TBMM Dışişleri Komisyonu heyetinin Londra ziyareti

- Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı Küçükcan: - "Batıdaki düşünce kuruluşlarında, batı medyasında, siyasi partiler ve devlet yönetiminde Türkiye ile ilgili ciddi bilgi eksiklikleri olduğunu tespit ettik" - "Avrupalıları ya da İngilterelileri şaşırtan konulardan bir tanesi, darbe karşıtlığı konusunda Türkiye'de anayasal kurumlarının işlevselliğinin korunması noktasında siyasi partilerin hiçbir fark gözetmeksizin aynı duruşu sergilemiş olması oldu." - CHP Hatay Milletvekili Dudu: - "Darbe girişimi sonrası süreçle, hukukun işleyişi ile ilgili endişeler var Avrupa'da" - MHP Antalya Milletvekili Günal: - "Ziyaret ile ön yargıları, kafalarındaki soruları giderdiğimizi düşünüyorum"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Dışişleri Komisyonu heyetinin Londra ziyareti

TBMM (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti olarak Londra'ya yaptıkları ziyarette, batıdaki düşünce kuruluşlarında, batı medyasında, siyasi partiler ve devlet yönetiminde Türkiye ile ilgili ciddi bilgi eksiklikleri olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Küçükcan ile beraberindeki AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ve MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında, İngiltere'ye gerçekleştirdikleri ziyaret hakkında bilgi verdi.

FETÖ tarafından yapılan darbe girişimini anlatmak amacıyla 1-4 Ağustos tarihlerinde Londra'ya gittiklerini belirten Küçükcan, Türkiye hakkında raporlar yazan İngiltere'nin en önemli düşünce kuruluşları, bazı partilerin yöneticileri, devlet kademelerindeki bazı yetkililer, İngiltere'deki Müslüman dernekleri, orada yaşayan Türklerin temsilcileriyle bir araya geldiklerini ve İngiltere'deki cemevini ziyaret ettiklerini bildirdi.

FETÖ'nün Türkiye içinde ve dışındaki faaliyetleri hakkında bilgiler verdiklerini aktaran Küçükcan, "Saldırıya uğramış bir Meclisin milletvekilleri olarak FETÖ'nün nasıl bir darbe teşebbüsünde bulunduğunu, bu durumun Türkiye ve bölge ülkeler açısından hangi riskler taşıdığını ve devlet-bürokrasi içindeki örgütlenmelerini anlattık" diye konuştu.

Küçükcan, FETÖ'nün İngiltere'deki faaliyetleri ve bazı milletvekillerine para vererek rapor yazdırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını da muhataplarıyla paylaştıklarını vurgulayarak, batı medyasının Türkiye'de yaşananları yeterince yansıtmadığını anlattıklarını belirtti.

"Batıdaki düşünce kuruluşlarında, batı medyasında, siyasi partiler ve devlet yönetiminde Türkiye ile ilgili ciddi bilgi eksiklikleri olduğunu tespit ettik" diyen Küçükcan, bu doğrultuda Türkiye'deki herhangi bir darbe teşebbüsünün yaratacağı istikrarsızlığın nelere neden olabileceğini muhataplarına açık ve net bir şekilde aktardıklarına dikkati çekti.

Avrupa'daki muhataplarının kaygılarından bir tanesinin Türkiye'deki OHAL olduğunu ifade eden Küçükcan, OHAL'in bir gereklilik üzerine ilan edildiğini ve vatandaşlara yönelik olmadığını bildirdi.

Heyette CHP ve MHP'li milletvekillerin de yer almasının olumlu yansımaları olduğuna işaret eden Küçükcan, "Farklı partilerden milletvekillerinin bir araya gelerek, Türkiye'deki darbe girişimine karşı aynı dili konuşuyor olması oradaki etki gücünü çok ciddi şekilde artırmıştır." dedi.

İngiltere'ye giden heyetin darbe karşıtı konusunda aynı görüşü paylaştığını aktaran Küçükcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de şu anda devlet bürokrasisinde, özellikle ordudaki ve yargı bürokrasisindeki FETÖ mensuplarının uzun yıllardan bu yana buralara sızdığını hepimiz biliyoruz, dolayısıyla buradaki işten el çektirmeler, gözaltına alınmalar bütün partilerimizin siyasi görüşü ne olursa olsun desteklediği bir konuydu. Türkiye'deki yargı sisteminin işleyebilmesi için, eğitim sisteminin normalleşebilmesi için, silahlı kuvvetlerin siyasetten elini çekip sadece savunma kollarına odaklanabilmesi için buradaki FETÖ mensuplarının mutlaka bir şekilde tasfiye edilmesi konusu da gündeme geldi. Bunu da orada ifade ettik. Avrupalıları ya da İngilterelileri şaşırtan konulardan bir tanesi, darbe karşıtlığı konusunda Türkiye'de anayasal kurumlarının işlevselliğinin korunması noktasında siyasi partilerin hiçbir fark gözetmeksizin aynı duruşu sergilemiş olması oldu."

- "Darbe girişimi sonrası süreçle ilgili endişeler vardı"

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu da Türkiye'nin çıkarları için birlikte hareket etmenin değerini ve önemini bir kez daha anladıklarını vurguladı.

Ziyarette idam konusunun pek gündeme gelmediğine değinen Dudu, "Avrupa'da darbe girişimi sonrası süreçle, hukukun işleyişi ile ilgili endişeler var." dedi.

Bu konuda kendilerinin de endişeleri olduğunu ve süreci dikkatle takip ettiklerini aktaran Dudu, "Yargı konusunda Türkiye'nin ciddi bir reforma ihtiyacı vardır. Yargıyı artık yanlış görüntüden kurturmak gerektiğini düşünüyorum. Bunu aştığımız takdirde Avrupa'nın da bakış açısının değişeceğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

- "Ziyaretle ön yargıları giderdik"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Avrupa'nın darbe girişimine ilişkin yanlış görüşlerin ya ön yargı ya da bilgi eksikliğinden kaynaklandığını bildirdi.

Saldırı sırasında kendilerinin Mecliste olduklarını hatırlatarak, yaşadıklarını birebir paylaştıklarını belirten Günal, "Ziyaret ile ön yargıları, kafalarındaki soruları giderdiğimizi düşünüyorum." diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak da iktidar partisi ile muhalefet partilerinin aynı söylemleri paylaşmasının parlamentonun gücünü gösterdiğini kaydetti.

Yorumlar