Türkiye toplantıda istediği Kürtlerin isimlerini bildirdi

Türkiye, Rusya'da düzenlenecek Suriye zirvesine katılacak Kürt temsilcilerin isim listesini belirleyerek Moskova'ya bildirdi. Listede PYD ve PKK'ya bağlı gruplar yok.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye toplantıda istediği Kürtlerin isimlerini bildirdi

Sonhaberler | Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınına katıldı. Çavuşoğlu gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG'nin kontrolünde olan Afrin bölgesinden Türkiye'ye yönelik tacizler yapıldığını söylerken, "Girmemiz için önemli kriter tehdit mi değil mi önemli olan. O bölgeden bize tacizler geliyor, istediğimiz zaman müdahale ederiz, ansızın gireriz" dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamasından satırbaşları şöyle: Dün Sayın Cumhurbaşkanımızla Putin başbaşa görüşmeler yaptı. Siyasi süreç bundan sonra atılacak adımlar Astana süreci. İkili ilişkileri başta Türk Akımı S-400 gibi ticaretle ilgili konuları da değerlendirme fırsatı bulduk.

Bizim Afrin'e girmemiz için orada birisinin olması ya da olmaması gerekmez. Önemli kriter bize tehdit mi değil mi? Afrin'den Türkiye'ye yönelik tehditler ve saldırılar geliyor. Biz buraya istediğimiz zaman teknik planlamalar ne zaman yapılırsa müdahale ederiz ansızın da girebiliriz. Bize tehdit olursa hedefimiz rejim de olur. Şu anda böyle bir tehdit söz konusu değil. Şu andaki tehdit  örgütlerden geliyor PYD/YPG'den geliyor. Böyle bir operasyon yapıldığı zaman önceden bilgilendirme yapılır.

YPG, Kürtlerin çok az birkısmını temsil eder. Suriye topraklarının yüzde 20'sini YPG yönettiği halde Kürtler buraya dönemiyor. YPG etnik temizlik yapmıştır. Herkesin elindeki tapuları, evleri, arazileri aldı ve resmi belgeleri yaktı.

(Suriye Ulusal Kongresi için) Biz Kürt kardeşlerimize karşı değiliz onların yanındayız. YPG'nin burada olmasına İran da karşı. Kürtleri temsil edenlerin listesini Rusya'ya verdik.

(Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye ve Mısır ziyareti) Bize yönelik bir mesaj değil. Rejim ve muhalif grupların bir uzlaşmaya varması önemli. Esad olacak mı olmayacak mı? Biz Esad'ın Suriye'yi birleştiremeyeceğini düşünüyoruz. Esad'lı bir geçiş hükümetinde Suriye'nin gerçek anlamda seçime hazırlanamayacağını da düşünüyoruz.

Yorumlar