Seçim anketi sonuçları son dakika 24 Haziran son erken seçim anketi sonucu nedir

Son seçim anketini SONAR araştırma şirketi düzenledi. Anketin sonuçları hayli dikkat çekici. 26 ilde düzenlenen anketin sonucuna göre ilk turda seçim sonuçlanmıyor. Muharrem İnce ve Meral Akşener çok yakın oy oranlarına sahip. İşte son anketin detayları...  İlk turda Erdoğan yüzde 42 oy alırken, CHP'nin adayı Muharrem İnce yüzde 21.91 oy ile 2. sırayı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de yüzde 21 oy ile 3. sırayı paylaştı. HDP'nin adayı eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş yüzde 11.01, SP lideri Temel Karamollaoğlu'na yüzde 2.10, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e de yüzde 1.98 oy çıktı. Buna göre ilk turu 24 Haziran'da gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminde sonuç alınması, 2. turun yapılacağı 8 Temmuz'a kalacak.

Google Haberlere Abone ol
Seçim anketi sonuçları son dakika 24 Haziran son erken seçim anketi sonucu nedir

2018 seçim anketi sonuçları son dakika son erken seçim anketinde hangi parti önde oldukça merak ediliyor. SONAR Araştırma, seçime 37 gün kala Türkiye’nin nabzını tuttu. İşte SONAR Araştırma Şirketi tarafından yapılan anketin detayları..26 ilde yapılan cumhurbaşkanlığı son seçim anketine göre Tayyip Erdoğan, yüzde 42’lik oy oranı ile ilk turun birincisi. İnce ve Akşener’in toplam oyu, Erdoğan’ın ilk turdaki oyunu geçiyor. SONAR Araştırma Şirketi tarafından 26 ilde 3 bin kişi ile yapılan cumhurbaşkanlığı seçim anketinden ‘'Seçim 2. tura kalacak'' sonucu çıktı. Araştırmanın hata payının 0.99–1.81 aralığında olduğu vurgulandı ve kararsız seçmenler de orantısal biçimde dağıtıldı. SONAR, 7-17 Mayıs tarihleri arasında 26 ilde 3 bin kişi ile cumhurbaşkanlığı seçimi araştırması yaptı. İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Samsun, Trabzon, Adana, Kırıkkale, Kayseri, Zonguldak, Kastamonu, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Hatay illerinde vatandaşlara, 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verecekleri sorusu yöneltildi.

SONAR anketörleri, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün yapılsa, sayacağım isimlerden hangisine oy verirsiniz?” sorusunu yönelttiler ve 6 adayın ismini sıraladılar. SONAR, araştırma sonucunu, ‘'Erdoğan'ın yüzde 40'ın üzerinde bir oy oranı ile ilk turun birincisi olacağı kesin iken, onunla finale kimin kalacağı şu an için belirsizdir. İkincilik, İnce ile Akşener arasındadır. Akşener'in finale kalması halinde kendine has avantajları olacağı gibi, İnce'nin de avantajları mevcuttur‘' diye yorumladı. Ankette kararsızlar dağıtılmadan önce alınan sonuçlar da değerlendirildi. ‘'Ham oranlar” kategorisinde yapılan değerlendirme sonucu, Erdoğan'a 40.07, İnce'ye 20.90, Akşener'e 20.03, Demirtaş'a 10.50, Karamollaoğlu'na 2.0, Perinçek'e 1.90 oy çıktı. Yapılan ankette yüzde 4.60 oranında da kararsız seçmen bulunduğu da vurgulandı.  SONAR, Temmuz 2014'de yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi de araştırma yapmış ve Erdoğan'ın yüzde 53.3 ile seçimi ilk turda kazanabileceğini açıklamıştı. Seçim de yüzde 52 oy oranı ile Erdoğan lehine çıkmıştı.

Seçim anketi nasıl yapılır
 

Sorulacak sorular hazırlandıktan sonra anket yapılacak bölgenin her kesimine gidilmeli ya da halkın her kesiminin gittiği bir bölgede anket yapılmalıdır.

Doğru sonuçlara ulaşılmak isteniyorsa bu yol izlenmelidir.

Yanlış bir hedef kitle seçildiği takdirde ise sonuçlar o hedef kitlenin görüşleri doğrultusunda çıkar ve maalesef bu sağlıklı bir sonuç vermez.

Yine doğru sonuçlara ulaşabilmenin bir diğer önemli kriteri; anketin ulaştığı, anketi cevaplayan kişi sayısının çokluğudur.

Kişi sayısının artışı, hiç ummadığınız farklı sonuçlara ulaşabilme seçeneğini doğurur ve bu da anketin ne kadar doğru bir ortamda ve şekilde yapıldığına işarettir.

Doğru bir şekilde yapılan seçim anketleri siyasi partilerin halkın görüşlerini öğrenmesine, gelecek planlarını bu yolda hazırlamasına ve ona göre davranmasına olanak sağlar.

Seçim anketlerinin doğru yapılması kadar doğru değerlendirilmesi de önemlidir.

Sonuçları doğru değerlendirebilen siyasi partiler halkın görüşleri doğrultusunda gelecek planları yaptıkları durumda başarılı sonuçlara ulaşabilirler.

YSK'dan kura çekimi ittifak partilerinin oy pusulasındaki yeri

Yüksek Seçim Kurulu'nda partilerin seçim pusulalarında yerlerinin tespit edilmesi için kura çekimi yapılıyor. Kura çekimi YSK Başkanı Sadi Güven'in açıklaması ile başladı.

YSK Başkanı Sadi Güven, "Önce ittifakların ve siyasi partilerin adları yazılı fanustan kurum tarafından çekim yapılacak, ismi çıkan ittifakın temsilcisi gelerek pusuladaki sırasını belirleyecektir. Oy pusulasındaki sıralama pusulanın solundan sağına doğru olacaktır. Daha sonra ittifak içerisindeki sıralarının belirlenmesi amacıyla kura çekimi yapılacaktır" dedi.


ERDOĞAN'IN ŞAHSİ OYU YÜZDE 53

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir; konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede; "Kararsızlar dağıtılmadan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı yüzde 51. Bu oran 2013 yılından beri yapmış olduğumuz araştırmalardaki Erdoğan'ın yüzde 51-53 arasındaki şahsi oyunu teyid ediyor. Diğer taraftan araştırmaya katılanların da yüzde 9,7'sinin de henüz karar vermediğini görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı için yüzde 9,7'lik kesimin kimden tarafa karar vereceği aradaki farkın kesinleşmesi açısından belirleyici olacak. Yüzde 52,4'lük bir kesim Cumhur ittifakına oy vereceğini belirtirken, yüzde 10,3'lük bir kesimin de kararsız olduğu görülmektedir. 24 Haziran seçimleri parlamento çoğunluğunu elde etmek açısından adayların belirlenmesi, partilerin seçim kampanyaları, parti teşkilatlarının sahadaki aktif çalışması seçimin kaderini belirleyecek" dedi.

Yorumlar

millet nah %53