohti'ye verilmesinin taşıdığı anlam büyüktür. Bu ödül, Çin'in Tohti'yi nefret ve ölümü destekleyen bir ayrılıkçı olarak göstermeye çalışmasına verilebilecek en güzel cevaptır. Dini, kültürel ve siyasal baskıya maruz kalan Uygur Türklerine yönelik sert politikaları eleştirdiği için ömür boyu hapse mahkum edilen Tohti, uluslararası camia ve insan hakları destekçileri tarafından uzlaşının sesi olarak görülmeye devam edecektir. Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur kültürüne saygı temelinde bir uzlaşı arayan Tohti’nin uğraşları tüm dünyaya örnektir."

Yorumlar