UNRWA Genel Komiseri Krahenbuhl'dan TBMM'ye ziyaret

- Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ünal, UNRWA Genel Komiseri Krahenbuhl ile görüştü

Google Haberlere Abone ol
UNRWA Genel Komiseri Krahenbuhl'dan TBMM'ye ziyaret

TBMM (AA) - Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Aydın Ünal ve grup üyesi milletvekilleri, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbuhl ile görüştü.

Kabulde konuşan Ünal, Dostluk Grubu'nda TBMM'de grubu olan 4 siyasi partiden milletvekili yer aldığını belirterek, "Filistin söz konusu olduğunda biz bunu siyaset üstü, partiler üstü bir konu olarak görüyoruz ve Filistin dostluğunda hepimiz ittifak ediyoruz." dedi.

Filistin ve Filistinli mülteciler meselesini coğrafyanın en büyük ve en temel sorunlarından birisi olarak gördüklerini ifade eden Ünal, mülteciler sorunu çözülmeden Ortadoğu'da terörün, çatışmaların sona ermeyeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletlerin, Filistinli mülteciler konusunda yaptığı çalışmaları desteklediklerini, Dostluk Grubu olarak da yapılabilecek ne varsa yapmaya hazır olduklarını dile getiren Ünal, "Mülteci kamplarında gördüğüm en büyük sorun; umutsuzluk. Bu insanlara en kısa zamanda bir umut vermemiz, hedef göstermemiz gerekiyor. Aksi takdirde mülteci sorununun çok daha ciddi sorunlara yol açabileceğini görebiliyoruz." diye konuştu.

Aydın Ünal, Türkiye'nin yaklaşık 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını anımsatarak, Türkiye'nin imkanlarını zorlayarak sığınmacılara en iyiyi vermeye çalıştığını, bunu yaparken de yalnız bırakıldığını vurguladı. Ünal, "Türkiye'nin bu konuda desteklenmemesinin Batı için ciddi sorunlar doğurduğunu yakın zamanda gördük." ifadesini kullandı.

UNRWA Genel Komiseri Krahenbuhl da Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerini vurgulayarak, düzenli temas ve üst düzey ziyaretlerin artarak devamından yana olduklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, TİKA, AFAD ve Kızılay başkanları ile dün görüştüklerini hatırlatan Krahenbuhl, Kaynak'ın "Türk halkının kalbi, ne zaman Filistin halkının adı geçse hızlı atmaya başlar." dediğini ve bu sözün durumu çok güzel ifade ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin Filistinli mülteciler için sağladığı mali yardımların büyük önem taşıdığını belirten Krahenbuhl, UNRWA'nın görev yetkisini BM Genel Kurulundan aldığını, Genel Kurulun aldığı kararla tesis edilen bir UNRWA İstişare Komisyonu bulunduğunu ve Türkiye'nin 2018 yılı yazında bu komisyona başkanlık yapacağını söyledi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin de Filistin'in devlet olarak kağıt üstünde değil, egemenlik haklarıyla kabul edilmesi gerektiğini belirterek, "Filistin insanının bu dünyada varoluşuna, yaşam hakkına saygı duyulmalı. Bu topraklara kalıcı barışın gelebilmesi için İsrail'in, Filistin'i devlet olarak görmesi, Ortadoğu'daki kötü niyetli, terörist grupların önlenmesine, barışın gelmesine ön ayak olabilir." dedi.

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy da dünyadaki yaklaşık 60 milyon mülteciye gelecek arayışı konusunda bir çözüm üretilemediği takdirde dünyanın geleceğinin huzurlu olamayacağını söyledi. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın bin yıldır herkese kucak açan topraklar olduğunu ifade eden Ersoy, "Ülkemiz genel anlamda uluslararası bir siyasi kuşatma altındadır. Türkiye'nin siyasal yaşam alanını değişik baskılarla daraltmak dünyaya huzur vermez. Daha huzurlu bir dünya ve insanlık için Türkiye'nin gerçeklerine göre uluslararası ilişkilerin devam etmesi gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan da bir Filistinliye isabet eden her bir kurşunu kendilerine isabet etmiş gibi hissettiklerini belirterek, mülteci sorunlarının yanı sıra bölgede akan kanın durdurulması için tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de bulunan yaklaşık 3 milyon sığınmacıya 20 milyar dolar harcandığını ifade eden Erdoğan, Türk milleti olarak sadece ülkede bulunan mültecilere değil, tüm mazlum milletlere yardım etme çabasında olduklarını kaydetti.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan da 5,3 milyon Filistinli mültecinin pek çok ülkenin nüfusundan fazla olduğuna dikkati çekerek, İsrail'in yeni mülteciler oluşmasını sağlayan politikalardan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. İsrail'in son olarak Kudüs'te ezanı susturmak istemesinin, İsrail'in izlediği savaşçı politikayı desteklediğini belirten Aslan, "Bütün mülteciler için en uygun yolun kendi ülkelerinin iç huzura kavuşması olduğuna inanıyorum. Yılanın kuyruğundan tutmayalım, esas sorun yılanın başıdır." ifadelerini kullandı.

Milletvekillerini dinleyen UNRWA Genel Komiseri Krahenbuhl, bir İsviçre vatandaşı olarak Türkiye ile yollarının mültecilere yardım konusunda kesiştiğini dile getirerek, "Ama bir İsviçre vatandaşı olarak tek emin olduğum, Avrupa Birliğinde yolumuzun kesişmeyeceği." dedi.

Filistinli gençlerin siyasi, bireysel ufuklarının kapalı olduğunu kaydeden Krahenbuhl, "Soruna 'Sadece yardımlar kapsamında ele alınmamalı, siyasi çözüm bulunmalı' dediniz, buna tamamen katılıyorum. Yakaya rozet takarak bir şeyi destekleyemezsiniz, siyasi sorumluluk aktif olarak ele alınmalı. Fakat hiç kimse harekete geçmiyor." şeklinde konuştu.

Yorumlar