"Suriyeliler Yüksek Koordinasyon Kurulu" toplantısı

- Başbakan Yardımcısı Kaynak: - "(Uluslararası Af Örgütünün sığınmacılara yönelik yayımladığı rapor) Raporun özeti şu; mülteciler savaştan, zengin ülkeler mültecilerden kaçıyor. Hadise tamamen böyledir. Gerek nüfus gerek milli gelir gerek yüzölçümü itibarıyla en büyük devletlerde mülteci sayısı yok denecek kadar azken, bunun tam tersi olan ülkeler en fazla mülteciyi barındırıyor" - "Kendi müfredatımızı okutacağız bu mülteci çocuklara. Onlara Türkçe, tarih ve değerler eğitimi vereceğiz. Çünkü Suriye'de baba Esad zamanında okutulan müfredat Türkiye ve Osmanlı düşmanlığı üzerineydi. Hala onların okuttuğu haritada Hatay, Suriye sınırlarında görünüyor. İlginç olan bir nokta da şu anda Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin, PKK'nın maalesef koalisyon güçlerinin de desteğiyle oluşturmaya çalıştıkları koridor yıllardan beri Suriyeli çocuklara gösteriliyor, beyinlerine nakşediliyor"

Google Haberlere Abone ol
"Suriyeliler Yüksek Koordinasyon Kurulu" toplantısı

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Uluslararası Af Örgütünün sığınmacılara yönelik yayımladığı rapora ilişkin, "Raporun özeti şu; mülteciler savaştan, zengin ülkeler mültecilerden kaçıyor. Hadise tamamen böyledir. Gerek nüfus gerek milli gelir gerek yüzölçümü itibarıyla en büyük devletlerde mülteci sayısı yok denecek kadar azken, bunun tam tersi olan ülkeler en fazla mülteciyi barındırıyor." dedi.

Kaynak, Başbakanlık Acil ve Afet Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) düzenlenen Suriyeliler Yüksek Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, 5'incisi gerçekleştirilen bu toplantıya ilk kez sığınmacıların yoğunlukta yaşadığı illerin valilerinin de katıldığını söyledi.

Sadece Gaziantep'te 340 bin, Hatay'da 350 bin, Kilis'te 120 bin, Kahramanmaraş'da 91 bin sığınmacının bulunduğunu anlatan Kaynak, vali ve belediye başkanlarının bu süreç başladığından bu yana çok önemli çalışmalar yaptığını dile getirdi.

Kaynak, sığınmacı konusuyla ilgili en son Uluslararası Af Örgütünün bir rapor yayımladığını ifade ederek, "Raporun özeti şu; mülteciler savaştan, zengin ülkeler mültecilerden kaçıyor. Hadise tamamen böyledir. Gerek nüfus itibarıyla gerek milli gelir itibarıyla gerek yüzölçümü itibarıyla en büyük devletlerde mülteci sayısı yok denecek kadar azken, bunun tam tersi olan ülkeler en fazla mülteciyi barındırıyor." diye konuştu.

Türkiye'nin, yönetilebilmesi ve planlanması gereken çok ciddi bir mülteci sayısına ulaştığını kaydeden Kaynak, dünya üzerinde yaşayan 21 milyon mültecinin 193 ülkenin yarısına dağıldığını ifade etti.

- "Türkiye'de 162 bin çocuk dünyaya geldi"

Kaynak, dünyanın "güçlü" diye ifade edilen hiçbir ülkesinin mülteci sorunu diye bir gündemi olmadığına dikkati çekerek, yaşananın bir insani dram olduğunu ve buna hiçbir vicdanın kayıtsız kalamayacağını aktardı.

Şu an Türkiye'de yaklaşık 3 milyon mülteci barındığını dile getiren Kaynak, şöyle konuştu:

"Bu 3 milyon mülteci 80 ile yayılmış durumda. Bunların yaklaşık 255 bini kamplarda kalıyor. Türkiye'de kamplarda kalan ya da kalmayan bütün mülteciler için sağlık yardımı yapılıyor. Sağlık Bakanlığı ile yapılan anlaşmayla tüm sığınmacılar kendi vatandaşlarımızın standardından yardım alacaklar. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığımız 18 milyon kez muayene, 800 bin cerrahi müdahale yapmış. Ülkemizde çoğu hastanelerimizde olmak üzere 162 bin çocuk dünyaya geldi. Bunun dışında en çok övündüğümüz nokta ise 255 bin sığınmacı kamplarda yaşıyor ama hiç sokakta yatan insan görüntüsü de vermiyoruz."

- "Sığınmacılara yapılan yardımlar, asla bizim devlet bütçemize girmiyor"

Sığınmacılar için Avrupa Birliğinin (AB) şu ana kadar 171 milyon dolar, Birleşmiş Milletlerin (BM) de 181 milyon dolar yardım yaptığını ifade eden Kaynak, "AB ve BM'nin yanı sıra Katar'dan Kuveyt'e ayrı ayrı birçok ülkenin katkılarıyla beraber toplam 550 milyon dolarlık katkı almışız. Bu katkılar, asla bizim devlet bütçemize giren yardımlar değil." ifadesini kullandı.

Kaynak, sağlık alanında olduğu gibi eğitim alanında da çalışmalarının devam ettiğini anlatarak, gerek kamplardaki Geçici Eğitim Merkezlerinde gerekse Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında 2014-2015 eğitim sezonunda yaklaşık 300 bin öğrencinin eğitim gördüğüne işaret etti.

Bu sene 500 bin mülteciyi devlet okullarında okutmayı planladıklarına vurgu yapan Kaynak, şunları kaydetti:

"Kendi müfredatımızı okutacağız bu mülteci çocuklara. Onlara Türkçe, tarih ve değerler eğitimi vereceğiz. Çünkü Suriye'de baba Esad zamanında okutulan müfredat Türkiye ve Osmanlı düşmanlığı üzerineydi. Hala onların okuttuğu haritada Hatay, Suriye sınırlarında görünüyor. İlginç olan bir nokta da, şu anda Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin, PKK'nın maalesef koalisyon güçlerinin de desteğiyle oluşturmaya çalıştıkları koridor yıllardan beri Suriyeli çocuklara gösteriliyor, beyinlerine nakşediliyor. Bunu değiştirmemiz lazım."

Başbakan Yardımcısı Kaynak'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Toplantıya, AFAD, Kızılay Başkanları ve sığınmacıların yoğunlukta yaşadığı illerin valilerinin yanı sıra, Dışişleri, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkililer katıldı.


Yorumlar