Sığınmacıların Macaristan'da karşılaştığı kötü muamele

- TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Yeneroğlu: - "Macaristan'da sığınmacılarla ilgili yaşananlar, başta insani ve ahlaki sorumluluklar olmak üzere Türkiye'den örnek alınması gereken pek çok uygulama olduğunu gösteriyor"

Google Haberlere Abone ol
Sığınmacıların Macaristan'da karşılaştığı kötü muamele

TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, sığınmacıların Macaristan'da karşılaştığı kötü muameleyle ilgili, "Macaristan'da sığınmacılarla ilgili yaşananlar, başta insani ve ahlaki sorumluluklar olmak üzere Türkiye'den örnek alınması gereken pek çok uygulama olduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, sığınmacılara yönelik sert ve dışlayıcı bir politika yürüten Macaristan hükümetinin, Avrupa Birliğinin üye ülkeler için belirlediği mülteci kotaları hakkındaki kararına karşı çıkmaya devam ettiğini belirtti.

Bağımsız kuruluşların yayınladığı raporların, bu ülkedeki sığınmacıların durumunu gözler önüne serdiğini anlatan Yeneroğlu, ülkeye girebilen sığınmacılara çok kötü yaşam koşulları sunulduğunun, güvenlik güçlerinin sığınmacılara karşı fiziksel şiddet uyguladığının ve hükümetin sığınmacılara karşı yabancı düşmanlığı içeren reklamlar için milyonlarca avro harcadığının ifade edildiğini vurguladı.

Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Macaristan'ın sığınmacılara karşı uyguladığı bu kaygı verici muameleler, sorunun bir an önce giderilmesi gerektiğini gösteriyor. Sığınmacıların en azından asgari ihtiyaçlara uygun ortamlarda barınabilmeleri sağlanmalı ve bunun için de öncelikle sığınmacıları sorun olarak gören anlayıştan vazgeçilmelidir. Ne yazık ki bugün savaş ve ölümden kaçıp güvenli bir yaşam alanı arayan sığınmacılar, insani olmaktan çok uzak muamelelere muhatap olmaktadırlar. Kendi ülkelerini terk etmek zorunda bırakılmış insanlar için yapılması beklenen; kendilerinden nefret edildiğini düşündükleri ortamlar değil, huzur ve güven bulabilecekleri yeni yaşam alanları oluşturabilmektir. Bu çerçevede Macaristan'da sığınmacılarla ilgili yaşananlar, başta insani ve ahlaki sorumluluklar olmak üzere Türkiye'den örnek alınması gereken pek çok uygulama olduğunu gösteriyor."

Yorumlar