Türk-Alman Turizm Forumu

- Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: - "Almanya, Türkiye'nin sadece turizm alanında önemli bir partneri değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve ekonomik alanda en sıkı ilişkilerinin bulunduğu bir ülkedir. Bu itibarla Almanya ile olan turizm potansiyelinin geçmişten bile daha iyi noktalara gelmesi en büyük arzumuzdur"

Google Haberlere Abone ol
Türk-Alman Turizm Forumu

ANTALYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Almanya, Türkiye’nin sadece turizm alanında önemli bir partneri değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve ekonomik alanda en sıkı ilişkilerinin bulunduğu bir ülkedir. Bu itibarla Almanya ile olan turizm potansiyelinin geçmişten bile daha iyi noktalara gelmesi en büyük arzumuzdur." dedi.

Avcı, Antalya'da Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğince, Kundu bölgesindeki bir otelde düzenlenen Türk-Alman Turizm Forumu'nda yaptığı konuşmada, geçmişten bugüne Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticari ortaklarından ve en önemli müttefiklerinden olduğunu vurguladı.

Son dönemde devletler arasındaki inişli çıkışlı diyaloglara rağmen Almanya ile diplomasi ve iletişim kanallarının her zaman açık kaldığını belirten Avcı, "Türkiye ve Almanya arasında kapsamlı siyasi bağlar, önemli bir Türk nüfus ile oluşan sosyokültürel bağlar, yoğun ekonomik ve ticari ilişkiler ve bölgesel konulardaki ortak çıkarlar her iki ülke için de büyük önem arz eden, vazgeçilmesi güç bağlarımızdır." diye konuştu.

Almanya'nın aynı zamanda Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarından olduğuna işaret eden Avcı, yıllardır Alman turistlerin tatil için Türkiye'yi tercih ettiğine değindi.

- "Ziyaret sebebi misafirperverlik"

Yapılan istatistiklere göre, Alman turistlerin ziyaret sebepleri arasında misafirperverlik, otel ve servis kalitesi, fiyat ve nispeten uçuş mesafesinin ön plana çıktığına belirten Avcı, şöyle devam etti:

"Beklentilere ve trendlere bakıldığında, güvenlik, hijyen, fiyat, otel ve servis kalitesinin önemini koruduğu görülmekte. Sağlık turizmi ve kültür turizmi gibi alternatif turizm imkanları ile ulaşım gibi hususlar ise giderek önem kazanmakta. Almanların tatillerini gerçekleştikleri ülke sıralamasında kendi ülkeleri ilk sırada yer almaktadır (Yüzde 28,9). Bununla birlikte yurtdışına gerçekleştirilen seyahatlerde Türkiye, 2011 yılından beri tercih edilen ülke sıralamasında 3. sıradaki yerini korumakta. Almanya'dan ülkemize giriş yapan turistlerin tercih ettiği destinasyonlar arasında ilk sırada Antalya yer almakta. Ayrıca Almanya pazarında Antalya, online satışlarda birinci sırada satılan destinasyondur."

Avcı, 2015 yılında Almanya'dan Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısının yüzde 5,38 oranında artarak 3 milyon 148 bin 458 kişiye yükseldiğine işaret etti. Avcı, bu sayının 2014 yılında ise 2 milyon 987 bin 371 ziyaretçi olarak gerçekleştiğini bildirdi.

- Almanların ikinci tercihi İstanbul

Almanya’dan Türkiye'ye yönelik destinasyon tercihlerinde ikinci en önemli destinasyon ise İstanbul olduğuna vurgu yapan Avcı, 2015'te İstanbul'a en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında 1 milyon 298 bin 235 ziyaretçi sayısı ile Almanya'nın ilk sırada geldiğini aktardı. Avcı, İstanbul'un, 2014'te ise 1 milyon 205 bin 976 Alman tarafından ziyaret edildiğini dile getirdi.

Bakan Avcı, tatillerini Türkiye'de geçirmek isteyen Alman turistlerin, Antalya ve İstanbul’dan sonra sırasıyla en çok Ege kıyıları ve Kapadokya bölgesini tercih ettiğine dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Diğer yandan, Ocak-Ekim 2016 döneminde Almanya'dan Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısında 2015 yılına göre yüzde 35 oranında bir düşüş olmuş ve 1 milyon 916 bin 644 Alman Antalya'yı ziyaret etmiş. Geçen yılın aynı döneminde ise 2 milyon 952 bin 556 Alman turisti ağırlamıştık. Ocak-Ekim 2016 döneminde Almanya'dan İstanbul'a yapılan ziyaretlere bakıldığında ise 2015 yılına göre yüzde 20 oranında bir düşüş olduğu ve bu dönemde Almanya'dan 886 bin 329 kişinin İstanbul'u ziyaret ettiği görülmekte. Geçen yıl aynı dönemindeki bu sayı 1 milyon 118 bin 13 kişiydi."

- Tanıtım çalışmaları

Türkiye'nin Alman turistlerin turizm bölgesi tercihlerinde her dönemde ilk üç sırada yerini aldığını vurgulayan Avcı, tercihlerini daha çok deniz, gezi turu, yürüyüş tatili ve sağlık turizmi alanlarında kullanan Alman misafirler için 2016 yılında bakanlıkları tarafından çok ciddi tanıtım faaliyetleri yapıldığını anlattı.

Bakanlıklarının global imaj çalışmalarını pekiştirmek ve görünürlüğü artırmak amacıyla da 28 Mayıs-26 Haziran 2016 tarihleri arasında, Almanya'da 1 milyon 200 bin 737 avroluk bütçe ile TV ve sinema mecralarında reklam kampanyası gerçekleştirdiğini belirtti.

Avcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Uluslararası Turizm Filmleri Komitesince en iyi reklam filmi seçilen Turkuaz reklam filmimiz, Almanya’da televizyonlar, sinemalar ve açık hava reklamları ile çok önemli bir kitleye ulaştırılmıştır. Ayrıca birlikte reklam faaliyetleri kapsamında, Alman turizm pazarında çok etkili 12 tur operatörü ile yazılı ve görsel medyada 4 milyon avronun üzerinde bir bütçeye sahip olan reklam çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yine Kültür Müşavirliği ve ataşeliklerimiz vasıtasıyla Almanya’da 12 uluslararası fuara katılım sağlanmıştır. Likya Yolunda Masallar Projesi, Karadeniz Ağırlaması, Kuzey Ege ve Marmara Ağırlaması ile özel kurum ve kuruluşlarla yapılan etkinlikler kapsamında birçok Alman gazeteci, televizyoncu, iş adamı ve sporcu ülkemizde gerektiği şekilde ağırlanmış ve misafirlerimizin tamamı memnuniyetlerini izhar etmişlerdir."

- "Sosyal, kültürel ve ekonomik alanda en sıkı ilişkilerimiz var"

Avcı, Türkiye'ye yapılan ziyaretler arasında yüzde 15,40 millet payı oranıyla Almanya'nın birinci turizm pazarı konumunda olduğunu bildirdi. Avcı, "Almanya, Türkiye’nin sadece turizm alanında önemli bir partneri değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve ekonomik alanda en sıkı ilişkilerinin bulunduğu bir ülkedir. Bu itibarla Almanya ile olan turizm potansiyelinin geçmişten bile daha iyi noktalara gelmesi en büyük arzumuzdur. Bu noktada bizlere, sektörde faaliyet gösteren gerek Türk gerek Alman dostlarımıza büyük görev düşmektedir." dedi.

Hakkında çıkması muhtemel bir dedikoduya cevap vermek istediğini de belirten Avcı, "Diyebilirler ki 'Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanı dura dura, yavaş yavaş konuşuyor.' Kabinde tercüme yapan arkadaşların tecrübesini daha önce yaşadığım için onlara kolaylık sağlamak için böyle yavaş konuşuyorum. Yoksa istesem hızlı konuşabilirim." ifadesini kullandı.

Toplantıya, Türk ve Alman otel ile seyahat acentelerinin temsilcileri katıldı.

Yorumlar