Türkiye Varlık Fonu teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

- AK Parti Giresun Milletvekili Öztürk: - "Fon'un kurulmasıyla büyük yatırımların finansmanı sağlanacak ve sermaye piyasasının gelişimine katkıda bulunulacak" - CHP İzmir Milletvekili Temizel: - "Türkiye Varlık Fonu'nun bu şekilde kurulması halinde Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunacağız" - HDP Muş Milletvekili Yıldırım: - "Böyle bir fona neden ihtiyaç olduğuna dair tatmin edici bir gerekçe sunulamadı" - MHP Konya Milletvekili Kalaycı: - "Fon, Sayıştay denetiminden kaçırılıyor"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Varlık Fonu teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - Türkiye Varlık Fonu Kurulmasına ilişkin yasa teklifinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri başladı.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, söz konusu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu savunarak, Türkiye Varlık Fonu'nun, bu şekilde kurulması halinde anamuhalefet partisi olarak Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunacaklarını söyledi. Temizel, yüzde 100'ü kamu kaynaklarıyla kurulacak bir kurumun denetimine ilişkin düzenlemeye yer verilmemesini eleştirdi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bu kadar önemli bir fonun denetime tabi olması gerektiğini belirterek, "Bu fonun daha başlangıçta Anayasa'ya aykırı olarak kurulmasını yanlış buluyoruz." ifadesini kullandı.

Böyle bir fonun olmasını kendilerinin de arzu ettiğini dile getiren Kuşoğlu, buna benzer fonların diğer ülkelerde de bulunduğunu ancak bu fonların saydam ve hesap verebilir olduğunu belirtti. Kuşoğlu, Anayasa'ya aykırılığın değerlendirilmesinin ardından çalışmalara devam edilmesi talebinde bulundu.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, teklifin geri çekilmesi ve sektör temsilcilerinin de görüşlerinin alınmasının ardından daha derli toplu bir teklif hazırlanması gerektiğini kaydetti. Yıldırım, böyle bir fona neden ihtiyaç olduğuna dair tatmin edici bir gerekçe sunulamadığını ileri sürdü.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, MHP olarak Türkiye Varlık Fonu kurulmasını çok önemsediklerini belirterek, böyle bir fonun ülke ekonomisine katkı sunacağını düşündüklerini dile getirdi. Sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan kurumların denetiminin, TBMM adına Sayıştay tarafından yapıldığını anımsatan Kalaycı, "Fon'un Sayıştay denetiminden kaçırıldığını" öne sürerek, bundan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, düzenlemeyle yeni bir paralel Hazine kurulduğunu ve bunun hiçbir hukuki düzenlemeye tabi olmayacağını iddia etti. Erdoğdu, "Şu an itibarıyla hiçbir denetime tabi olmayacak korkunç bir fon kurmak üzereyiz. Şu an için Hükümet kendi devletinden kaçıyor. Bu usulle memleket ve halk yararına bir şey çıkmayacaktır. Birkaç seneye kadar çok ağır bir tabloyla karşı karşıya kalacağız." görüşünü ileri sürdü.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, bir kısım kamu faaliyetlerinin bütçe sistemi dışına çıkarıldığını savunarak, bu durumun da Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti.

- "G20 içinde ulusal varlık fonu olmayan tek ülke Türkiye"

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, G20 ülkeleri içinde ulusal varlık fonu olmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, son yıllarda verilen teşviklerle birlikte ülkede büyüyen bir fon pazarının olduğunu söyledi.

Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasıyla birlikte, büyük yatırımların finansmanın sağlanacağını ve sermaye piyasasının gelişimine katkıda bulunulacağını dile getiren Öztürk, muhalefet partilerinin eleştirilerine katılmadığını belirtti.

Böylece Türkiye'nin küresel bir aktör ve uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmasının sağlanacağını vurgulayan Öztürk, fonla ilgili olarak parlamentonun denetim yetkisinin ise elinden alınmadığını dile getirdi.

Yorumlar