Türkeş, Macaristan Başbakan Yardımcısı Semjen'le görüştü

- Başbakan Yardımcısı Türkeş: - "15 Temmuz'da talihsiz bir darbe girişimine muhatap olduk. Bunun kapsamı ve bağı olan insanların adeti çok fazla olduğu için zaman zaman batıdaki dostlarımıza bu durumu anlatmakta zorluk çektik. Macaristan, Dışişleri Bakanını göndererek, destek ve kardeşlik mesajlarını çok kısa zamanda verdi. Bunu da memnuniyetle karşıladık ve not ettik" - Semjen: - "Birinci Dünya Savaşı sonucunda Macar topraklarının 3'te 2'sini ve nüfusun da yarısını kaybettik. Bizim de bir Mustafa Kemal Atatürkümüz olsaydı bizde bu sonuç böyle olmazdı"

Google Haberlere Abone ol
Türkeş, Macaristan Başbakan Yardımcısı Semjen'le görüştü

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen'le makamında bir araya geldi.

Türkeş, Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen görüşmede yaptığı konuşmada, Semjen'i ağırlamaktan duydukları memnuniyetini dile getirerek, Macaristan ile tarihi ve gönül bağlarının olduğunu söyledi.

Macaristan ile iyi ilişkiler içerisinde olmanın memnuniyet verici olduğunu aktaran Türkeş, "15 Temmuz'da talihsiz bir darbe girişimine muhatap olduk. Bunun kapsamı ve bağı olan insanların adeti çok fazla olduğu için zaman zaman batıdaki dostlarımıza bu durumu anlatmakta zorluk çektik. Macaristan, Dışişleri Bakanını göndererek destek ve kardeşlik mesajlarını çok kısa zamanda verdi. Bunu da memnuniyetle karşıladık ve not ettik." diye konuştu.

Semjen de davetten duydukları memnuniyeti ifade ederek, Macarların Türk kökenli bir halk olduğuna dikkati çekti.

Türkiye ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu kaydeden Semjen, bu dostane ilişkilerin yanı sıra diasporada yaşayan Macar ve Türk halkının haklarının korunması gerektiğini ifade etti.

- "Kendi halkıyla sınırdaş olan tek ülkeyiz"

Semjen, Macarların Macaristan dışında da pek çok Avrupa ülkesine yayıldığını ifade ederek, "Birinci Dünya Savaşı sonucunda Macar topraklarının 3'te 2'sini ve nüfusun da yarısını kaybettik. Bizim de bir Mustafa Kemal Atatürkümüz olsaydı bizde bu sonuç böyle olmazdı. Karpat havzasında milyonlarca Macar yaşamakta. Bu nedenle biz kendi halkıyla sınırdaş olan tek ülkeyiz." ifadesini kullandı.

Avrupa dışında da pek çok Macar'ın yaşadığını ifade eden Semjen, bu konuyla ilgili ilk işlerinin bu insanların tamamını Macaristan vatandaşlığı almak olduğunu anlattı.

Konuşmaların ardından bir gazetecinin Irak Temsilciler Meclisi'nin aldığı karara ilişkin bir soru üzerine Türkeş, bu konuya ilgili Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un açıklama yaptığını anımsatarak, "Hükümet olarak bizden başka bir ses çıkmaz. Irak'ın kendi menfaatlerini bilmesi gerekir." diye konuştu.

Yorumlar