'Türkiye'nin başka ülkelerin toprağında gözü yok'

Gül'ün danışmanı Hürmüzlü, "Türkiye'nin Irak'a girip de Irak'ın bir parçasını işgal edecek bir durumu yok. Hiçbir ülkenin de bir karış toprağında bir talebi yoktur" dedi.

Google Haberlere Abone ol
'Türkiye'nin başka ülkelerin toprağında gözü yok'
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu'dan sorumlu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Irak'ın toprak bütünlüğünün Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Ankara'nın uluslararası anlaşmalar ve Irak hükümetiyle olan sözleşmeler kapsamında kendisine yönelik terör tehditlerini bertaraf etme hakkının" olduğunu belirtti.

DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

Halihazırda Türk - Arap Diyalog Forumu Genel Sekreteri olan Hürmüzlü, bir konferans nedeniyle geldiği Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Musul operasyonu, Türkiye ile Irak arasında son dönemde yaşanan gerginlik ve Türk- Arap ilişkilerinin seyrine dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"TÜRKİYE'NİN NİYETİ BERTARAF ETMEK"

Hürmüzlü, Irak'tan Türkiye sınırına yönelik terör tehditlerinin son zamanlarda giderek arttığını ve Ankara'nın bu tehditleri bertaraf etmek için çeşitli girişimlerde bulunduğunu belirterek, "Bunları bertaraf etmek Türkiye'nin hem uluslararası yasalara göre, hem uluslararası kanunlara göre hakkıdır. Aynı zamanda bu, Türkiye ile Irak arasında yapılmış anlaşmalar ve sözleşmelerin bir gereğidir." dedi.

"IRAK'IN KARARI, IRAK MUTFAĞINDA PİŞİRİLİR"

Irak'ın birliğinin ve toprak bütünlüğünün Türkiye için de önemli olduğunu vurgulayan Hürmüzlü, "Türkiye'nin Irak'a girip de Irak'ın bir parçasını işgal edecek bir durumu yok. Hiçbir ülkenin de bir karış toprağında bir talebi yoktur. Irak'ın kararı zaten Irak mutfağında pişirilir." ifadelerini kullandı.
Hürmüzlü, Irak yönetiminin Başika'daki Türk unsurlarına yönelik tepkisini de "yersiz" şeklinde nitelendirerek şunları söyledi:

"Irak'ta Yeni Zelanda'dan, Danimarka'dan askerler var. Bunlara hiç itiraz olmuyor. Türkiye ise sadece kendi milli güvenliğini ve çıkarlarını korumak için bir takım tedbirler almak istiyor."

"TÜRKİYE'NİN BAŞKA ÜLKELERİN TOPRAĞINDA GÖZÜ YOKTUR" 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Musul'un demografik yapısının korunması gerektiğine yönelik sözlerinin bir takım medya kuruluşları tarafından yanlış yansıtıldığını ve Irak'ın endişelerinin gereksiz olduğunu belirten Hürmüzlü, "Halbuki Telafer'de de Şii ve Sünni Türkmenler var. Cumhurbaşkanımız bunun için, 'Telafer Telaferlilerindir' dedi. Yani herhangi bir mezhep meselesi Türkiye'nin gündeminde olmamıştır." diye konuştu.
Hürmüzlü, 2003'teki işgal sırasında uzak mesafelerden ülkelerin gelip Irak'a müdahale ettiğini ancak Türkiye'nin bu süreçte insani bir politika izlediğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, inşaat malzemeleriyle, iş makinalarıyla, sütle, bisküviyle ve yemekle Irak'a girdi. Bunu Iraklıların çok iyi bir şekilde görmesi gerekirdi. Bu ne demektir? Türkiye'nin başka ülkelerin toprağında gözü yoktur. Fakat dediğim gibi, oradaki insanlar bizim dostumuz, akrabamız ve insanlarımızdır. Onlara yardım etmek bizim boynumuzun borcudur."

 "ARAP ÜLKELERİYLE OLAN İLİŞKİLERİMİZ ZATEN BİR RÜCU POLİTİKASIYDI"

Türkiye'nin Arap ülkeleriyle olan ilişkileri ve bölgedeki mezhep temelli kutuplaşmalara da değinen Hürmüzlü, "Arap ülkeleriyle olan ilişkilerimiz zaten bir rücu politikasıydı. Tarihi, dini, kültürel ve sosyal derinliğimizdir bu ülkeler. Dolayısıyla bunlarla iyi ilişkilerimizin olması gayet normaldir." dedi.
Türkiye dışındaki bütün komşu ülkelerden 2003'teki işgal sırasında Irak'a terörist unsurların girdiğini söyleyen Hürmüzlü, bu süreçte Irak'tan da Türkiye'ye birçok teröristin girdiğini sözlerine ekleyerek, "Türkiye hiçbir zaman terörist ihraç etmedi." ifadelerini kullandı.
                                                                                                                                    -
"TÜRKMENLER, FIRAT KALKANI GİBİ BİR DİCLE KALKANI GEREKİR DEDİLER"

Irak'taki Türkmenler konusuyla ilgili Hürmüzlü, Türkmenlerin kendi gelecekleriyle ilgili endişe taşıdıklarını ve Türkiye'nin de bu konuda sorumlu davranması gerektiğini dile getirdi.
Eski Başdanışman sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkmenler, Fırat kalkanı gibi bir Dicle kalkanı gerekir dediler. Çünkü gerçekten oradaki Türkmenler bir asimilasyona tabi tutuluyor. Merkezi hükümet de korumuyor kendilerini. Mesela kendi topraklarını korumak, kurtarmak için Haşdi Şabi, Haşdi Vatani gibi bir de Haşdi Türkmen kurulsun dediler. Buna ne kuzey bölgesi idaresinden ne de merkezi hükümetten müsaade edildi. Bu durumda Türkiye'nin insani olarak bu dostlarını, soydaşlarını ve kardeşlerini savunması kalıyor. Bu sorumluluğu Türkiye çok iyi biliyor."

Erşat Hürmüzlü, 2008 - 2014 yılları arasında 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu'dan sorumlu başdanışmanlığını yapmıştı. Hürmüzlü, halihazırda Türk - Arap Diyalog Forumu Genel Sekreterliği görevini yürütüyor.

Yorumlar