TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Sözcüsü Satır:

- "Bu hain darbe girişimini Tarım veya Aile Bakanlığındaki memurlar yapmadı, TSK içindeki hain askerler, asker kılıklı kişiler yaptı. Askeriyenin kendisini sorgulaması gerekir" - "(Personelimi kışla dışında takip edemiyorum) sözü beni çok tatmin etmedi. (Kışla dışında personelimi takip edemiyorum, böyle bir yetkim yok) demek TSK için bir soru işaretidir"

Google Haberlere Abone ol
TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Sözcüsü Satır:

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Sözcüsü, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır, 15 Temmuz hain darbe girişimini Tarım veya Aile bakanlıklarındaki memurların yapmadığını, TSK içindeki hain askerlerin yaptığını belirterek, "(Kışla dışında personelimi takip edemiyorum, böyle bir yetkim yok) demek TSK için bir soru işaretidir." dedi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Sözcüsü Satır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonun çalışmalarını verimli bir şekilde sürdürdüğünü belirtti.

"Komisyon ilk başlarda, her ne kadar Komisyon Başkanın kendisi ve usulle ilgili tartışmalara sebep olduysa da şu anda her şeyin oturduğunu düşünüyorum." diyen Satır, gerek dinlenecek kişiler gerekse de usul işlemleri hakkında ortak kararlar aldıklarını bildirdi.

- "Bugüne kadarki raporların en iyisi olacak"

Belma Satır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şunu büyük bir iddia ile söylüyorum ki bizim yazacağımız rapor, TBMM'de bugüne kadar kurulan araştırma komisyonlarının raporlarından en iyisi olacak. Komisyonun dört parti tarafından ortaklaşa kurulması, milletvekillerinin bu işe çok ciddi önem ve değer vermesi, hazırlanarak gelmeleri, uzmanların müşterek seçilmesi ve her birinin konularında ehil olmaları önemli. Darbeye dik duran siyasi parti temsilcileri olarak, halkın da desteğini aldığımız bu olayda doğru bir rapor çıkacağını ve Mecliste bugüne kadar çıkmış raporlar içerisinde olayı doğru tespit eden ve doğru çözüm önerilerinde bulunabilen en önemli rapor olacağı kanaatindeyim."

Son günlerde, komisyona davet edilen kişilerin gelip gelmemesiyle ilgili tartışmalar yaşandığına değinen Satır, "Vatandaşlar 15 Temmuz gecesi hiçbir beklentiye girmeden, sorgulamadan kendilerini sokağa attı ve şehit oldu. Bu şehitler, gaziler ve o gece yaşadıklarımız dikkate alındığında, davet edilenlerin, bu komisyona gelmelerinin ve bildikleri oranda açıklama yapmalarının vatan borcu olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

- "AK Parti'ye fatura çıkarılması çok mümkün değil"

Belma Satır, komisyona gelen bazı misafirlerin, "bu konularda sorumluluğu ve yetkileri olmadığını, istihbarat birimlerinin bulunmadığını" söylediklerini aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hiç kimseyi suçlamak adına söylemiyorum; ne bir siyasi partiyi ne bir resmi, sivil ya da askeri kurumu, kişiyi suçlamak için söylemiyorum ama bir AK Parti milletvekili olarak şunu söylemek isterim: Evet biz 17-25 Aralık'tan sonra bunlara set vurduk, bunlarla ilgili her türlü yasal mücadeleyi verdik; yürütme organı, kurumlarımız her türlü mücadeleyi verdi. Kamu kurumlarında görevden almalar, ihraçlar yaşandı; disiplin soruşturmaları açıldı.

Bu, 40 yıllık bir mücadele. Bu 40 yıllık mücadelede bunların gerçek yüzünü 17-25 Aralık'tan sonra tespit ettik ve mücadeleye başladık. Ama bazı muhalefet milletvekillerinin, 'AK Parti döneminde bunlar palazlandı' sözlerine karşılık şunu demek istiyorum: Örnek vereyim; biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Tarım Bakanlığına personel aldık, biz bunları KPSS ile aldık. KPSS sorularının çalındığını, bunlarla ilgili sistemlerin değiştirildiğini, personel daire başkanlığında her türlü katakullinin yapıldığını, yerleştirme usullerinin değiştirildiğini anladığımız günden itibaren FETÖ ile mücadeleye başladık. Bu noktada AK Parti'ye fatura çıkarılması çok mümkün değil."

Satır, hain darbe girişimini Tarım veya Aile bakanlıklarındaki memurların değil, TSK içindeki hain askerlerin, asker kılıklı kişilerin yaptığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu durumda askeriyenin kendisini sorgulaması gerekir. Personeli ile ilgili istihbaratının daha kuvvetli olması gerekirdi. 'Kışla dışında takip edemiyorum' sözü beni çok tatmin etmedi. Çünkü, kışla dışında askerler 28 Şubat'ta takip edildi ve TSK'dan uzaklaştırıldı. 'Kışla dışında personelimi takip edemiyorum, böyle bir yetkim yok' demek, Türkiye'nin savunmasında en önemli rolü olan TSK için bir soru işaretidir."


Yorumlar