TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Katırcıoğlu:

- "Hem Fatma Dilara Aslıhan Yiğit'in ve hem de şiddete maruz kalanların haklı davasında yanlarında ve takipçisi olacağız" - "Kadına yönelik şiddetin hiçbir meşru gerekçesi olamaz ve en ağır insan hakları ihlalidir"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Katırcıoğlu:

TBMM (AA) - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, Maltepe'de, minibüste bir başörtüsü nedeniyle bir kadın tarafından saldırıya uğradığını iddia eden Fatma Dilara Aslıhan Yiğit'in ve tüm şiddete maruz kalanların haklı davasının takipçisi olacaklarını belirterek, "Kadına yönelik şiddetin hiçbir meşru gerekçesi olamaz ve en ağır insan hakları ihlalidir." ifadesini kullandı.

Katırcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bir genç kızın başörtüsü nedeniyle darp edilmesinin teessür verici olduğunu belirtti. Yiğit'in başörtüsü taktığı gerekçesiyle çirkin ithamlara ve fiziki saldırıya maruz kaldığını ifade eden Katırcıoğlu, hayat tarzını hedef olan, ötekileştiren ve toplumu kutuplaştırmayı amaçlayan bu tür menfur olaylara karşı hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kadına yönelik şiddet ile mücadele konusunda yapılan hukuki çalışmalar hakkında bilgi veren Katırcıoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Kadını şiddete karşı koruma özelliğine sahip uluslararası arenadaki sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye'nin öncülüğünde hayata geçmiştir. Ülkemiz bu sözleşmeye ilk imza koyan ve parlamentosunda onaylayan ilk ülke olmuştur. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile yasal mevzuatımız İstanbul Sözleşmesiyle uyumlaştırılmıştır. 6284 sayılı söz konusu kanun, kadını ve aile bireylerini fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddetten korumaya yöneliktir. Öte yandan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Mevzuattaki ve Uygulamadaki Noksanlıkların Tespitine İlişkin Alt Komisyon kurulmuş ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda rapor hazırlanmıştır."

Şiddete karşı mücadelede etkin bir şekilde rol üstlenmeye devam edeceklerinin altını çizen Katırcıoğlu, şunları kaydetti:

"Kadına yönelik şiddetin hiçbir meşru gerekçesi olamaz ve en ağır insan hakları ihlalidir. Özellikle kadının inanç, düşünce, ifade ve hayat tarzı özgürlüğüne yönelik saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez. Toplumun her kesimi amasız, tevilsiz bir biçimde kadına yönelik şiddeti kınamalıdır. Zira bu tür çirkin fiziki ve manevi saldırıları hangi görüşte olursa olsun istisnasız her bir ferdin kınaması gerekir. Hem Fatma Dilara Aslıhan Yiğit'in ve hem de şiddete maruz kalanların haklı davasında yanlarında ve takipçisi olacağız."



Yorumlar